Everton – Tottenham Hotspur 2:6

23/12/2018 0 Od Javor

Britský velvyslanec v ČR v roztomilém vánočním videu konstatoval, že v Británii rozdává dárky Father Christmas. No a protože o Vánocích se mají plnit přání, tak doufám, že Father Christmas nadělí Silvovi a jeho týmu uhlí a brambory. Zaslouží si to.

První šanci měl Richarlison, kdy prošel v ponechané výhodě Sigurdsson a Walcott našel Brazilcovu hlavu. Ten ale netrefil zařízení. Tottenham odpověděl protiútokem, kdy míč odskočil Kanovi k Trippierovi, ale ten se ke střele nedostal. Z dalšího útoku Kane přehodil Pickforda, naštěstí i branku. Spurs přiložili pod kotel, ze střely Trippiera ale taky branka nepadla. V další šanci byl Kane po přihrávce Sona, ale jednak to bylo postavení mimo hru a druhak skončil pumlíč přímo v ruce Pickforda. Pokud si myslíte, že stopeři nezvládali pokrýt Kana, tak máte pravdu. Ale v první patnáctiminutovce se neprosadil. Zatím. Proč v 18. minutě nedostal Trippier žlutou kartu za faul zezadu na Richarlisona (jasné podkopnutí) ví asi jen rozhodčí.

Následně se ukázala pravdivost přísloví „nedáš-dostaneš“. Kane z cca 25 metrů z trestňáku netrefil branku, zatímco Walcott otevřel skóre. Sigurdsson vysunul dopředu Calverta-Lewina, který přihrávkou zleva na šesti metrech našel Walcotta – ten z první poslal míč k pravé tyči – 1:0! A poté došlo k nejspornějšímu momentu zápasu – centr Walcotta zprava poslal hlavičkou do šibenice Calvert-Lewin, ale bylo mu odpískáno lehké strčení do zad stopera Sáncheze. Zvláštní rozhodnutí, když vememe v úvahu, že jinak rozhodčí Tierney mač dost pouštěl. Tottenham srovnal po velké chybě obrany – Pickford a Zouma si dávali přednost, kdo bude hrát míč, ten se odrazil od brankářovy nohy k Sonovi a Jihokorejec trefil prázdnou bránu – 1:1.

Obranná fáze hry nefungovala celý zápas, trojice Alli-Kane-Son pěkně vykombinovala obrannou šestici, druhý jmenovaný mířil těsně vedle. Hned poté dostal Trippier zaslouženou žlutou, kopačka v břiše Calverta-Lewina, nebylo co řešit. A v kombinaci s podražením Richarlisona se již měl obránce hostí sprchovat. Lepší Tottenham se ujal vedení – střelu Sona vyrazil Pickford přímo před Alliho, který to prostřelil z první – 1:2. Everton odpověděl střelou Gomese z velké dálky nad. Zvýšení náskoku? Ano – a to jednoduše. Trippier trefil z trestňáku tyč, míč se odrazil přímo před Kana, který prázdnou bránu samozřejmě trefuje – 1:3.

Do druhého poločasu Lamela vystřídal Alliho. A také hned padla branka. Centr Kana zprava odvrátil Keane přímo do cesty Eriksenovi, který to trefil z první k tyči – 1:4. Jestli se Evertonu v tomto zápase něco povedlo, tak to byla branka Sigurdssona. Ten po přihrávce od Richarlisona obešel tři hráče na hranici velkého vápna a pěkně prostřelil brankáře ke vzdálenější tyči – 2:4! Dvougólová ztráta vydržela pouze deset minut. A inkasovaná branka byla symptomatická. Přihrávka Lamely prošla Keanovi pod nohou a dostala se k Sonovi. Ten si už věděl rady – 2:5. Gól platil, ač byl střelec v ofsajdu. Následně si Kane zahrál na nahravače, ale Pickford byl u míče dříve než Lamela. Davies o několik minut později skolil Sissoka, měl vidět žlutou kartu, ale nestalo se tak. A potrestání přišlo gólovou formou. Předcházela mu hlavička Richarlisona mimo, ale z ofsajdu. Jak vznikl? Nic složitého. Tottenham uspal kombinací soupeře a finální přihrávku zleva si připsal Son. Kane už zakončení z první zvládnul – 2:6. Ze zbytku zápasu stojí za zmínku střela Calverta-Lewina vedle. To Sigurdsson Llorise aspoň prověřil. Everton měl do konce utkání i nějaké příležitosti, ale nic loženého.

Stručné zhodnocení zápasu provede Jolanda. „Tady vidím velký špatný.“

Branky: 21. Walcott, 51. Sigurdsson – 27. a 61. Son, 42. a 74. Kane, 35. Alli, 48. Eriksen

ŽK: 32. Trippier, 71. Eriksen

Everton:

Pickford, Coleman, Keane, Zouma, Digne, Davies, Gomes (53. Schneiderlin), Sigurdsson (83. Tosun), Calvert-Lewin, Walcott, Richarlison (75. Bernard)

Tottenham Hotspur:

Lloris, Trippier, Sánchez, Alderweireld, Davies,  Winks, Sissoko (83. Moura), Eriksen, Alli (46. Lamela), Son (79. Skipp), Kane

Rozhodčí: Paul Tierney

Diváci: 39 319