Preview: Everton – Liverpool

02/03/2019 0 Od Riči

V neděli odpoledne přijíždí na Goodison Parku mladší a nevychovaný bratr Evertonu, což znamená jediné – obvyklou masáž koronárních tepen fanoušků Bluenoses.

Ne, nepsané fotbalové pravidlo, že „derby zápasy nemají favorita“ tentokrát opravdu neplatí. Konstatování tohoto tvrzení není omluvou pro případný neúspěch (prohra s úhlavním rivalem nesmí být akceptovatelná za žádných okolností), bohužel se ale jedná o pouhé vykreslení současných poměrů obou klubů.

Toffees nedokázali porazit Reds již 18 zápasů (!) v řadě, naposledy se radovali v říjnu 2010 při domácím vítězství 2:0, které brankami zařídily ikony éry manažera Davida Moyese, Tim Cahill a Mikel Arteta. Jen pro představu: v té době současný stratég Evertonu Marco Silva dohrával svou hráčskou kariéru v portugalském Estorilu a jeho nedělní protějšek Jürgen Klopp, tehdy začínající trenérská naděje, zahajoval sezónu, na jejímž konci slavil svůj první zisk mistrovského titulu. Kde jinde než v Borussii Dortmund.

V neprospěch Toffees hovoří i letošní výkony, forma týmu se přitom rapidně zhoršila od prosincové nešťastné prohry ve venkovním Merseyside derby. Everton cestoval na Anfield jako šestý celek tabulky, od prohry s Reds však notně klopýtá a před 29. kolem ztrácí na šesté místo propastných 17 bodů.

To Liverpool naopak vévodí celé Premier League, a třebaže od přelomu roku přišel o luxusní sedmibodový náskok na druhý Manchester City, stále sní o ligovém triumfu, prvním po 29 letech. Nutno však podotknout, že větším favoritem na zisk titulu je Manchester City, oproti Liverpoolu má výhodu širšího kádru a lepšího manažera.

Aby Evertonu zdolal svého rivala, bude potřebovat hlasitou podporu z tribun Goodison Parku, maximálně možné nasazení hráčů a dominanci záložní řady. Právě střed pole představuje největší slabinu kádru Liverpoolu, zvlášť pokud potom Klopp nasadí svého kapitána, na druhou stranu velmi průměrného fotbalistu Hendersona.

Manažer Silva však vidí ještě jeden důležitý aspekt, jak uzmout tři body: „Postrádali jsme sebevědomí, výhra s Cardiffem nám v tomto ohledu pomůže. Jednou si věříme, následně zase ne. Mužstvo musí mít konzistentně víru ve své schopnosti.“ Portugalec se zároveň trefně pozastavil nad zvláštním komentářem Kloppa, jenž prozradil, že derby je pro Evertonu něco jako finále mistrovství světa. „V prosinci jsem prožil své první Merseyside derby. Cítil jsem, že se jedná o jedinečné utkání pro obě mužstva. A způsob, jakým Liverpool slavil ten šťastný gól… vypadalo to, jako kdyby právě ovládli finále světového šampionátu,“ poznamenal Silva.

41letý rodák z Lisabonu si však více než Kloppem, kolem něhož fanoušci Liverpoolu budují jakýsi kult osobnosti, láme hlavu složením základní sestavy. Největší otázkou je obsazení střední obrany a křídelních pozic. Po trestu za vyloučení je opět k dispozici Kurt Zouma, který pravděpodobně vytvoří dvojici buď s Keanem, nebo Jagielkou. 36letý Jagielka v úterý při výhře v Cardiffu nastoupil jen do svého druhého zápasu sezóny, nicméně solidním výkonem a vůdčími schopnostmi, jež hráčům Evertonu zoufale chybí, si řekl o start v derby.

Křídelníci Richarlison a Walcott odehráli v hlavním velšském městě špatné utkání. Oba zastínil střídající Bernard. Vzrůstem menšího Brazilce lze v neděli očekávat v základní sestavě, a to nejspíše na místě dlouhodobě neproduktivního Walcotta. Z jiných změn se předpokládá nasazení Gomese na úkor Schneiderlina.

Co se týče zranění, domácí nemohou počítat pouze se zkušeným Bainesem laborujícím s problémy v oblasti zad.

Hosté budou kvůli zdravotním potížím s určitostí postrádat obránce Gomez a záložníka Oxladea-Chamberlaina. Stoper Dejan Lovren se vrací do plného tréninku, ovšem i kdyby mu to fyzický stav umožnil, svou kvalitou patří nanejvýše na lavičku náhradníků. Jiná situace panuje u Firmina, jenž se v případě uzdravení může objevit v úvodní jedenáctce. Brazilského útočníka ve středečním duelu s Watfordem dobře zastoupil Divock Origi, který se na vysokém debaklu 5:0 podílel gólem. Po dvou brankách potom přidali křídelník Sadio Mané a stoper van Dijk. Blýskl se ale i pravý obránce Alexander-Arnold, své osobní statistiky rozšířil až o tři asistence.

Utkání vysílá přímým přenosem stanice Digi sport 4.

Co: Everton FC – Liverpool FC, 29. kolo Premier League
Kdy: 3. 3. 2019 od 17:15 SEČ
Kde: Goodison Park, Liverpool (kapacita: 40 221)
Rozhodčí: Martin Atkinson