Budoucí hvězda? Everton si zavázal Gordona

12/03/2019 4 Od Riči

Rozšířit chvályhodný výčet odchovanců Evertonu, kteří se prosadili v prvním týmu, má nakročeno čerstvě 18letý Anthony Gordon, jenž v minulém týdnu podepsal první profesionální smlouvu.

Technicky zdatný křídelník, jemuž nedělá problém hrát na obou stranách hřiště, je považován za aktuálně největší talent akademie Evertonu. Ne nadarmo kolem něho na podzim kroužily německého velkokluby Bayern Mnichov a Borussia Dortmund nebo rovněž anglický Arsenal.

Manažer prvního týmu Marca Silva tehdy v reakci na Gordonův možný odchod  zaujal okamžitý odmítavý postoj, když prohlásil: „Jedná se o velmi nadějného hocha, o hráče, jehož chceme bezpochyby udržet. Naším cílem je nepouštět naše nejlepší hráče, a to platí jak pro první tým, tak pro mládežnické výběry.

Jestliže se chceme zlepšovat a dosáhnout v budoucnu velké věci, musíme udržet naše nejlepší hráče. Pilně pracujeme s našimi mladými fotbalisty, aby se zlepšovali.“

Silvových slov klub dostál na začátku března, Gordon jen pár dní po dovršení 18 let podepsal svůj první profesionální kontrakt, jehož délka trvání je neobvykle dlouhá – až čtyři roky.

Samotného hráče uzavření kontraktu značně povzbudilo: „Jsem velmi šťastný, že jsem podepsal smlouvu do roku 2023. Rád bych poděkoval Evertonu za důvěru vloženou do mě. Těším se na budoucnost.“

Důležitý krok v kariéře Gordona vřele přivítal také bývalý trenéra akademie Toffees a klubová legenda z 80. let Kevin Sheedy, který se řadí k obdivovatelům rodáka z Liverpoolu.

Mládežnický reprezentant Anglie už má za sebou rovněž debut v A-týmu Evertonu. Během loňské sezóny si na základě výborných výkonů ve výběru do 18 let vysloužil start na poslední minuty v zápase základní skupiny Evropské ligy na půdě kyperského Apollonu Limassol. Do dospělého fotbalu tak nakročil ve věku 16 let a 286 dní, čímž se zároveň stal prvním hráčem Evertonu, který nastoupil za seniorské mužstvo a narodil se v 21. století.

V letošní sezóně Gordon povýšil do výběru do 23 let, za něhož doposud odehrál 10 ligových utkání (z toho čtyřikrát v základní sestavě) z celkových 15. Gólově se prosadil jednou a také zaznamenal jednu asistenci. Tu si připsal před týdnem ve venkovním Merseyside derby přihrávkou na druhý gól při výhře 2:0. 

Gordon platí za obrovský příslib do budoucnosti, jak je ale vidět z jeho letošní statistiky, přechod mezi jednotlivými mládežnickými kategoriemi (a ještě více poté do dospělého fotbalu) je pro hráče obrovským skokem a třeba mít na paměti, že talentovaní mladíci potřebují čas na svůj rozvoj. Nálepka budoucí hvězdy automaticky nezaručuje napodobení snového příběhu Waynea Rooneyho a střílení branek v Premier League od 17 let.