Lookmanovi chybí zodpovědnější přístup

20/03/2019 2 Od Riči

Ademola Lookmana byl v létě objektem zájmu německého RB Lipska, v němž strávil na hostování povedené jaro minulého roku. Everton v čele s manažerem Silvou ale jakýkoliv prodej rázně odmítl.

Na Goodison Parku totiž věří v Lookmanův potenciál, který se měl po neuskutečněném letním odchodu do Saska rozvinout v letošní sezóně. Opak je však zatím pravdou. Ve 31 ligových kolech se mladý křídelník objevil v základní sestavě jen třikrát a do dalších třinácti zápasů naskočil z lavičky náhradníků. Celkem odehrál v aktuální edici Premier League pouze 535 minut, během nichž si připsal dvě asistence.

Gólově se potom letos prosadil jen jednou, ve 3. kole FA Cupu se čtvrtoligovým Lincolnem City při výhře 2:1.

Nad Lookmanovou častou absencí v základní sestavě mnoho fanoušků i odborníků kroutí hlavou, manažer Marco Silva ale v nejnovějším rozhovoru pro deník Liverpool Echo přináší vysvětlení. Od svého 21letého svěřence očekává zodpovědnější přístup: „Jsme si všichni vědomi jeho kvalit. Já osobně věřím v jeho schopnosti od prvního dne, co jsem v klubu. Chci ale vidět stejně odhodlaného Lookmana každý den.

Musí pochopit, co od něho požaduji, co požaduji od všech křídelníků v našem herním systému. Hráčská kvalita mu nechybí, o tom není pochyb.

Jedná se o mladého fotbalistu, avšak jestli mám být upřímný, čekal jsem, že v letošní sezóně dosáhne vyšší výkonnostní úrovně. Nicméně stále v něho stoprocentně věřím. Na druhou stranu od něho požaduji stejné odhodlaní každý den. Pokud to splní, dosáhne výkonnostní úrovně, v níž doufá a pro niž dle mého disponuje všemi předpoklady.“

Už při letmém pohledu na hru Lookmanovu hru je patrné jeho nadání v práci s míčem, naopak jeho hlavní nedostatek lze snadno zpozorovat v defenzivní činnosti, jejíž osvojení se v moderním fotbale vyžaduje i od ofenzivních hráčů, jelikož v dnešní době mužstvo brání jako celek. I proto se Lookman neobjevil v domácích zápasech s dvěma nejlepšími celky letošní sezóny, Manchesterem City a Liverpoolem.

„Potřebuje zlepšit svou defenzivní hru, to je zřejmé,“ dal se do vysvětlování Silva, „například pokud hrajete s Manchesterem City, vaše držení míče se bude pohybovat kolem 30 až 40 procent. S týmy podobného stylu a kvalit musíte být připraveni na 90 minut intenzivního duelu, během něhož musíte po celou dobu svědomitě plnit všechny úkoly při bránění. Lookman potřebuje zapracovat na této stránce hry, což ale neznamená, že se už nepotřebuje zlepšovat v ofenzivě.

Jeden den vidím Lookmana předvádět úžasné věci a říkám si: Výborně, tento týden bude zářit‘. Již druhý den mám ale pochybnosti. Takovéto výkyvy vidím velmi nerad, protože jsem přesvědčen, že v něm dřímá obrovský potenciál.“