Ball: Má prosba k britským médiím

23/04/2019 1 Od Riči

Bývalý levý obránce Evertonu Michael Ball, který v letech 1996 až 2001 odehrál za klub přes 120 zápasů, se ve svém pravidelném sloupku pro deník Liverpool Echo ohlédl za vítězným zápasem s Manchesterem United.

Nejednou jsem ve svých sloupcích kritizoval Everton za to, že nedokázal využít zhoršenou formu týmů na vyšších příčkách a přiblížit se jim. Po skvělém představení s Manchesterem United budu však chválit. Slunce krásně svítilo a naši fanoušci byli jednoduše úžasní.

Navzdory zklamání a frustraci po duelu s Fulhamem jsem stále věřil ve schopnosti týmu poradit s United. Snil jsem ale o výhře 4:0? To mě ani náhodou nenapadalo, jenže chlapci si takový výsledek zaslouží.

Stále lepší Calvert-Lewin

Celý tým předvedl špičkový výkon, na muže zápasu aspirovalo několik kandidátů, já bych ale chtěl opět vyzdvihnout Dominica Calverta-Lewina.

Dominic soustavně přesvědčuje o svém progresu a již po několikáté činil značné problémy zkušené defenzivě soupeře. Jeho atletičnost a zvyšující se pochopení role útočníka znamená, že s ním obránci mají stále více potíží a zároveň svou hrou vytváří prostor pro Gylfiho Sigurdssona, Richarlisona a Bernarda.

Doufal jsem, že Dominicovi se v neděli podaří vstřelit branku, i když se tak ale nestalo, od počátku do konce zápasu terorizoval obranu United. Jen vlastně navázal na svá představení s Chelsea a Arsenalem.

Everton si zaslouží uznání od britských médií

Když jsme porazili Chelsea, v tisku byla naše výhra prezentována jako důsledek horšího dne protivníka. Stejně tomu bylo i po triumfech nad Arsenalem a Manchesterem United, přestože jsme ve všech třech zápasech dominovali.

Vypadá to, že horší dny Evertonu jsou v britském tisku vykreslovány s větším apetitem, než když na Goodison Parku všechno klape.

Marco Silva a jeho svěřenci si zaslouží uznání za poslední výkony. Přiznávám, letošní sezóna má daleko do ideálu a zaostává za očekáváním, v posledních týdnech jsme ale porazili tři ze šesti elitních ligových týmů, za což si realizační tým a chlapci zaslouží veškeré uznání.

Naštěstí aspoň Ole Gunnar Solskjaer vysekl Evertonu poklonu a ani náznakem se nesnažil zpochybňovat nedělní výsledek. To je pro Blues ten největší kompliment, jakého se mohli dočkat.

Čistá konta se dostavila

Vstřelené góly a atraktivní fotbal dozajista vykouzlily usměv na tváři manažera Silvy, Portugalec ale musí být spokojen také s čistými konty.

Všichni si pamatujeme období, kdy jsme nad pivem naříkali nad bráněním standardních situací. Chybějící koncentrace hráčů způsobovala obrovské trable, trestáni jsme byli snad za každý nebezpečnější centr do vápna.

Nicméně v posledních osmi zápasech od únorové 17 dní dlouhé přestávky jsme udrželi hned šest čistých kont.

Blues o víkendu bránili velmi dobře, United byli nuceni hrát dlouhé míče. Stalo se tak zásluhou presinku, který Silva naordinoval týmu. I přes hlasitou kritikou z nedávné doby byl Silva neoblomně přesvědčen o své pravdě a tvrdě pracoval s hráči na zlepšení. Nyní se mužstvo pyšní zřetelnou spolehlivostí v obraně.

Ano, nastalo pár výkyvů jako ta půlhodina s Newcastlem nebo duel s Fulhamem, ve zbylých šesti zápasech byla však defenziva Evertonu nepropustná.

Michal Keane a Kurt Zouma tvoří opravdovou skvělou dvojici a snad Francouze hostujícího z Chelsea udržíme.

Zlepšení defenzivní složky hry není jediným progresem současného týmu. Začíná být více než zřetelné, jaký styl se Silva snaží vštěpit Evertonu.

Mužstvo stále čeká dlouhá cesta, aby naplnilo své cíle. V létě bude jednoznačně potřebné zkvalitnit kádr, jsem ale přesvědčen, že úspěchy se dostaví.

Snad si rovněž vezmeme příklad z Tottenhamu a udržíme naše hráče základní sestavy pohromadě.