První posila léta: Brankář Lössl

24/05/2019 4 Od Riči

Everton oznámil první posilu letošního letního přestupového období. Jako volný hráč přichází zkušený brankář Jonas Lössl.

30letému Dánovi vyprší v následujícím měsíci smlouva v Huddersfieldu Town. Od 1. července se poté oficiálně stane hráčem Evertonu, s nímž uzavřel předběžnou dohodu na tříletý kontrakt.

Lössl by měl na Goodison Parku zastat roli konkurenceschopného náhradníka gólmanské jedničky Jordana Pickforda. Budoucnost současné dvojky Maartena Stekelenburga, který má s Toffees platný kontrakt ještě na rok, je tak nyní nejistá. V kádru portugalského manažera Silvy je rovněž jeho 19letý krajan Joao Virgínia, jenž se ve své premiérové sezóně v Evertonu uvedl dobrými výkony ve výběru do 23 let a v příští sezóně by mohl zamířit na hostování do jedné z nižších anglických soutěží.

Lössl začal fotbalovou kariéru v dánském klubu Midtjylland, odkud se po pěti sezónách přesunul v létě 2014 do Guingampu. Ve francouzské první lize vydržel dva roky, než zamířil do německého Mainzu (Mohuče).

V Bundeslize ale vydržel jenom jeden ročník. Na začátku sezóny 2017/18 ho na hostování získal Huddersfield. V Premier League debutoval 10 čistými konty, a tak Terries podle předpokladů uplatnili opci na přestup. Také v letošním ročníku Lössl hájil post gólmanské jedničky a v posledním celku soutěže patřil do skromného okruhu hráčů, kteří snesli přísnější kritiku.

Lössl platí za urostlého brankáře (195 cm, 89 kg), který si dobře radí s centry. Zároveň oplývá slušnou kopací technickou, v distribuci dlouhých míčů byl v letošní sezóně přesnější než Pickford. Během svého působení v Anglii dokonce zaznamenal dvě asistence – obě v zápasech s Manchesterem United.

Za dánskou reprezentaci zatím odchytal jediný zápas, a to v roce 2016 jako střídající hráč v utkání se Skotskem.