Richarlison: Chci Nerese v Evertonu

15/06/2019 1 Od Riči

Léto bývá rájem přestupových spekulací, jež se zpravidla zakládají na výmyslech. Když už ale za přestup oroduje do médií jeden z nejlepších hráčů klubu, zvýšená pozornost je na místě.

Richarlison a David Neres nastoupili v noci v základní sestavě zahajovacího zápasu jihoamerického mistrovství Copa América. Oba mladíci zaujali křídelní pozice a svými výkony pomohli domácí Brazílii k výhře 3:0 nad Bolívií.

Kmenový hráč Evertonu následně po utkání v rozhovoru pro deník Liverpool Echo otevřeně pohovořil na téma spekulací spojující Nerese s přesunem na Goodison Park.

„Ano, zachytil jsem tyto zprávy,“ dal se 22letý Richarlison do řeči, „už jsem o tom také mluvil s Davidem. Řekl jsem mu, že má otevřené dveře do Evertonu a že by nám hodně pomohl. Doufám v jeho příchod, byl by u nás vítaný. Znám ho velmi dobře od doby, kdy jsme spolu hráli za národní tým Brazílie do 20 let. Skvěle spolu vycházíme, rád bych ho viděl v Evertonu.“

Richarlison pochopitelně nemá u Toffees v gesci přestupovou politiku, na druhou stranu doporučení od dobrého známého mnohdy udělá více než jednání s klubovými představiteli.

Od vlídných slov do médií je však k zrealizovaní přestupu stále daleko. Není totiž vůbec jisté, zda Everton opravdu uvažuje o nákupu 22letého Nerese. Rodák ze Sao Paulo sice splňuje profil hráče, kterého hledá manažer Marco Silva – a to levonohý křídelník, jenž si ví rady před brankou soupeře – zároveň si ale vysloužil pořádně drahou cenovku.

Ajax by jeden ze svých klenotů jen těžko pustil za částku menší než 40 milionů liber, což může nakonec odradit nejednoho případného zájemce. Neres v letošní sezóně odehrál za nizozemského mistra, vítěze nizozemského poháru a semifinalistu Ligy mistrů 50 zápasů, v nichž vstřelil 12 branek a zaznamenal 15 asistencí.

V Ajaxu si ho cení pro jeho variabilitu, dobře se cítí na obou krajích hřišti, a schopnosti technicky se prosadit v soubojích jeden na jednoho, v čemž převyšuje Richarlisona, který je zase fyzicky silnější.

Richarlison si nicméně nemyslí, že by chybějící síla činila Neresovi potíže při adaptaci v Premier League. „V lize by se aklimatizoval rychle. Představuje hráče, který neustále napadá soupeře. Se mnou a Bernardem bychom si dobře rozuměli,“ doplnil Richarlison, autor 14 branek v premiérové sezóně v Evertonu po přestupu z Watfordu za 40 milionů liber.

Samotný Neres na dotaz redaktora Liverpool Echo ohledně své budoucnosti zvolil obecnější odpověď: „Soustředím se na své výkony a probíhající turnaj, řešení případného přestupu má na starosti můj agent. Premier League mě ale láká, vždyť je to nejlepší liga na světě. Osud však nechávám v rukou Božích.“