Delph a další přestupové plány

15/07/2019 0 Od Riči

Redaktor Phil Kirkbride z deníku Liverpool Echo pravidelně přináší exkluzivní informace o dění v Evertonu. Nejnověji se zaměřil na hlavní otázky přestupového léta.

Přestupové období končí už 8. srpna a Everton stále čeká mnoho práce. Nejenže cílí na další nové jména, musí se rovněž zbavit nepotřebných hráčů.

Blížící se přestup zkušeného univerzála Fabiana Delpha z Manchesteru City není žádným tajemstvím. 29letý Angličan se za základní částku v hodně 8,5 milionu liber stane po Lösslovi a Gomesovi třetí letní posilou a za novými spoluhráči odletí na soustředění do Švýcarska už v úterý 16. července.

Delph přinese do mladého mužstva zkušenosti a vůdcovské kvality, jež odešly s propuštěním Phila Jagielky.

Co se týče odchodů, chystá se jich hned několik. O Ademolu Lookmana po roce opět jeví zájem RB Lipsko. Toffees stanovily cenovku za talentovaného, leč nedozrálého, křídelníka na 25 milionů liber. O Idrissu Gueyeho nadále jeví zájem Paris Saint-Germain, zimní neúspěšné lanaření Francouze nejspíše neodradilo.

V kádru jsou ale daleko horší hráči, jichž by se vedení přednostně rádo zbavilo. Předpokládá se odchod Jamese McCarthyho, výkupní klauzule ve výši 10 milionů liber ve smlouvě Yannicka Bolasieho by mohla přilákat nejednoho zájemce a Černého Petra si dále vysloužili Mo Bešić, Kevin Mirallas, Oumar Niasse a Cuco Martina.

Další nepovedený nákup z dob minulý – Shani Tarashaj – míří na hostování do nizozemského celku FC Emmen, kde by měl zůstat do příštího léta, a tedy do konce svého kontraktu v Evertonu.

Blues by rovněž rádi akceptovali nabídku okolo 20 milionů liber za Cenka Tosuna. Klub, který by Turka angažoval, se ale zatím nenašel. A právě setrvání Tosuna by mohlo zablokovat příchod nového útočníka.

Manažer Silva se poohlíží po novém útočníkovi, konkrétněji si přeje zkušeného kanonýra. Jednoho takového našel v Juventusu v Mariu Mandžukićovi, jenže Chorvatovo angažování blokují jeho vysoké platové požadavky – ty si Everton nemůže dovolit akceptovat. Respektive nikoliv dříve, než se zbaví výše jmenovaných nepotřebných hráčů.

Jak bylo známo již před začátkem přestupového okna, sportovní ředitel Marcel Brands hodlá draze kupovat jenom mladé hráče ve věku od 20 do 26 let, navíc ani nechce přivést „velké jméno“ do útoku, jež by ohrozilo vývoj Dominica Calverta-Lewina. Přestup 30letého útočníka Diega Costy z Atlétika Madrid tak padá ze stolu.

Kurt Zouma zůstává hlavním přestupovým cílem do defenzivy. Francouzský stoper ale v tomto týdnu odletí s Chelsea na soustředění do Japonska, Everton proto zatím vyčkává a pokouší trpělivost Londýňanů, i když zároveň identifikoval alternativy na trhu za Zoumu.

Silva by rád rozšířil svůj kádr o levonohého křídelníka, který nastupuje na pravé straně. Nicolas Pépé z Lille představuje snové řešení, nicméně nepříliš reálné, jelikož je také v hledáčku finančně silnějších klubů.

Jonjoe Kenny se vydal na roční hostování do německého Schalke, Everton tak logicky pokukuje po konkurentovi pro Seamuse Colemana. V poslední době mezi jinými skautoval talentovaného Reece Jamese z Chelsea.

S Masonem Holgatem, který na jaře na hostování ve West Bromu nastupoval jako pravý obránce, Silva počítá do středu obrany.