Everton dotáhl přestup Delpha

16/07/2019 13 Od Riči

Fabian Delph se stal třetí posilou Evertonu v letním přestupovém období. Zkušený Angličan přichází jako mistr ligy z Manchesteru City.

Toffees už dříve angažovali Jonasa Lössla z Huddersfieldu Town a Andrého Gomese z Barcelony. Nyní za 29letého Delpha zaplatili City podle médií základní částku ve výši 8,5 milionu liber, k níž se ještě váží bonusy v hodnotě milionu a půl.

„Ze zápasů s Evertonem si pamatuji jeho vášnivé fanoušky, již navíc vypadají, že velmi rozumí fotbalu, který snad koluje v jejich žilách. Vždy srdnatě povzbuzovali svůj tým, jsem rád, že nyní budou stát za mnou. Snad společně s fanoušky a novými spoluhráči dosáhneme něčeho výjimečného,“ prozradil Delph, který se už připojil k Evertonu na soustředění ve Švýcarsku.

„Jsem hladový po úspěchu, velmi nerad prohrávám. Definoval bych se jako vítězný typ. Přestupuji z klubu, s nímž vyhrál hodně trofejí. Chci však pravidelně nastupovat, i proto jsem nemohl odmítnout příliš dobrou nabídku Evertonu. Nepřicházím ale pouze jenom hrát, cílím na trofeje,“ doplnil vzápětí dvacetinásobný anglický reprezentant.

Právě vůdcovské schopnosti a vítězná mentalita představují důležité aspekty, proč Everton stál o přestup Delpha a podepsal s ním tříletou smlouvu. To potvrzuje i manažer Marco Silva, který zároveň oceňuje schopnosti svého nového svěřence: „Fabian je silnou osobností, typy jako on jsou potřebné v kabině. Především se ale jedná o velmi kvalitního fotbalistu schopného alternovat na různých pozicích v záloze, jeho univerzalita je důležitá.“

Delph, jenž je obounohým a technicky zdatným hráčem (silný je zejména na míči a v rychlé kombinaci na malém prostoru), přestoupil do Manchesteru City v roce 2015 po šestiletém působení v Aston Ville. Za čtyři roky odehrál v dresu Citizens skoro devadesát soutěžních zápasů, ať už jako levý obránce, nebo záložník. Celkově vstřelil pět branek a na další tři góly přihrál. Svou nejpovedenější sezónu prožil před dvěma lety, kdy během mistrovské sezóny naskočil do 22 zápasů. V loňském ročníku, také mistrovském, si už připsal o polovinu méně startů.

Produkt akademie Leedsu United, přestože je poměrně náchylný na zranění, přináší vítanou konkurenci do středu zálohy Evertonu. Marco Silva tak nyní disponuje variabilnějšími možnostmi, jak poskládat středovou dvojici (případně trojici) nebo zastoupit klíčové hráče Gueyeho, Gomese či i Sigurdssona.