Preview: Aston Villa – Everton

22/08/2019 0 Od Riči

Everton předehraje třetí ligové kolo pátečním duelem na půdě nováčka vedeného kapitánem Jackem Grealishem, jenž v Premier League prohrál posledních 20 zápasů.

Po přečtení úvodní statistiky článku nejednoho Evertoniana jistě zamrazí, vždyť Toffees až příliš často dovolí ukončit nelichotivé série soupeřů. Dost ale na téma černých scénářů, je začátek nové sezóny, čas na optimismus.

Svěřenci Marca Silvy vstoupili do nového ročníku vcelku obstojně. Jejich výkony sice zdaleka nedosahují úrovně, na níž cílí, nicméně čtyři body ze dvou zápasů a dvě čisté konta (jako jediný tým v lize) jsou příslibem do budoucna. Silva po sobotní domácí výhře 1:0 nad Watfordem trefně poznamenal, že podobný zápas, v němž Blues nevycházelo všechno na sto procent, by v loňské sezóně neskončil třemi body do tabulky.

Výjezd do Villa Parku ještě zmešká zraněná letní posila Fabian Delph, která si odbude soutěžní debut v Evertonu až v příštím týdnu v utkání Ligového poháru ve středu nebo Premier League o víkendu. K utkání jsou naopak připraveni leví beci Digne, Baines a po jednozápasovém trestu za vyloučení může nastoupit i Morgan Schneiderlin, který ale pravděpodobně začne střetnutí na lavičce náhradníků.

Co letní útočná posila Moise Kean, dočká se premiéry v základní sestavě? Pravděpodobně ještě ne, reálnější je jeho opětovný příchod ze střídačky až po 60. minutě duelu. Participace v závěrečných minutách se dá předpokládat i pro jinou letní posilu a potencionálního debutanta Alexe Iwobiho.

Aston Villa stejně jako Everton patří k zákládajícím týmům anglické ligy, vzájemný souboj těchto dvou týmů je vůbec tím nehranějším v nejvyšší soutěži. Týmy v pátek změří síly už po 203. (73 výher pro Villans, 76 výher pro Everton).

Obdivovatele starých časů tak návrat Villans do Premier League po třech sezónách v Championshipu potěšil, klasickou otázkou jsou však šance na udržení. Tým manažerovaný Angličanem Deanem Smithem přes léto notně utrácel. Nakoupil až 12 nových hráčů za více než 130 miliónů liber, a i proto ani samotný Dean stále netuší, jaká je jeho nejlepší jedenáctka.

Po prohrách 1:3 na půdě Spurs a 1:2 doma s Bournemouthem se tedy očekávají změny v základní sestavě. Jistá je pouze neúčast zraněných Chestera, Kodjii a Hause.

Pokud byste nechtěli sledovat zápas sami, v Praze najdete několik spřízněných duší v modré, jež vás určitě s ochotou přijmou mezi sebe.

Co: Aston Villa FC – Everton FC
Kdy: 23. 8. 2019 od 21:00, 3. kolo Premier League
TV: Živě na Premier Sport
Kde: Villa Park, Trinity Road, Birmingham (kapacita: 42 682)
Rozhodčí: Michael Oliver