Aston Villa – Everton 2:0

23/08/2019 9 Od Riči

Everton odmítl možnost poskočit aspoň na pár hodin do čela Premier League a po neakceptovatelném výkonu s podprůměrnou Aston Villou zaznamenal první prohru sezóny.

Marco Silva učinil pouze jednu změnu v základní sestavě oproti týden staré výhře nad Watfordem, a to se jednalo o vynucený tah. Zraněného Gbamina, jehož svalové problémy ještě nemají specifikovanou délku absence, nahradil Morgan Schneiderlin vracející se po jednozápasovém trestu za vyloučení v úvodním kole. Místo na lavičce náhradníků mimo jinými zaujali Stekelenburg či letní posily Sidibé, Iwobi a Kean.

Everton odstartoval utkání velmi aktivně, dobře kombinoval, na druhou stranu větší šanci si nevypracoval kvůli nepřesným řešením ve finální třetině hřiště. Zaskočení Villans poprvé vystrčili růžky v 21. minutě a hned otevřeli skóre. Technicky skvěle vybavený Jota oslovil ve vápně Wesleyho, jehož neuhlídal Keane. Bývalý útočník Trenčína si už před Pickfordem věděl rady a otevřel si svůj střelecký účet v Premier League – 1:0.

Brzy po inkasované brance sice mohl vyrovnat Dominic Calvert-Lewin, jenže jeho volej zastavil před brankovou čárou stoper Engels, a Toffees začali panikařit. Hlavně středová trojice Schneiderlin, Gomes, Sigurdsson se nedokázala kloudně zapojit do dění, na což negativně doplácela hra celého mužstva.

I přes pokračující trápení v úvodu druhého poločasu manažer Silva poprvé střídal až v 61. minutě. Debutant Iwobi spolu Keanem zastoupili Sigurdssona a Bernarda.

Dvojité střídání přineslo trochu oživení, i když Everton pokračoval ve hře na náhodu bez většího náznaku kreativity před nebo ve vápně soupeře. V poslední desetiminutovce ale i přesto hosté vytvořili dvě gólové šance, ovšem Iwobi z prostoru penalty střílel do tyčky a střídající Walcott po Keanově centru trestuhodně přestřelil bránu z pěti metrů.

Definitivní ránu zasadil Toffees v samém závěru El Ghazi, který si v šestnáctce pohrál s nejhorším hráčem na hřišti Gomesem a překonal Pickforda – 2:0.

Branky: 21. Wesley, 90+5. Anwar El Ghazi

ŽK: 5. Frédéric Guilbert, 85. Trézéguet – 52. Dominic Calvert-Lewin, 80. André Gomes, 85. Séamus Coleman

Aston Villa: Tom Heaton, Neil Taylor, Björn Engels, Frédéric Guilbert, Tyrone Mings, Jota (77. Anwar El Ghazi), Jack Grealish, Trézéguet (86. Ahmed Elmohamady), John McGinn, Douglas Luiz, Wesley

Everton: Jordan Pickford, Séamus Coleman, Lucas Digne, Michael Keane, Yerry Mina, Morgan Schneiderlin, Gylfi Sigurdsson (61. Alex Iwobi), Bernard (62. Moise Kean), André Gomes, Dominic Calvert-Lewin, Richarlison (78. Theo Walcott)

Rozhodčí: Michael Oliver

Diváci: 41 922