Lincoln City – Everton 2:4

28/08/2019 4 Od Riči

Třetiligový Lincoln City se podle předpokladů ukázal jako houževnatý a nepříjemný soupeř, Everton si postup do třetího kola Ligového poháru zajistil hlavně zásluhou zlepšené hry ve finální třetině hřiště.

Toffees vyběhli do zápasu v notně pozměněné, nicméně stále silné, základní sestavě. Oproti páteční ligové prohře ve Villa Parku vypadli z úvodní jedenáctky Coleman, Bernard (ti dnes nebyli ani mezi náhradníky) a dále Mina, Gomes, Calvert Lewin, které naopak nahradili Holgate, Sidibé, Delph, Iwobi a Kean (poslední čtyři jména, všechno letní posily, debutovala v základní sestavě). V zápasovém kádru chyběli zraněný brankář Lössl a z taktických důvodů také Davies.

Těžko říct, co běželo hlavami Toffees před výkopem, protože do samotného zápasu vstoupili nejhůře, jak mohli. Po dvaceti sekundách od úvodního hvizdu agilní Payne vlétl do vápna hostů a svou zpětnou přihrávkou našel Andersona, jenž zakončil rychlou akci gólovou střelou – 1:0. Hráči v modrém – zejména oba stopeři – pouze koukali… a koukali.

Everton ale po obdržené brance neotálel a okamžitě se vydal vstříc vyrovnání. Lincoln sevřel před jeho bránou, vytvořil si převahu na míči a také gólové šance. V rozehrávce byla znát přítomnost posil Delpha a Iwobiho, kteří se nebáli zodpovědnosti a přímočaře rozjížděli útočné akce.

Brankář Imps Smith si ještě poradil s pokusy Sigurdssona a Iwobiho, v 36. minutě byl už však krátký na vynikající dalekonosnou ránu Lucase Digneho z trestného kopu přímo do šibenice – 1:1. Gól sezóny už v srpnu? Dost možná.

Blues mohli ještě do poločasu otočit skóre, dvakrát nebezpečně zahrozili po dlouhých výkopech Pickforda do otevřené obrany. Nejprve Kean po běhu od půlící čáry pálil zblízka do tyče a posléze Iwobiho nabídku neproměnil Richarlison.

Trochu mdlejší začátek druhého poločasu narušila 58. minuta. Kean ve vápně chytře podržel balon a počkal si na nabíhajícího Schneiderlina, jehož protivníkovi obránci sevřeli do kleští. Francouz se poroučel k zemi a pískala se penalta. K ní se postavil kapitán Sigurdsson a střelou pod břevno poslal Merseysiders do vedení – 1:2. Před touto akcí měl manažer Silva připravené střídaní útočníka Tosuna za defenzivního středopolaře Schneiderlina, jež bylo po brance nakonec odvoláno.

Zanedlouho střílel těsně vedle aktivní Iwobi. Bývalý hráč Arsenalu si dnešním výkonem řekl o základní sestavu v nedělním ligovém utkání s Wolves, svou kreativitou byl pro ofenzivní kombinaci Evertonu důležitým hnacím motorem.

Když už vypadlo, že Everton kontroluje hru, znenadání se zrodilo vyrovnání. Bruno Andrade se v 70. minutě nikterak nerozpakoval a odražený míč razantním volejem uklidil z prostoru penalty do sítě – 2:2.

Silva reagoval dvojitým střídáním, na hřiště vypustil útočníky Calverta-Lewina s Tosunem, kterým místo uvolnili hrot Kean (první hráč v historii Evertonu narozený po roce 2000 se startem v základní sestavě) a záložník Delph.

Útočné rozestavení se vyplatilo Blues v 81. minutě. Sigurdssonův přetažený centr sklepl do malého vápna hlavičkující Tosun a stejnou částí těla se gólově prosadil Alex Iwobi – 2:3. Úspěšný střelec byl po svém premiérovém zásahu v modrém dresu vystřídán, na trávníku ho zastoupil Theo Walcott.

Finální pojistku přidal na výhře Toffees v 88. minutě Richarlison. Brazilský reprezentant ani dnes neodehrál nikterak oslnivý zápas, v jeho závěru ale po skvělém Digneho centru zaznamenal přesnou hlavičkou důležitý gól jak z hlediska výsledku duelu, tak vlastního sebevědomí.

Kromě postupu do třetího kola Carabao Cupu těší nastřílené čtyři branky a vůbec lépe vypadající ofenzivní snažení, třebaže Lincoln patří „pouze“ do třetí ligy“. Na druhou stranu varováním je neorganizovanost v obranné řadě.

Sestřih zápasu

Branky: 1. Anderson, 70. Andrade – 36. Digne, 59. Sigurdsson (pen.), 81. Iwobi, 88. Richarlison

ŽK: 55. Andrade, 60. Schackell, 86. Anderson, 90+4 – 61. Sigurdsson, 61. Pickford, 89. Richarlison

Lincoln City: Smith – Lewis, Bolger, Schackell (61. Bostwick), Toffolo – O’Connor, Morell (61. Eardley), Anderson, Payne (64. Grant), Andrade – Akinde

Everton: Pickford – Sidibé, Keane, Holgate, Digne – Schneiderlin, Delph (74. Calvert-Lewin), Richarlison, Sigurdsson, Iwobi (82. Walcott) – Kean (74. Tosun)

Rozhodčí: Bond

Diváci: 9 971