Sheffield Wednesday – Everton 0:2

24/09/2019 3 Od Riči

Úkol splněn. Everton po dvou ligových prohrách dokázal zásluhou dvougólového střelce Calverta-Lewina zvítězit v Hillsborough a postoupit do osmifinále Ligového poháru.

Manažer Silva se podle předpokladů odvážil okysličit základní sestavu a stejně jako ve druhém kole poháru provedl pět změn. Od první minuty v klasickém rozestavení 4-5-1 vyběhli na trávník Djibril Sidibé, Mason Holgate, Tom Davies, Alex Iwobi a Dominic Calvert-Lewin, kteří vystrnadili na lavičku Colemana, Keanea, Schneiderlina Sigurdssona a Keana. Poslední dvě volná místa mezi náhradníky potom zaujali uzdravený Lössl a jako už tradičně v letošní sezóně Walcott. Mimo zápasový kádr zůstali Stekelenburg, Baines, Tosun a zranění Gomes s Gbaminem.

Utkání bohužel nevysílala žádné televize, a tak se Evertonians připojení online museli spokojit pouze s rádiovým přenosem na oficiální stránce.

Toffees vstoupili do zápasu zle, už po pár minutách po Daviesově chybě musel při zakončení Windalla hasit požár pozorný Pickford. Z nepříjemného startu se ale hosté rychle oklepali a už během úvodní desetiminutovky rozhodli o osudu zápasu, když se dvakrát gólově prosadil Dominic Calvert-Lewin, v letošní sezóně často (a mnohdy neprávem) haněný. 22letý útočník nejprve v šesté minutě skvěle zpracoval Sidibého centr a ještě lepší střelou s pomocí břevna otevřel skóre – 0:1, aby už za další čtyři minuty po dobrém náběhu a přihrávce Iwobiho, hrajícího na pozici čísla deset, přidal i druhou trefu – 0:2.

Calvert-Lewin mohl ještě do konce prvního poločasu před zraky 4 500 fanoušků Blues zkompletovat hattrick, ale ve své další velmi nadějné šanci hlavičkou nenavázal na dřívější přesná zakončení.

Nutno podotknout, že druholigový Sheffield Wednesday značně protočil sestavu, snad ještě více než Merseysiders. Svou nejlepší pasáž duelu si přichystal na začátek druhého poločasu, nedbalé minuty Evertonu využil k nebezpečným příležitostem, jež však zůstaly nevyužity kvůli slabšímu zakončení. Silvovi svěřenci byli opět nedůslední při bránění standardních situací.

Ve zbytku duelu si už Everton vedení pohlídal, označit jeho výkon za bezchybný by ale bylo nadnesené. Výhrou si nicméně zajistil důležitý postup do další fáze soutěže a trochu si vylepšil sebevědomí před sobotním těžkým ligovým kláním s Manchesterem City na Goodison Parku. Pozitivním impulsem jsou i některé nadějné výkony častěji nevyužívaných hráčů, kteří si řekli o další šanci na hřišti, třebaže se nesmí opomínat druhořadá kvalita soupeře.

Sestřih zápasu.

Branky: 6. a 10. Calvert Lewin

ŽK: 37. Delph

Sheffield Wednesday: Dawson – Odubajo, Iorfa, Thorniley, Fox – Murphy (59. Harris), Pelupessy, Luongo, Reach – Nuhiu (70. Fletcher), Winnall (65. Rhodes)

Everton: Pickford – Sidibé, Holgate, Mina, Digne – Davies, Delph (90+1. Schneiderlin) – Richarlison (68. Walcott), Iwobi, Bernard (76. Sigurdsson) – Calvert-Lewin

Hodnocení hráčů podle Liverpool Echo: Pickford 8, Sidibé 7, Holgate 7, Mina 8, Digne 7, Davies 6, Delph 7, Richarlison 6, Iwobi 7, Bernard 7, Calvert-Lewin 8, Walcott 6, Sigurdsson 6

Rozhodčí: Simpson

Diváci: 24 485