Newcastle United – Everton 1:2

29/12/2019 12 Od Javor

Vánoční vzepětí pokračuje.

Jako první zahrozili domácí, Shelvey a Joelinton připravili šanci Almirónovi, ale ten míč sotva trefil, takže neškodně odskákal vedle. Everton odpověděl skrumáží, ze které vytěžil roh. Ten sice poslal nad ramenem stoper Evertonu Keane, ale nepříznání se znamenalo, že se kopal druhý. Newcastle odehrál míč kousek za vápno, kde Almirón jasně zfauloval Bainese. Sigurdsson poslal střelu do zdi, míč se k němu znovu odrazil, jeho druhá skákavá přihrávka/střela se od obránce dostala přímo ke Calvertovi-Lewinovi a ten z první pohotovou křížnou střelou otevřel skóre zápasu – 0:1! 

S příchodem nového manažera ožil Kean, jeho přihrávku zprava zakončoval okamžitě Walcott, ale trefil přímo obránce domácích. Za Newcastle odpověděl střelou zblízka Carroll, ale jen do brankáře. O chvilku později hraničně (v obou významech tohoto slova) zastavil Calverta-Lewina Fernandéz, rozhodčí nepískl. Everton byl směrem dopředu v první polovině prvního poločasu rozhodně aktivnější, Newcastle sem tam udělal nějaký brejk. Vyrovnat chtěl Shelvey, ale z 25 metrů asi tak o 3 metry netrefil zařízení. O několik minut později bylo vyrovnáno, ale gól neplatil. Almirón trefil tyč, míč se odrazil ke Carrollovi, ale ten stál krok za obrannou linií Evertonu, takže vzrušení bylo zbytečné. To dostalo Newcastle do tlaku, několikrát byl Everton rád, že přežil bez inkasované branky. Směrem dopředu se hodně činil aktivní Almirón. Tvrdou ranou se prezentoval Schär, když míč lehkomyslně ztratil Davies, ale Pickford vyrazil na roh. Hned poté chybělo Carrollovi několik centimetrů po centru Yedlina. Následně se do situace dva na dva dostali Kean a Walcott, anglické křídlo chtělo jen tak lehce na italského hroťáka prostrčit. Což o to, idea pěkná, ale Kean se v tu chvíli nacházel asi tak o deset metrů vedle. Výrazně lepší druhou polovinu první půle zakončili Almirón a Lejeune střelami vedle. Newcastle byl rozhodně aktivnějším týmem v téhle části zápasu a Everton byl velmi rád, že do šatny šel s jednogólovým náskokem. Rozhodčí Mason odpískal nakonec poločas v momentě, kdy Walcott byl v brejku…

Druhou půli začal aktivněji opět Everton, po Richarlisonově centru přímo do rukavic Dúbravky měl velkou šanci Kean. Jenže moc si předkopl míč a z metru nedokázal přehodit vybíhajícího slovenského brankáře. Italský hroťák to zkusil i střelou ze 13 metrů, ale opět zasáhl Dúbravka. Kean byl tak aktivní, že se mu odlepilo písmeno P v názvu hlavního sponzora. Vyrovnání Newcastlu předcházel žlutý faul Daviese. A další nedovolená hra, tentokrát od Walcotta, již bylo osudná. Willems poslal trestňák na vzdálenější tyč na hlavu Carrolla a jeho sklepnutí z první do sitě Schär – 1:1. Otočit skóre hned chtěl Carroll, ale s jeho střelou doprostřed branky neměl Pickford problém. I Everton umí dávat branky z ofsajdu, tentokrát si zbytečnou dorážku vzal na starost Holgate. Chvilku poté se opět měnilo skóre. Míč získal Walcott, včas uvolnil vpravo Richarlisona a s jeho přihrávkou si již na třech metrech od branky věděl rady Calvert-Lewin, ač merunu trefil špatně a spolu s míčem do branky doklouzal – 1:2! 

Domácí se samozřejmě snažili o vyrovnání, střelu Carrolla zblokoval Coleman, k penaltě nevedl ani pád Schära, který zkoumal videorozhodčí. Mezi střelce se chtěl zapsat Mina, ale jakmile nehlavičkuje, tak to není gólové, zařízení přestřelil. Everton měl i trochu štěstí, při jednom z centrů Sidibé nepochopitelně ve vlastním velkém vápně strčil do zad Carrolla, rozhodčí naštěstí na bílý puntík neukázal. Ze zbytku zápasu stojí za zmínku již jen žlutá karta pro Calverta-Lewina za zdržování. Everton tak vyhrál zápas, ve kterém byl mírně lepší a dobrý start pod Ancelottim pokračuje. Příští týden budou těžší zkoušky.

Branky: 56. Schär – 13. a 64. Calvert-Lewin

Karty: 45+1. Joelinton, 80. Hayden – 55. Davies, 90+3. Calvert-Lewin 

Newcastle United: Dúbravka – Schär, F. Fernández, Lejeune (74. Atsu) – Yedlin, Hayden, Shelvey, Almirón, Willems (85. S. Longstaff) – Carroll, Joelinton (74. Gayle)

Everton FC: Pickford – Sidibé, M. Keane, Holgate, Baines (80. Mina) – Walcott (70. Coleman), Davies, Sigurdsson, Richarlison – Calvert-Lewin, Kean (61. Delph)

Rozhodčí: Lee Mason 

Diváci: 52 211