Everton – Crystal Palace 3:1

08/02/2020 5 Od Javor

Dramatická a vyhraná druhá půle zajistila posun na sedmé místo tabulky.

Everton začal svůj zápas s Iwobim, Holgatem a Daviesem na lavičce. Důvěru tedy ve středu pole dostala dvojice Sigurdsson-Schneiderlin. První vzrušení zaznamenal Goodison Park ve třetí minutě. Cahill oslepený sluníčkem fauloval Calverta-Lewina a Digne trestňákem z 25 metrů slušně protáhnul Guaitu. O několik minut později utekl McCarthy (bývalý hráč Evertonu) vyloučení jen kvůli benevolenci rozhodčího – skluz oběma nohama je červená i v momentě, kdy není hráč (v tomhle případě Digne) trefen. Po jeho rozehrávce hlavičkoval mimo Mina. Odpověď hostů? Střelu van Aanholta srazil na tyč Walcott, následný roh Everton ubránil. Nedáš? Dostaneš! O pravdivosti tohoto starého rčení se přesvědčili hosté. Centr Walcotta našel přesně nohu Bernarda, který z voleje prostřelil Guaitu doprostřed branky – 1:0!  

A to bylo od Walcotta vše. Ve 26. minutě odkulhal ze hřiště, nuceně ho vystřídal Sidibé, který si už po dnešku bude pamatovat, že bez ponožky se fotbal hrát nedá. Ještě předtím Everton těsně neskóroval. Nepovedený volej Bernarda o centimetry netrefil hlavu zcela volného Calverta-Lewina. Hosté ubránili dvě skrumáže, následně přihrávka Richarlisona na Colemana postrádala přesnost, asi tak o tři kroky. Chvilku před poločasem se prezentoval McArthur střelou metr vedle. Posledním vzrušením před pauzou byla situace v šestnáctce Evertonu, kdy si Pickford došel pro míč, ale když se postavil, tak ten zůstal na zemi. Naštěstí ho obrana zvládla odkopnout. A když hrábnutí po ruce Richarlisona (přinejmenším hraniční zákrok) nevyvolalo hvizd rozhodčího, tak se šlo do šaten za nejtěsnějšího stavu. Celkové zhodnocení půle? Dietní záležitost, Everton lepší, zaslouženě vedl. Přestárlý tým hostů působil, že jim bude stačit prohrát co nejméně.

Hned na začátku druhé půle mohlo být vyrovnáno. Zahovi ale ve vyložené šanci vyšlo zakončení skákavě a obrana zvládla dostat míč do bezpečí. A když Everton varování nevzal vážně, tak hosté srovnali skutečně. Zaha uvolnil Bentekeho, který šikovně prostřelil Digneho a Pickfordovi zahrál na housle – 1:1. Branka jde zcela za Pickfordem, byl na zemi také rukama, přesto pumlíč prošel do sítě. Hosté začali utahovat šrouby. Po rohu zahraném na bližší tyč se po zakončení Bentekeho odrazil míč od spojnice tyče a břevna. A když domácí přežili další nebezepčnou situaci, tak se dočkali vedení. Odkop Schneiderlina se s tečí Calverta-Lewina dostal k Richarlisonovi, který utekl slabému Cahillovi a placírkou poslal míč ke vzdálenější tyči – 2:1!  Benteke následně neprostřelil Pickforda z malého vápna, když zamířil svou hlavičku přímo na něj, hned poté Sigurdsson po přiťuknutí Richarlisona prošel na pěti metrech přes čtyři soupeře, ale Guaita zvládl jeho střelu vyrazit a patě Calverta-Lewina chyběly centimetry k trefení míče.

Hosté se tedy vrhli dopředu kvůli vyrovnání. Everton ani nějaké šance směrem dopředu neměl, spíš se soustředil na ubránění výhry. Crystal Palace mělo nějaké nebzepečné situace, Benteke byl aktivní, jeho další střela naštěstí skončila vedle. A poté Toffees udeřili potřetí. Roh Digneho poslala hlava Richarlisona do břevna a Calvert-Lewin musel tuhle dorážku z metru dát, i kdyby nechtěl – 3:1! V nastaveném čase si stejná dvojice zopakovala spolupráci ve stejných rolích. Akorát Calvert-Lewin stál od branky dále a z první přestřelil. Zbylé minuty si již Everton v klidu pohlídal. Nakonec se tedy konalo povinné vítězství nad kandidátem sestupu, ale ve druhém poločase bylo více nervů, než by bylo záhodno.

Branky: 18. Bernard, 58. Richarlison, 88. Calvert-Lewin – 51. Benteke

Karty: 10. McCarthy 

Everton FC: Pickford – Coleman, M. Keane, Mina, Digne – Walcott (26. Sidibé),  Sigurdsson (86. Holgate), Schneiderlin, Bernard (65. Davies) – Calvert-Lewin, Richarlison

Crystal Palace FC: Guaita – J. Ward (79. Kouyaté), Tomkins (61. Dann), Cahill, van Aanholt – McCarthy (68. Meyer), Milivojević, McArthur – J. Ayew, Zaha – Benteke

Rozhodčí: David Coote
Diváci: 38 987