Preview: Arsenal – Everton

22/02/2020 8 Od Javor

Když Everton vyhrál naposledy 23. února venku, tak se psal rok 1985 a oba góly na Filbert Street vsítil Andy Gray. Je čas ukončit pětatřicetiletý půst.

V Premier League proběhla zimní přestávka. Je sice zvláštně pojata, ale to není otázka fandů. Každopádně Everton si minulý týden odpočinul, hráči dostali od klubu po vítězství nad Crystal Palace několik dní volna. Nyní se ale jde zpět do práce. Na lavičce nejsympatičtějšího londýnského klubu navíc sedí starý známý. Arteta tým rozhodně výsledkově pozvedl, za dobu jeho působení prohráli Kanonýři pouze jednou. Arsenal je psychicky posílen čtvrteční výhrou na hřišti Olympiakosu Pireus ve vyřazovací části Evropské ligy. Čisté konto ve třech utkáních za sebou se také počítá.

Ale i Ancelotti odvádí svou práci dobře. V lize za necelé dva měsíce svého působení prohrál pouze na hřišti Manchesteru City a z posledních pěti ligových zápasů nasbíral Everton 11 bodů z patnácti možných. Ital by si v případě výhry připsal i osobní úspěch – stal by se teprve třetím manažerem, který na hřišti Arsenalu vyhraje potřetí, čímž by se přidal k dvojici Alex Ferguson a Pep Guardiola. Nějak nám ten Manchester City z preview nechce zmizet, že? Tak jen dodejme, že nedávno ho potrestala UEFA zákazem startu v evropských pohárech na dva roky (počínaje sezónou 2020-2021) kvůli porušení pravidel Financial Fair Play. Pokud by Mezinárodní sportovní arbitráž (kam se klub okamžitě odvolal) trest potvrdila, tak by se v tomto ročníku Premier League postupovalo z pátého místa do kvalifikace Ligy Mistrů. A Everton momentálně na něj ztrácí čtyři body…

Navíc se vyprazdňuje marodka. Ač je to neuvěření, tak se již uzdravil Gomes, zvládl tréninkový zápas na Finch Farm a zítra rozhodně bude k dispozici. Ancelotti navíc uvažuje o jeho nasazení do základní sestavy. Lehčí zranění vyléčil i Bernard, Walcott začal trénovat inviduálně a jeho start je s otazníkem. Samozřejmě bude chybět dlouhodobě zraněný Gbamin. Domácí určitě budou postrádat Chamberse, Soarese a Tierneyho, všichni laborují s kolenem. Torreira je nemocný a nad jeho startem je otazník, stejně jako není jisté, že bude k dispozici Özil.

A kdy naposledy vyhrál Everton na Arsenalu? 20. ledna 1996 zařídil výhru 2:1 brankou z 84. minuty Kančelskis. Opravdu je již čas.

Co: Arsenal FC – Everton FC, 27. kolo Premier League
Kdy: 23. 2. 2020 od 17:30
TV: Přímý přenos na stanici Premier Sport
Kde: Holloway, Londýn
Rozhodčí: Stuart Attwell – Adam Nunn, Simon Long Čtvrtý rozhodčí: Simon Hooper
Videorozhodčí: Craig Pawson Asistent videorozhodčího: Stephen Child