Blíží se Sigurdssonův konec v Evertonu?

25/02/2020 3 Od Riči

Zůstává nejdražší posilou v historii Evertonu a prvním opravdu signifikantním nákupem éry Farhada Moshiriho, na jeho adresu se ale snáší stále hlasitější kritika.

V létě 2017 manažer Ronald Koemana a sportovní ředitel Steve Walsh dotáhli příchod blonďatého špílmachra za rekordních 45 milionů liber. Mělo se jednat o klíčový podpis Evertonu v jeho vytoužené cestě mezi ligovou špičku.

Gylfi Sigurdsson dorazil na Goodison Park po skvělé individuální sezóně, Swansea City si zachovala ligovou příslušnost hlavně díky jeho devíti gólům a 13 asistencím. Drahý úlovek budil respekt a závist tabulkových konkurentů Toffees.

Nyní však – po dvou a půl letech – je Sigurdssonův osud v Evertonu na vážkách. Pod novým manažerem Carlem Ancelottim ho bez nadsázky čeká boj o místo v týmu, potažmo kádru.

Islanďanova forma sice neznamenala až tak drastický pokles, jak naznačují holá čísla, zdvižený prst je ovšem na místě. Po loňské skvělé ligové bilanci 13 branek a šesti asistencí zůstává v letošní sezóně znepokojivě za očekáváními. Doposud zaznamenal jediný gól a dvě asistenci ve 24 odehraných kolech Premier League.

Podle informací serveru The Athletic bude manažer Carlo Ancelotti i v příštím ročníku nejčastěji sázet na rozestavení 4-4-2, a navíc by si rád přivedl vlastního středního záložníka. V tom případě na dvě místa v srdci zálohy vznikne evidentní přetlak (dále Gomes, Delph, Davies, Schneiderlin, Gbamin), a jelikož sportovní ředitel Marcel Brands preferuje operovat s kádrem, kde na každý post alternují pouze dvě jména, hrozba prodeje se nevyhne ani Sigurdssonovi.

Sigurdssonova preferovaná pozice je číslo deset, nebo-li podhrot. Tento post ale Ancelotti ve svém systému nevyužívá, a tak „Ice Man“ bude muset prokázat svou důležitost jinde v sestavě, nejspíše potom jako střední záložník.

V deseti ligových zápasech pod Ancelottim se rodák z Reykjavíku objevil v základní sestavě hned osmkrát, z čehož sedmkrát ve středu hřiště a jednou na levé záloze. Italský stratég má – aspoň tedy prozatím – stejně jako jeho předchůdci Silva, Allardyce a Koeman důvěru v Sigurdssonovy schopnosti a snaží se mu najít místo i mimo jeho preferovaný post.

Nedělní experiment v podobě nasazení na levé záloze se však ukázala jako neefektivní, zápas s Arsenalem 30letému Sigurdssonovi nevyšel. Míč ztratil hned jedenáctkrát, což bylo více než dvakrát ve srovnání s ostatními záložníky Evertonu. Za svými kolegy rovněž zaostával svou 69,6 procentní úspěšností přihrávek (Delph 96 procent, Iwobi 84,6 a Schneiderlin 80), a dokonce v počtu přihrávek v útočné třetině ho předčili defenzivněji ladění spoluhráči Sidibé, Baines a Fabian Delph.

Třebaže Sigurdssonův pas z trestného kopu vedl k brance Calverta-Lewina, kromě nelichotivých statistik jsme opět byli svědky už tradičních obrázků z letošní sezóny, kdy se místo náběhu do volného prostoru raději schovává za protihráčem, na úkor riskantnějších pasů volí raději ty jistější na kratší vzdálenost a vůbec často se prezentuje otráveným výrazem.

Stále se jedná o fotbalistu s výborným přehledem, skvělou kopací technikou a velkou vytrvalostí (od svého příchodu patří k nejvytěžovanějším hráčům Evertonu), jeho problémem se ale zdá být nízké sebevědomí, které mu brání naplno rozvinout schopnosti, natož zaujmout postavení lídra, o něhož se jeho tým může opřít v těžkých chvílích.

Zdroje blízké serveru The Athletic hovoří o Sigurdssonově odhodlání dokázat svou důležitost pro Toffees. Čas ve fotbale ale plyne rychle, a pokud legenda islandského fotbalu razantně nezlepší výkony ve zbylých třech měsících ročníku, se svým týdenním platem 100 tisíc liber se dva roky před koncem smlouvy stane nadbytečným luxusem v kádru a bude moct následovat stopy Waynea Rooneyho na druhém břehu Atlantiku v MLS.