Everton – Manchester United 1:1

01/03/2020 7 Od Riči

Utkání dvou poločasů skončilo remízou, která je v konečném důsledku nedostatečným bodovým ziskem pro oba týmy.

Manažer Carlo Ancelotti opět jednou protočil základní sestavu, úvodní jedenáctku zvolenou před týdnem při prohře na Arsenalu obměnil dnes hned pětkrát. Na hřiště od první minuty vyběhli Coleman, Keane, Walcott, Davies a Gomes, naopak mezi vyvolené se nevešli Sidibé, Mina, Iwobi, zraněný Schneiderlin a Delph.

Skóre utkání se poprvé hýbalo už ve 3. minutě. Hostující brankář de Gea otálel s rozehrávkou, a když už konečně kopl do míče, trefil pouze napadajícího Calverta-Lewina, od něhož se míč odrazil do sítě – 1:0.

Stejná dvojice se dostala do konfrontace takřka ihned po rozehrávce po vstřelené brance. Španěl ale tentokrát vychytal rozeběhnutého Angličana střílejícího z úhlu. První minuty utkání byly opravdu živé, v té sedmé pálil zpoza vápna do břevna Nemanja Matić.

Ve 28. minutě se událo první střídání zápasu, a to nevynucené. Zraněný Coleman musel být nahrazen a jeho místo logicky zaujal Djibril Sidibé.

United se vůbec nedlouho po inkasovaném gólu chopili taktovky a diktovali tempo hry. Navíc si vytvářeli šanci a vypadalo to, že vyrovnání visí ve vzduchu, což se nakonec stalo skutečností ve 32. minutě. Sidibé s Walcottem chybovali v rozehrávce a pohotový Fernandes ranou z dálky nachytal nepozorného Pickforda – 1:1. Velmi laciná branka po několika individuálních chybách hráčů Toffees.

Závěr první půli patřil domácím, kteří se konečně dokázali vymanit ze středového sevření soupeře. Škoda jen, že po Bainesově dobrém centru Richarlison hlavičkou v pádu nezamířil přesněji.

Druhá půle začala o poznání klidněji než ta první a na první velkou příležitost čekali fanoušci do 56. minuty, kdy se k trestnému kopu ze strany postavil Sigurdsson a svým kopem před zeď orazítkoval tyč. Smůlu Blues podtrhl  nepřesně dorážející Richarlison.

V 62. minutě Ancelotti provedl druhé střídání. Místo výkonnostně slabého Walcotta zaujal Bernard.

Mezi nejaktivnější hráče na domácí straně patřil jednoznačně Dominic Calvert-Calvert, v 72. minutě zkoušel z úhlu připravenost de Gey, třebaže v lepších pozicích byli nabíhající Richarlison i Bernard.

Everton byl ve druhé půli lepším mužstvem, evidentně ho motivoval zisk tří bodů, to ostatně potvrdil i Ancelotti, který do poslední desetiminutovky poslal na hřiště útočníka Keana místo středopolaře Gomese.

Hosté se ale nevzdávali a také koukali po výhře. V 90. minutě Pickford aspoň částečně odčinil své zaváhání při inkasované brance – v rozmezí sekund bravurně vyrazil pokusy Fernandese a Ighala.

V závěru se semlelo pořádné vzrušení i na druhé straně. Nejprve de Gea zneškodnil stoprocentní šanci Sigurdssona, poté se ale míče zmocnil Calvert-Lewin, jehož střela odražená od Maguirea doklopýtala do brány. Po posouzení videorozhodčího Mosse byla však branka odvolána, protože před de Geou seděl – a čímž mu prý zároveň bránil ve výhledu – v ofsajdové pozici nacházející se Sigurdsson.

Je však otázkou, nakolik Islanďan skutečně španělskému gólmanovi bránil ve výhledu, jisté je ale, že jeho skrčení nohou před míčem, který odrazil protihráč a na který by brankář stejně nemohl dosáhnout, se nemůže hodnotit jako zapojení do hry (čili prohřešek proti pravidlům).

S přísným verdiktem podle očekávání nesouhlasil celý Goodison Park včetně Carla Ancelottiho, jenž si za protesty u rozhodčího po závěrečném hvizdu vysloužil červenou kartu, a tak zmešká příští ligové kole na půdě Chelsea.

Branky: 3. Dominic Calvert-Lewin – 31. Bruno Fernandes

ŽK: 41. Dominic Calvert-Lewin, 43. Tom Davies, 80. Djibril Sidibé – 41. Luke Shaw, 45. Harry Maguire, 56. Viktor Lindelöf, 70. Fred

Everton: Jordan Pickford, Leighton Baines, Séamus Coleman (28. Djibril Sidibé), Michael Keane, Mason Holgate, Gylfi Sigurdsson, André Gomes (82. Moise Kean), Tom Davies, Theo Walcott (63. Bernard), Richarlison, Dominic Calvert-Lewin

Manchester United: David de Gea, Viktor Lindelöf, Harry Maguire, Luke Shaw, Aaron Wan-Bissaka, Nemanja Matić, Fred, Bruno Fernandes, Scott McTominay (72. Juan Manuel Mata), Anthony Martial (89. Brandon Williams), Mason Greenwood (72. Odion Ighalo)

Rozhodčí: Chris Kavanagh

Diváci: 39 374