Příběh Lucase Digneho

28/04/2020 0 Od Riči

Aneb jak si Everton v létě 2018 zajistil služby aktuálně jednoho z nejlepší krajních obránců Premier League.

26letý levý bek, který již dříve oblékal barvy Lille, Paris Saint-Germain či AS Řím, ještě před dvěma roky plnil na Nou Camp pozici spolehlivého náhradníka za španělským reprezentantem Jordim Albou. Tento status quo trvající dvě sezóny měl ale brzy doznat změny.

Není žádným tajemstvím, že Barcelona sledovala Digneho vývoj od jeho 16 let a samotný hráč od svého kariérního průlomu snil o přestupu do katalánského velkoklubu, což se mu nakonec splnilo v létě 2016.

Po dvou letech v Barceloně se ale Digne ocitl na křižovatce – buď jako náhradník zůstat v týmu plném světových hvězd, nebo opustit fotbalovou smetánku a zamířit do horšího mužstva s vyhlídkou pravidelného herního vytížení.

Na nabídky z celé Evropy si francouzský reprezentant rozhodně nemohl ztěžovat, byl to ale Everton, který prostřednictvím manažera Marca Silvy a sportovního ředitele Marcela Brandse projevil nejmarkantnější zájem.

Osoby angažované v pozdějším transferu vzpomínají na „neuvěřitelný dojem“, který představitelé Evertonu zanechali v Dignem a jeho zástupcích během přestupových jednáních. Silva prý detailně nastínil, jak důležitou roli bude Francouz hrát v jeho plánech, a proč opět potřebuje víkend co víkend nastupovat v základní sestavě. „Lucas bez váhání koupil jejich myšlenku o tom, že je příliš dobrým hráčem, aby seděl na lavičce náhradníků,“ reflektoval pro server The Athletic nejmenovaný zdroj, „v Evertonu od začátku cítil stoprocentní důvěru ze strany manažera.“

Brandsovy a Silvovy efektivní námluvy spolu s atraktivitou Premier League nakonec postavily Digneho před jasné rozhodnutí – nabídku Evertonu jednoduše nemohl odmítnout a po konzultaci se svými rodiči a manželkou Tiziri dal přesunu do Merseyside opravdu zelenou.

Barcelona se sice na začátku jednání k celému přestupu za 16 milionů liber stavěla odmítavě, nakonec si ale s Toffees plácla.

Everton od této doby sklízí ovoce úspěšného obchodu.

Stejně rychle jako se aklimatizoval v nové zemi, zcestovalý Digne žije v Manchesteru se svou manželkou a nedávno narozeným potomkem, se rovněž etabloval v sestavě Marca Silvy a nyní Carla Ancelotti coby nepostradatelný článek. Dokonce se neoddiskutovatelně zařadil mezi nejlepší krajní obránce v anglické lize.

Ve své první sezóně na Goodison Parku 2018/19 získal klubové ocenění za „Nejlepšího hráče ročníku“, a třebaže se v letošní sezóně mezi fanoušky objevují hlasy o jeho úpadku formy, statisticky tomu tak není. Digne si víceméně drží stejná čísla, kterých dosáhl v loňské Premier League, kdy vstřelil čtyři branky, zaznamenal čtyři asistence a patřil k nejkreativnějším hráčům v Evertonu.

V některých statistických aspektech se navíc ještě zlepšil v letošní sezóně.

Do 29. kola aktuálního ročníku, po němž se soutěž pozastavila kvůli epidemii koronaviru, vede mezi hráči Toffees v počtu asistencí (5) a klíčových přihrávek (přihrávky vedoucí ke střele na bránu) –  v této činnosti je potom také sedmý nejlepší z celé ligy a druhý mezi krajními obránci. Centrované míče nadále zůstávají jeho silnou stránkou, pouze dva hráči z celé ligy vytvořili více šancí po této fotbalové dovednosti.

Usměvavý blonďák na druhou stranu od srpna čeká na svou první letošní ligovou trefu (v probíhajícím ročníku skóroval pouze – nicméně exkluzivně – v Ligovém poháru s Lincolnem) a vůbec vyprodukoval méně střel než v loňské sezóně. Také si připsal o trochu méně přihrávek s horší úspěšností.

To může být však vysvětleno dvěma faktory. Zaprvé, zatímco Marco Silva se opíral o Digneho ofenzivní schopnosti, s Ancelottiho nástupem do funkce v prosinci byl Francouz nucen ubrat ze svých útočných výpadů. Italský manažer si dal za úkol zlepšit defenzivní činnost týmu a své krajní obránce příliš nenabádá k opouštění obranné formace.

Zadruhé, jeho oblíbený partner pro kombinaci na levé straně, křídelník Bernard, se s větší konkurencí na svém postu ocitl v herní rotaci, a Dignemu okamžitě klesl počet dotyků s míčem.

Suma sumárum: Digne zůstává jeden z nejkreativnějších hráčů v lize a nejčastějším zásobovatelem přesných míčů pro útočníky Evertonu. Od roku 2012 mu bylo napočítáno 27 asistencí na klubové scéně, přičemž až 12 asistencí spadá do jeho působení v Evertonu.

V této své královské disciplíně se během angažmá na Goodison Parku stále zlepšuje.

Jean Decotte, bývalý korespondent Francouzské tiskové agentury (AFP) pro španělský fotbal, se pro The Athletic ohlédl za angažmá svého krajana na Camp Nou: „Fanoušci Barcelony si pochvalují Digneho působení v klubu, osobně bych řekl, že podával výkony na hranici svého maxima. Spolupráce mezi jeho konkurentem Albou a Messim byla velice úzká, Dignemu vlastně nikdy nebyla poskytnuta dostatečná porce minut, aby mohl vytvořit podobně silné pouto nebo aby se mohl zlepšovat po osobní stránce.

Platil za velmi spolehlivého hráče, avšak nikoli výrazněji důležitého. V Barceloně jde každý útok přes Messiho, v Evertonu je to pochopitelně odlišné.“

I přes méně signifikantní roli v týmu se Digne v katalánském celku těšil oblíbenosti jak mezi fanoušky, tak i spoluhráči. Sympatie si získal hlavně svým profesionálním přístupem.

„Není typem hráče, který vytváří problémy v šatně,“ dal se do vysvětlování Decotte. „Je vděčný, že se stal profesionálním fotbalistou a v Barceloně byl šťastný, že mohl nastupovat po boku Messiho. Jedná se o příjemného a klidného člověka, žádného krále večírků.“

Digneho kredit v očích španělské veřejnosti výrazně stoupl zásluhou jeho chování během teroristického útoku v roce 2017, kdy bylo 13 lidí zabito a 130 zraněno poté, co útočníci vjeli dodávkou na chodník v rušné barcelonské čtvrti La Rambla.

„Během teroristického útoku si Digne vysloužil mnoho pochvalných slov v médiích. Tehdy žil v centru města, na rozdíl třeba od Messiho nebo Luise Suaréze, takže byl celé tragické události nablízku. Bezprostředně po ataku se vydal do ulic a začal pomáhat lidem či je utěšovat. Nikde se tím ale nechlubil, vlastně to tajil, což dle mého hodně vypovídá o jeho charakteru,“ popsal Decotte.

Novinář Decotte na závěr rozhovoru vyzdvihl Digneho rozhodnutí vyslyšet nabídku Evertonu, kde se mu podle jeho slov podařilo uvolnit vlastní potenciál: „Vždy byl fotbalistou, na něhož se dalo spolehnout, nicméně nikdy nebyl rozdílovým hráčem. V Barceloně už mnoho hráčů semlel obrovský tlak, jeho však nikoli. Odváděl slušné výkony a působil sebejistě. Během jedné obrovské marodky v týmu dokonce zaskakoval na pozici středního obránce a vedl si velmi dobře.

Možná mu nepasovala tiki-taka, přeci jenom mluvíme o fotbalistovi s přímočarým stylem hry. Z tohoto pohledu mu Premier League sedí lépe. Ve Španělsku se nehraje na koncového útočníka, jehož spoluhráči zásobují centry.“

Bývalý útočník anglického Middlesbrough Mikkel Beck, nyní Digneho agent, pro The Athletic krátce zavzpomínal na moment, kdy svého budoucího svěřence poprvé viděl naživo v akci, ještě coby puberťáka v Lille.

„Chodím na hodně tréninků a zápasů, na jednom z nich mi uhranul Lucas. Byl prostě úžasný, lajnu piloval nahoru-dolů. Hned jsem věděl, že s ním chci spolupracovat a pomoct mu v kariérním růstu.“

Fotbalové cesty prozatím zavedly Digneho z Francie přes Itálii a Španělsko až do Anglie a vynesly mu také 30 reprezentačních startů za Francii. Ve 26 letech se řadí mezi úspěšné hráče, přičemž se předpokládá, že svého zenitu teprve ještě dosáhne.

V Evertonu si přejí, aby Digneho vrchol nastal v jejich modrém dresu. Samotný obránce je zatím v klubu spokojený, lze však predikovat, že časem zatouží po konfrontaci s nejlepšími v rámci Ligy mistrů. A pokud by milionářská soutěž zůstala pro Toffees zakletá i v následujících letech, mohli by časem přijít o svůj francouzský klenot.