Dámské okénko – na prahu sezóny 20/21

17/08/2020 5 Od Karamela

Nejen mužským fotbalem je fanoušek EFC živ. Další ročník FA Women´s Super League se začíná… a stránka evertonfc.cz bude tento rok u toho.

6. září v 15:00 tamního času vyběhnou na trávník Twerton Parku ke svému prvnímu zápasu nové sezóny ženy Evertonu. Soupeřkami jim budou hráčky Bristol City. O týden později, tedy 13.9., sehrají svůj první domácí zápas na Walton Hall Park proti dámám Tottenhamu. Nová sezóna staruje.

Z historie

Dámský tým Evertonu vznikl v roce 1983 jako Hoylake WFC. Věk samozřejmě není podstatný. Přesto stojí za zmínku, že naši rudí sousedé se k podobnému kroku, tedy založení ženského fotbalového týmu odhodlali (tradičně) později, až v roce 1989.  Z pohledu mužského fotbalu se sedmatřicetileté trvání týmu může zdát jaké směšně krátká doba. Ale v sezóně 2020/21 bude Everton nejdéle fungujícím klubem ve WSL hned po sedmačtyřicetileté Aston Ville.  Za dobu své existence toho naše dámy zažily dost: Vítězství v nejvyšší soutěži (1995), finále FA Women´s Cup (1999, 2005), zisk FA Women´s Premier League Cup (2008), zisk FA Women´s Cup (2010), sestup do nižší soutěže (ve které pobyly mezi roky 2014-2017) a v roce 2011 byly spoluzakládajícím klubem FA WSL.

Od Ladies k Women

Před začátkem podivné sezóny 2019/2020 bylo z názvu týmu vypuštěno označení „Ladies“ a ženský tým se od té doby označuje jako Everton FC. Pokud hrozí záměna s mužským protějškem, používá se titul  Everton Women.

Stálice a nové přírustky

V ženském fotbale si dámy nepotrpí na přílišný stereotyp ani na přehnanou rivalitu a přestupy mezi kluby, a to i mezi přímými rivaly jsou výrazně četnější. To se ovšem netýká útočnice Simone Magill. Tato pětadvacetiletá Severoirka odvádí v EFC velmi dobré výkony již od roku 2011. Bude se jí dařit i v nové sezóně? Zajímavé bude sledovat také Hayley Raso. Na Merseyside zamířila v lednu 2020 z australského Brisbane, aby svojí rychlostí a technikou posílila střed pole. Evertonu ji nedoporučil nikdo jiný než její krajan Tim Cahill. Zatím se však do hry pro zranění a následnou koronavirovou pandemii nezapojila. Do obrany přibyla anglická internacionálka z U-21 Poppy Patinson,  norská reprezentantka Ingrid Moe Wold a z Francie dorazivší dánská stoperka Rikke Sevecke. Ke střílení gólů byla angažována z dánského Brøndby Nicoline Sørensen a z pobřeží francouzské Riviéry (přesněji z Montpellier) Valèrie Gauvin.

Potěšitelná je i zpráva o prodloužení kontraktu kapitánky Danielle Turner o další dva roky. Kapitánky jsou v Evertonu dvě: oficiální kapitánkou (skipper) je evertonská stálice Turner, ve funkci „polní kapitánky“ (on-field captain) je záložnice Lucy Graham.

A na závěr…

Dle slov manažera týmu Willieho Kirka je nyní ženstvo velmi dobře poskládané, co se týče věkové struktury i zastoupení jednotlivých postů. Je tak možné se v nové sezóně dostat ještě výš než v té minulé. Jak vlastně dopadla sezóna 20219/2020? Vítězství patří Chelsea, Everton obsadil solidní 6. příčku. A kdo že to sestoupil do nejistých vod Championship? Ne, nebudeme zde jitřit dosud nezacelené rány a raději za touto trapnou záležitostí spustíme decentní roušku zapomnění…

V článku byly použity tyto internetové zdroje: Wikipedia: https://www.en.wikipedia.org
Stránky Everton FC: https://www.evertonfc.com
Fotografie: https://www.evertonfc.com/galleries/1746291