Dámské okénko – Everton dále posiluje

03/09/2020 8 Od Karamela

Přestupové okno je v nejlepším a Everton je na trhu s hráči stále aktivní. Ani evertonské dámy nezůstávají pozadu. Do Everton women příchází Damaris Egurrola. 

Euskal Herria!

Jednadvacetiletá Damaris Egurrola  přichází jako volná hráčka z Athletic Bilbao, kde prošla přísnými výběrovými kritérii. V nich mimo jiné musí zájemkyně o členství prokázat, že se buď narodila v Baskicku, nebo že má dostatečně baskický původ, případně že své fotbalové vzdělání absolvovala v baskickém klubu. Tato (u mužů přísněji, u žen volněji) dodržovaná, ale nepsaná pravidla vešla v platnost již v roce 1912. Nechám na rozhodnutí ctěného čtenáře, zda jde o diskriminaci a nacionalismus, nebo o chvályhodnou podporu místních talentů. Damaris, pocházející z Floridy, kde se narodila holandské mamince a a baskickému tatínkovi to měla s prokazováním baskického původu asi složitější. Mimochodem, její otec byl profesionální hráč peloty (pelota viz například film „Sudá a lichá“) a do Baskicka přesídlil s rodinou až na svůj sportovní důchod. To stačilo k tomu, aby Damaris své první fotbalové krůčky už zkoušela v Gerenice, tedy na bezpečně baskické půdě.

Z pracovní anamnézy

Tato 176 cm vysoká defenzivní záložnice působila v Athletic Bilbao od roku 2012 a zůstala mu věrná po celou svou dosavadní kariéru. Byla pravidelnou členkou španělských výběrů  U17 a U19. V roce 2019 se objevila i v A týmu reprezentace Španělska. V současnosti je v reprezentačním B týmu.  Rovněž je hráčkou neoficiální reprezentace Baskicka. V listopadu 2019 zažila stávku hráček ženské odnože La Ligy vedoucí k první kolektivní smlouvě (která  zaručuje hráčkám mimo jiné i placenou mateřskou dovolenou). Ani odchod z Bilbao nebyl zcela hladký. Až soud rozhodl o tom, že  Everton nemusí za angažování Damaris Egurrola platit Athletic žádné poplatky.

Budoucnost v modré

Fotbalově je naše nová posila již nyní na velmi slušné úrovni. I tak má před sebou ještě dlouhou cestu k plnému rozvinutí svých schopností. Willie Kirk soudí, že její potenciál je značný a těší se, že se bude zdokonalovat právě v královsky modrém dresu. Věřme, že tomu tak skutečně bude. V tom případě chceme být u toho.

Poznámka na závěr: Až budete Damaris Egurrola žádat o autogram, můžete si vybrat zda tak učiníte v angličtině, kastilštině, baskitšině nebo v nizozemštině – Damaris všechny tyto jazyky plynně ovládá.

V článku byly použity tyto internetové zdroje: Wikipedia: https://www.en.wikipedia.org
Stránky Everton FC: https://www.evertonfc.com
Fotografie: lasexta.com