Everton – Manchester United 1:3

08/11/2020 7 Od Javor

United zlepšeným výkonem v první půli udrželi Solskjæra ve funkci.

Evertonu se uzdravilo několik hráčů, obvyklá základní sestava tak čítala devět hráčů z jedenácti možných – absentéry byli mírně zraněný Gomes a poslední utkání svého karetního trestu za vyloučení v derby si odpykával Richarlison. První pětiminutovka jednoznačně patřila hostům, ale byl to tlak bez šance, natož střely. Šanci si tedy vzali na starost domácí – Bernard pěkně nacentroval na hlavu Calverta-Lewina, jehož pokus mířil kousek nad. Psala se patnáctá minuta, když  neproměnili tu svou hosté.

Po rohu našel Fred Rashforda, který si mič ukázkově zpracoval levačkou, ale tou samou nohou poslal míč těsně vedle vzdálenější tyče. A tak se dobře hrající Bernard postaral o naplnění známého hesla „nedáš-dostaneš!“. Výkop brankáře Pickforda našel hlavu Calverta-Lewina, který posunul míč drobnému Brazilci. Ten jednoduchou kličkou dovnitř hřiště nachytal Wana-Bissaku a střelou po zemi k bližší tyči poslal Everton do vedení – 1:0! 

To ale trvalo pouze několik minut. Rashford se zastřeloval, Bruno Fernandes už skóroval. Centr Shawa zleva byl přesný, stoper Evertonu Keane si zahrál na pietního obdivovatele zblízka a ze šesti metrů se dávají branky snadno – 1:1! Domácí odpověděli indiviuální akcí Digneho. Což o to, byla pěkná, ale zasobčení skončilo na břevně. Nabíhající Calvert-Lewin by dostal míč na třech metrech před brankáře (pokud by se Digne namáhal přihrát), což jasně ukazoval v mezinárodně srozumitelném gestu – a měl pravdu.

Domácí to mrzelo hned o 3 minuty později. Když to vyšlo jednou, tak proč to nezkusit podruhé, že? Opět tedy centr zleva, tentokrát od Bruna Fernandese na Martiala. Ten ale míč netrefil a kulatý nesmysl se odrazil do branky od vzdálenější tyče – 1:2! Tentokrát defenzivní povinnosti (běžet s protihráčem až do konce akce) nezvládl Allan a Keane též měl vědět, že má hráče za zády. Do konce poločasu stojí za zmínku už jen přibrousení Martiala právě Keanem, ale rozhodčí Tierney kartu netasil.

Druhý poločas začal tlakem domácích, celkem dle očekávání. Jenže bez šancí. Po trestném kopu se k zakončení dostal Maguire, když Pickford neudržel míč v rukavicích, ale rychlá reakce obrany a pomalejší otočení stopera hostů znamenaly zakončení nad břevno. I nadále pokračoval tlak domácích, ale dobře organizovaná obrana United je nepouštěla do šancí – a to i v případě, že Everton přidal pod kotel posláním Iwobiho a Tosuna na hřiště, začal tedy hrát v rozestavení 4-4-2.

Turecký hroťák stihl za své desetiminutové působení v zápase dostat žlutou kartu. A když Everton poslal v nastaveném čase dopředu všechny kromě brankáře, tak pykal. Hosté se po ubráněné standardce dostali do přečíslení 3 na 2 a Bruno Fernandes ji vyřešil dobře – přihrál doleva Cavanimu, který neměl problém poslat pumlíč mezi bližší tyč a Pickforda – 1:3! 

Co říci závěrem? Musí být odstraněny chyby v obraně a znovu jsme si ověřili, jak v útočné fázi chybí Richarlison. Další tři zápasy jsou proti Fulhamu, Leedsu a Burnley, tak snad přibydou nějaké body.

Branky: 19. Bernard – 25. a 32. Bruno Fernandes , 90+5. Cavani 

Karty: 34. Holgate , 45+4. Allan , 86. Tosun, 88. Doucouré – 50. B. Fernandes, 83. Fred

Everton FC: Pickford – Coleman, Holgate, M. Keane, Digne – Doucouré, Allan, Sigurdsson (66. Iwobi) – Rodríguez (80. Tosun), Calvert-Lewin, Bernard

Manchester United: de Gea – Wan-Bissaka, Lindelöf, Maguire, Shaw (67. Tuanzebe) – McTominay, Fred – Mata (82. Pogba), B. Fernandes, Rashford – Martial (82. Cavani)

Rozhodčí: Paul Tierney

Bez diváků