Everton W – Reading W 1:1

14/11/2020 3 Od Karamela

Walton Park dnes k dalšímu ligovému zápasu přivítal návštěvu Royals a s nimi i remízu 1:1.

Těžké mraky, déšť a vítr nad severozápadní Anglií naznačily, že dnešní zápas nebude procházka růžovým sadem.  Evertonu na nejméně dva měsíce bude chybět pro svalové zranění Valèrie Gauvin. Řádně vybavena proti chladu sledovala zápas aspoň z tribuny. Potěšitelné bylo vidět Rikke Sevecke zpět v sestavě – zranění hlavy ze zápasu s Chelsea nebylo zjevně tak závažné, jak se mohlo pozorovateli zdát.

První poločas

Začátek byl slibný. V první minutě se dostala ve vápně k míči Sørensen, ale zblízka přestřelila bránu. Fanoušek karamelek si mohl spokojeně mnout ruce: v tomto zápase bude Everton jistě dominovat! Bohužel opak byl pravdou. Reading ve středu hřiště neposkytoval našim hráčkám milimetr prostoru ke kombinaci. Pod tlakem jsme produkovali nepřesné přihrávky, které dámy v červeném využívaly k zakládání slibných akcí. Jejich šance však naštěstí zneškodňovala MacIver a naše obrana. V útoku to Sørensen opakovaně zkoušela se střelami z dálky, bohužel vždy nad. Do velké šance se probila Raso v 15. minutě,  ale ztroskotala na obětavém zásahu brankářky Maloney, která se jí na poslední chvíli vrhla pod nohy pro míč.  Jinak hra probíhala pod taktovkou Readingu.  Ovšem v 38. minutě po poměrně nonšalantní přihrávce Emslie zpracovala míč Sørensen a velmi pěkně jej předala Simone Magill, která obloučkem hlavou otevřela skóre – 1:0. Radost Evertonu žel neměla dlouhého trvání. Ve 42. minutě Natasha Harding zprava zpoza hranice velkého vápna vyslala načechraný oblouček, který Sandy MacIver považovala za neškodný pokus o křižnou přihrávku do nikam a nějak zvlášť se kvůli ní neexponovala. Bohužel ve skutečnosti šlo o povedenou střelu do pravého horního rohu naší branky, kde také míč opravdu skončil – 1:1.

Druhý poločas

Druhý poločas začal Everton nadějně: Raso velmi dobrou přihrávkou do vápna málem přiměla obranu Royals k vsítění vlastního gólu, Maloney ale na poslední chvíli míč vyrazila. Evertonská obrana se vysunula podstatně výše než v prvním poločase a naší hře to na nějakou dobu pomohlo. Nicoline předvedla několik pěkných pasů do ohně, kde však vesměs nebyly zužitkovány. Hlavička Emslie po jedné z těchto přihrávek byla moc pěkná, ale bohužel těsně vyražená. Reading v 63. minutě zahrozil z hezky zahraného přímého kopu, při kterém stáli při Evertonu všichni ze Southamptonu svatí. Míč jen těsně minul levou žerď naší branky. V 65. minutě byl tackle Izzy Christiansen oceněn jednak žlutou kartou a jednak ohňostrojem nejasného původu. Ten hru dále doprovázel po zbytek poločasu. V 69. minutě MacIver předvedla, že umí i hlavičkovat. Vyběhla si pro vysoký míč za hranice velkého vápna a uvědomila si, že rukama na něj nesmí. Hlavou jej dost odvážně poslala dále ke své prázdné bráně a ještě včas jej chytila do náruče. Oba týmy ukazovaly, že se s remízou nespokojí, ale skóre zůstávalo nezměněné. V nastaveném čase mohla zápas rozhodnout Megan Finnigan, ale její hlavičku se Maloney povedlo špičkami prstů vytěsnit mimo branku. A to byla poslední šance zápasu.

Shrnutí

Pokud jsem po zápase s Chelsea nebo se Citizens tvrdil, že vzdor pro nás velmi nepříznivě vypadajícímu skóre jsme odehráli slušný zápas, dnes musím napsat, že vzdor remíze jsme odehráli zápas mizerný.  Pokud nás soupeř připraví o možnost rozehrávky vprostřed hřiště, jsme jen obtížně schopni vybudovat nebezpečnou akci. Což jsme mohli vidět už v letošním zápase se Seagulls. Navíc jsem  měl pocit, že žádná z hráček není dnes ve své kůži. Po ztrátě míče se jen málokterá hned vracela pokusit se jej znovu získat, což naše dámy začátkem sezóny zdobilo. Valérie v útoky citelně chybí, její zabijácký instinkt ve vápně se nám nahradit nepodařilo. Příští zápas je 18.11. derby v Conti Cupu. Zde musíme uspět. Nejen z důvodu prestiže nebo postupu. Ale hlavně k ujištění se, že stále dokážeme dovést zápas do vítězného konce. Come on, you blue girls!

Fotografie: Ingrid Moe Wold nemá komu přihrát (zdroj fotografie: The FA Player)

Branky: Magill (39´) – Harding (42´)

ŽK: Christiansen (70´)

Everton (4-3-3): MacIver – Moe Wold, Turner, Finnigan, Sevecke – Christiansen, Graham, Raso –  Magill (Boye-Hlorkah 82´), Emslie, Sørensen

Reading (4-5-1): Maloney – Leine, Mitchell (Woodham 45´), Bartrip, Rowe –  Harding, Fishlock, James, Eikeland, Chaplen (Williams 62´) – Carter (Bruton 62´)

Rozhodčí: Emily Heaslip