CLC: Everton W – Liverpool W 1:0

19/11/2020 3 Od Karamela

Ženský tým Evertonu v dvojjediném zápase Continental League Cup a Merseyside derby zvítězil nad městským rivalem 1:0.

Za svitu dorůstajícího měsíce a LED reflektorů se odehrálo historicky první derby na Walton Hall Park. Budiž navěky zaznamenáno, že skončilo těsným vítězstvím karamelek 1:0. Před zápasem Wilie Kirk otevřeně hráčkám sdělil, že  remíza a tím méně prohra nejsou v tomto zápase vůbec myslitelné alternativy. Bylo tedy jasné, co se od každé na hřišti očekává.

První poločas

Everton zahájil utkání v pohárové sestavě s Tinjou Korpela v bráně a mládežnicemi Pattinson, Pike a Clinton na hřišti. Zahájení to bylo svižné. Již v páté minutě vyslala Turner dalekonosným centrem dopředu Boye-Hlorkah, která využila chaosu v obraně rudých a předložila míč před prázdnou bránu nikým nehlídané Izzy Cristiansen. Ta se v takových šancích nemýlí – 1:0. Bohužel po této akci Everton postupně v tempu polevil a přenechal iniciativu soupeři. Naštěstí střela Amalie Thestrup skončila bezpečně ukrytá v náručí naší brankářky. Ani pokus Rachel Furness po rohu u vzdálenější tyče neměl gólový efekt. Na naší straně se do vyložené šance dostala v 35. minutě Grace Clinton, ale po průniku z pravého křídla a obejití brankářky mířila mimo branku.

Druhý poločas

Do druhého poločasu nastoupil Everton se zjevnou snahou skóre zvýšit a rozhodně nepřipustit něco tak riskantního, jako je penaltový rozstřel. Postupně se na hřišti objevily stálice „klasické sestavy“ a zápas se stal výrazně více sledovatelným. Příchodem Raso a Sørensen se naše hra zrychlila. Začali jsme nebezpečněji pronikat do vápna soupeřek a vytvářet si velmi slibné šance. Bohužel zůstalo jen u šancí. V 61. minutě po krásném přímém kopu Christiansen minula výborně postavená Graham hlavou míč a Boye-Hlorkah mířila vysoko nad. Hayley prakticky ihned po svém příchodu na hřiště v 78. minutě překonala zleva Rylee Foster v brance hostí, ale míč vykopla obránkyně takřka z brankové čáry. Obdobná situace se opakovala i v minutě 80. minutě po hlavičce Damaris a v minutě 87., kdy luxusní volej Raso byl z brankové čáry vykopáván dokonce nadvakrát. Ani Sørensen se nepodařilo zvýšit rozdíl ve skóre, její střela mířila jen do břevna. Liverpoolské snahy o vyrovnání narážely na naši velmi dobře organizovanou obranu (i když v některých momentech byla spolupráce Turner a Korpela poněkud nestandardní a zejména malá domů v 88. minutě byla cítit gólem na sto honů). A protože ani tři minuty nastaveného času  další gól nepřinesly, odebral se Liverpool zpět do tajemných vod druhé ligy s těsnou prohrou.

Shrnutí

Tři body do Conti Cup jsou doma, vítězství v derby také. Zarážející možná je, že proti druholigovému celku musíme na hřiště poslat prakticky všechny svoje dostupné trumfy, ale derby je derby. Je dobře, že se nám opět podařilo vyhrát zápas, navíc s čistým kontem. Je však škoda tolika spálených šancí. Ale myslím, že to byla spíše otázka štěstí, respektive smůly, než selhání individuálních schopností. Škoda, že se Grace Clinton nepodařilo proměnit svou šanci zápasu z prvního poločasu. Vypadá to, že z ní roste schopná útočnice. Hayley Raso a Nicoline Sørensen opět předvedly, že s nimi je naše hra výrazně živější a nebezpečnější. Technické schopnosti a drzost Australanky se vhodně doplňují s tahem Dánky dopředu. Náš poslední zápas v základní části Conti Cup s MUTD bude pro naše šance na postup klíčový a ukáže také, nakolik jsou reálné naše představy o  možném dosažení evropských příček ve WSL. Come on, you blue girls!

Fotografie: Damaris Egurrola (vpravo) stíhá Mellisu Lawley (zdroj fotografie: telegraph.co.uk)

Branky: Christiansen (6´)

Everton (3-4-2-1): Korpela – Sevecke (Moe Wold 45´), Finnigan, Turner – Pike, Graham (Stringer 63´), Damaris, Pattinson – Christiansen, Clinton (Raso 78´)-  Boye-Hlorkah (Sørensen 63´)
Liverpool (4-5-1): Foster – Jane, Robe, Fahey, Hinds – Missy Bo Kearns, Moore (Rogers 71´), Lawley, Furness, Babajide – Thestrup (Hodson 67´)