Everton – Leeds United 0:1

29/11/2020 3 Od Javor

Vyrovnané utkání plné šancí nakonec ovládli mírně lepší hosté a odsoudili tak Everton ke čtvrté prohře v posledních pěti zápasech.

Everton měl již před zápasem problémy s obsazením pozic krajních obránců – k dispozici nebyli Coleman, Digne a Kenny. Ancelotti se rozhodl pro hru se třemi stopery a pozici wingbacků vyfasovali Iwobi a Davies. V roli kapitána přivedl tým na hřiště Holgate.

A začalo se zostra – již ve druhé minutě byl Raphinha sám před Pickfordem, stihl míč dloubnout nad něj, ale bylo to daleko od branky a stoper z malého vápna v klidu odkopnul. Everton odpověděl šancí Doucourého po přihrávce Daviese zprava, ale francouzský záložník dostal míč na dlouhou nohu a trefil jen Mesliera. Hrálo se nahoru dolů, tentokrát byl na řadě s velkou šancí Leeds. Raphinhovo prostčení našlo Harrisona, který byl sám před Pickfordem. Stačilo mu trefit bránu, ale to se nepovedlo, míč skončil asi půl metru mimo.

Richarlison byl vysunut, ale byl u míče později než Meslier, následně hosté reklamovali ruku Iwobiho, ale rozhodčí penaltu nenařídil. Z dalšího útoku se zaskvěl Pickford, když se nepovedené zakončení Klicha stalo přihrávkou Bamfordovi, ten ale zakončení odflákl a trefil pouze nohu  brankáře, který už skákal jinam.

Everton odpověděl neuznaným gólem. Což o to, centr Richarlisona na Rodrígueze byl pěkný a klička obránci a následné prostřelení Mesliera taky, ale kolumbijský záložník přebíral míč v ofsajdu. A po hlavičce Keana mimo branku znovu zahrozili hosté. Hlavičku Raphinhy po centru Aylinga vyrazil Pickford jen ke Keanovi, který nebyl schopen odkopnout a tak měl Ayling druhý pokus. Jeho přihrávka našla Harrisona, střelu těsně před Pickfordem zblokoval Godfrey na roh. Následovalo klidnějších deset minut, Everton se silně připomněl třikrát v posledních pěti minutách prvního poločasu.

Rodríguezův centr z trestňáku našel hlavu Holgata, Meslier vyrazil před sebe, obrana odkopla. Následně Davies proběhl před vápno s míčem, přihrál na Calverta-Lewina, který přiťukl Richarlisonovi, jeho střelu Meslier vyrazil na roh. Proběhl i druhý neuznaný gól domácích, po rohu hlavičkoval Richarlison přesně, ale Godfrey stál přímo před brankářem a snažil se míč trefit, čili svým pohybem ovlivňoval hru – branka tedy byla neuznána správně. Hosté se ale nenechali zahanbit a vytvořili si dvě velké šance ještě do poločasu.

Hlavička Harrisona skončila na tyči a dorážku poslal jeho spoluhráč vedle. Z dalšího útoku točil svou střelu pěkně Kilch, ale půl metru vedle. Když rozhodčí svým hvizdem ukončil první poločas, tak se fotbalovým fandům honila hlavou jediná otázka – jak to, že je to 0:0? Druhý poločas začal dvěma šancemi domácích. Z protiútoku se dostal do zakončení Calvert-Lewin, ale jednak mu nikdo nenabíhal a druhak jeho střela vedle neměla razanci, asi šlo o nepovedenou šajtli. O trochu větší příležitost skórovat měl Rodríguez, kdy ho při svém odkopu našel brankář Meslier, ale kolumbijský záložník nevložil do své technické střely razanci, takže couvající čapajev stihl chytit míč ještě před brankovou čarou.

O několik minut později předvedl pěkné sólo z vlastní půlky Allan, ale jeho střelu k bližší tyči gólman vyrazil na roh. Chvilku poté byla řada na Leedsu, aby vstřelil neuznaný gól. Alioski byl jednak v ofsajdu, druhak vracel míč do hřiště už zpoza brankové čáry. Bamfordovo hezké zakončení ze čtyř metrů bylo tedy zbytečné. Dát první branku chtěl opět Rodríguez, ale Meslier nadvakrát kryl. A potom?

Po dvou zakončeních Evertonu mimo (Allan a Rodríguez) padla jediná branka utkání. Klich a Harrison zakombinovali, dostali míč k Raphinhovi, ten chtěl přihrát, ale pak si řekl, že zkusí vystřelit. Míč prošel Godfreymu mezi nohami a Pickford se natahoval po střele k tyči marně – 0:1! Everton si v posledních deseti minutách vytvořil tlak, ale bez šanců, nakonec mohl inkasovat druhý gól. Ke střele ze tří metrů se v nastaveném čase dostal Hélder Costa, ale vybíhajícího Pickforda neprostřelil.

V atraktivním utkání (38 střel!) tak padla pouze jedna branka, přičemž si mírně aktivnější hosté vítězství asi zasloužili. Obranná fáze hry stále nefunguje, tentokrát je na vině i neproduktivní útok. A speciálně Godfreymu se nedaří.

(fotozdroj: evertonfc.com)

Branka: 79. Raphinha

Karty: 90+2. Allan – 26. Ayling, 90. Cooper

Everton FC:Pickford – Godfrey, Holgate (82. Bernard), M. Keane – Iwobi (67. A. Gomes), Allan, Doucouré, Davies (61. Delph) – Rodríguez, Calvert-Lewin, Richarlison

Leeds United: Meslier – Ayling, Koch, Cooper, Dallas – Phillips – Raphinha (85. Poveda), Alioski, Klich, Harrison (89. Costa) – Bamford (90+1. Rodrigo)

Rozhodčí: Chris Kavanagh   Bez diváků