Everton – Arsenal 2:1

20/12/2020 8 Od Petr

Everton pokračuje ve zlepšených výkonech a proti trápícímu se Arsenalu uhrál těsné vítězství. To Karamelky posunulo na druhé místo neúplné tabulky, zatímco Kanonýři se nebezpečně přibližují sestupovým příčkám.

Při sledování zápasu jsem si nemohl nevzpomenout na zápas ze 7. dubna minulého roku. Tou dobou mužstvo ještě (bohužel) vedl Marco Silva, nálada mezi fanoušky byla kvůli tomu všelijaká a Gunners šli do zápasu jednoznačně jako favorit na 3 body. O to větší pak byla radost z urvané výhry gólem Phila Jagielky z úvodu utkání. Dost jsem ten večer doufal, že dostane šanci legendární Petr Čech, abych ho alespoň jednou viděl chytat naživo. No, nestalo se, ale i tak si pamatuji perfektní atmosféru při slavení výhry nad slavným klubem.

Silva naštěstí loni dostal k vánocům padáka a i proto tentokrát šel do utkání jako mírný favorit domácí klub. Carlo Ancelloti vsadil na rozestavení 4-2-3-1, ač byl od začátku připraven uzdravený kapitán Seamus Coleman, zkušený italský stratég ponechal obranu beze změny a Coleman čekal na svou šanci jako náhradník. Kvůli zranění Allana v základu dostal šanci na pozici defensivního záložníka Tom Davies. Hostující manažer Mikel Arteta se vrátil na staré známé místo, přece jen v modrém dresu odehrál úctyhodných 174 zápasů. Vsadil na rozestavení 4-3-3, hvězdný útočník Aubameyang nebyl fit kvůli zranění.

Úvod zápasu a první branka

Úvod zápasu přinesl typické oťukávání, nic, co by stálo za pozornost fanoušků jedné nebo druhé strany. Everton měl na začátku utkání větší držení míče a snažil se kontrolovat hru, což vyústilo první šancí v patnácté minutě. K míči se na středovém kruhu dostal Michael Keane, potáhl si míč směrem k bráně a nehodlal vůbec nic vymýšlet. Jeho prudká střela z dobrých 30 metrů skončila těsně vedle tyče, svůj třetí ligový zásah v této sezóně bohužel nepřidal.

To ale domácí fanoušky netrápilo moc dlouho. Herní převahu ze začátku utkání přetavili hráči v modrém ve 22. minutě. Míč po levém křídle vyvezl Richarlison, přes Daviese se dostal míč na pravé křídlo k Iwobimu. Ten si všiml nabíhajícího Calverta-Lewina a poslal mu krásný centr do vápna. Hlavička našeho nejlepšího střelce by nejspíše mířila mimo, kdyby si ji do vlastní sítě nesrazil Rob Holding  – 1:0 pro domácí!

Změna obrazu hry, bohužel i skóre

Po vstřeleném gólu Arsenal zařadil vyšší stupeň, vždyť další ztráta je také to poslední, co by londýnský klub potřeboval. To by možná až tolik nevadilo, kdyby zároveň domácí nepřepli na bránění gólového náskoku. Pokud něco hráčům z Goodison Parku v posledních zápasech chybí, je to určitě držení míče. A stejně to bohužel vypadalo i dnes. Už ve 24. minutě se v pokutovém území Evertonu objevil osamocený Nketiah, který svou střelu na zadní tyč naštěstí neumístil přesně. O pár minut později už přišel zasloužený trest. Při nenápadné akci se snažil o náběh ve vápně Maitland-Niles, kterého nešikovně fauloval Tom Davies. Nařízenou penaltu následně bezpečně proměnil Pépé.

Yerry Christmas !

V následujících minutách předvedl Dominic Calvert-Lewin, v jakého hráče pod vedením Ancellotiho a Fergusona vyrostl. Nejdříve po krásném sólu donutil faulovat hostujícího Tiernyho, který viděl žlutou kartu. To podstatnější se ale odehrálo na konci první půle. Calvert-Lewin si navedl míč ke střele na hranici vápna. I ve skluzu trefil míč parádně, radost z gólu mu ale pokazil gólman Arsenalu Leno, který míč perfektně vytáhl z levého horního rohu brány. Následný rohový kop zahrával Sigurdsson, krásný náběh předvedl urostlý kolumbijský stoper Yerry Mina, poslal míč hlavou téměř do stejného místa, ale jeho radost už nikdo nezkazil – 2:1. Nejeden fanoušek Evertonu teď určitě přemýšlí, jestli to Mina dělá schválně, nebo má prostě perfektní načasování, góly do šatny rozhodně umí…

Druhý poločas – honba kanonýrů za vyrovnáním

Do druhého poločasu nastoupily oba týmy beze změn a celou druhou půli charakterizovaly zoufalé snahy o vyrovnání ze strany Arsenalu. Velmi blízko k tomu Gunners měli už v 54. minutě, kdy z levé stany přiletěl do vápna domácích centr, který Jordan Pickford nedokázal zkrotit. Do míče se opřel opodál stojící David Luiz, ale bohužel trefil pouze spojnici břevna a tyče. Tohle si Pickford za rámeček rozhodně nedá, Luiz nastěstí ale také ne.

Bez míče, hlavně s body

Arsenal v prvních deseti minutách druhé půle držel míč až 80% času, Everton se snažil spoléhat na protiútoky a efektivitu v zakončení. Celkově byl druhý poločas o dost méně záživný než ten první, Mikel Arteta se snažil oživit hru Kanonýrů třemi střídáními v rychlém sledu. Na hřiště se postupně dostali Willock, Martinelli a Lacazette, ale ani jeden z nich naštěstí nebyl rozhodujícím faktorem, který by nějak ovlivnil konečný výsledek.

Ze závěrečného tlaku gól nepadl – také díky velmi dobrému zákroku Pickforda a domácí Toffees tak slaví další výhru.

(foto zdroj: Pool)

Branky: 22′ Holding (vl.), 45′ Mina – 35′ Pépé (P)

ŽK: 90+2′ Calvert-Lewin – 15′ Elneny , 40′ Tierney , 91′ Willock

Everton: Pickford – Godfrey, Keane, Mina, Holgate – Davies, Doucouré – Richarlison(90+1′ Kenny), Sigurdsson, Iwobi(83’Coleman) – Calvert-Lewin(90+2′ Tosun)

Arsenal: Leno – Tierney, Luiz, Holding – Saka, Elneny(64’Willock), Ceballos, Maitland-Niles – Willian, Nketiah(76’Lacazette), Pépé(71’Martinelli)

Rozhodčí: A. Marriner  Diváci: 2000