Everton W -Bristol City W 4:0

20/01/2021 0 Od Karamela

S týdenním covidovým odkladem vyběhl v neděli Everton poprvé v tomto roce na rodný Walton Hall Park. Proti nim stál nešťastný, covidem, zraněními a nedostatkem financí těžce zkoušený poslední tým tabulky WSL – Bristol City. Domácí neponechaly nic náhodě a smetly nebohé červenky 4:0.

Po dlouhé pauze se evertonské dámy vrátily do akce. K zápasu bohužel nebyla nominována Damaris, se kterou koketuje hvězdný Olympique Lyon a která se zdá být k přestupu svolná. Potěšitelné naopak bylo, že ve druhém poločase se na hřiště vrátily Valérie Gauvin a Rikke Sevecke. Bristolu se sice podařilo před týdnem postoupit do semifinále Conti Cup, ale jinak prožívá bídnou sezónu. Poslední čtyři zápasy prohrál úhrnným skóre 1:18. S červenkami sice soucítíme, ale úkol zněl jasně – získat tři body. Krátce před výkopem si již rozestavené týmy ještě vyměnily strany, protože Everton vyhrál losování a Lucy Graham dala přednost straně před míčem. Oku diváka přišly v zamračeném počasí obě strany stejné, ale kdo jsme my, abychom vrtěli hlavou nad rozhodnutím naší kapitánky.

První poločas

začal očekávaným náporem domácích (který pokračoval po zbytek času). Královsky modré dresy se usadily na polovině soupeře a v páté minutě po přihrávce Sørensen zavěsila Izzy Christiansen1:0. Po první brance zůstal Everton při chuti. Bývalá hráčka červenek a nynější kapitánka karamel Lucy Graham to zkusila znovu ve 13. minutě utkání. V brance Bristolu debutující Håland ale vytěsnila míč mimo.  Ve 38. minutě poslala střílený centr do vápna Raso a brankářce hostí se jej nepodařilo zkrotit. V jejím sousedství číhající Simone Magill pohotově doklepla míč do sítě – 2:0. Po rohu v 47. srazila ve vlastním vápně zezadu Clemaron svojí bristolskou kolegyni, ale sudí to nechalo klidnou.

Druhý poločas

zahájila Maéva Clemaron hlavičkou do branky Bristolu. Bohužel její pokus byl vykopnutý z brankové čáry. V 57. minutě zachytila Magill rozehrávku brankářky a ve spolupráci s Graham dodaly do vápna míč těsně před nabíhající Christiansen, která vstřelila svojí druhou branku zápasu – 3:0. 63. minuta přinesla velkou radost do královsky modrých řad: po rohu Christiansen dala hlavou Megan Finnigan svůj první evertonský gól, na který čekala od roku 2015  – 4:0! Tony Hibbert tedy zatím zůstal nepřekonán. 67. minuta přinesla střídání a na hřiště se dostala Valérie Gauvin s Rikke Sevecke. Což zahřálo srdce každého evertoniana, protože šlo o jejich první zápas od začátku, respektive od půlky listopadu. V 73. minutě měly jednu ze svých nemnoha šancí také červenky. MacIver jí však velmi dobrým zákrokem zneškodnila. Další velkou šanci měl Bristol v 87. minutě, kdy míč dokonce skončil v síti. Z nejasných důvodů (patrně pro ofsajd) ale nebyl gól uznán. V úplném závěru zahrával Bristol ještě přímý kop po faulu Sevecke, ale míč skončil ve zdi a Everton tak mohl oslavit své první letošní vítězství a čisté konto.

Shrnutí

Bristol se sice krčí na chvostu tabulky, ale takovéto soupeře musíme bezpečně porážet, pokud pošilháváme po evropských příčkách. Výhra tedy přišla vhod a čisté konto potěšilo. Abey-Leigh Stringer sice Damaris plnohodnotně nenahradí, ale dnes si počínala velmi sebevědomě a aktivně. Grace Clinton dostala v závěru zápasu možnost sbírat další minuty zkušeností, což se také počítá. Před dalšími duely těžšího kalibru je příjemné, že se do hry vrací Gauvin i Sevecke, i když nejspíš ještě chvíli potrvá, než odehrají celý zápas. Myslím, že to byl dobrý vstup do druhé poloviny sezóny. Come on you blue girls!

Góly: Chritiansen (5´+ 57´), Magill (38´), Finnigan (63´)

ŽK: Stringer

Everton (3-4-3): MacIver – Moe Wold, Turner (75´Pike), Finnigan – Christiansen (75´Clinton), Stringer, Graham, Clemaron (67´Sevecke)-Magill (67´Boye-Hlorkah), Sørensen, Raso (67´Gauvin)

Bristol City (4-5-1): Håland – Bryson, Evans, Rafferty (46´Matthews), Allen (88´Layzell) – Logarzo, Daniëls, Wellings, Palmer (46´ Mastrantonio), Bissell (46´Harrison)- Salmon