Everton – Fulham 0:2

15/02/2021 11 Od Javor

Zasloužená výhra hostů po nejhorším výkonu domácích v sezóně.

Při zranění Calverta-Lewina byl do pozice hroťáka obsazen Richarlison, Iwobiho v základní sestavě vystřídal Rodríguez. U hostů má Mitrović koronavir, bývalý hráč Evertonu Lookman také byl zařazen do základní sestavy. Od začátku měl Fulham tlak, v první šanci střílel nad břevno Maja, o chvilku později se na zadní tyči dostal k zakončení Aina, ale jeho pokus byl zblokován.

I nadále pokračoval tlak hostů, ale do nějakých velkých šancí se nedostávali. Davies musel odkopávat do autu, pak Reed z týmu hostů vystřelil pěkně, ale netrefil zařízení. Dloubák Lookmana odhlavičkoval Godfrey, pak opět Lookman přešel přes dva obránce a vystřelil, ale vedle pravé tyče.

Útočné choutky Evertonu? Jeden trestňák poslal Sigurdsson vedle, pak se v největší šanci domácích v celém utkání ocitl Coleman. Převzal míč ve středovém kruhu, nikdo ho nenapadal, tak se rozhodl kousek za vápnem vystřelit. Míč se otřel o vnější tyč a šel ven. To byl ale ojedinělý výkřik útočné aktivity, Fulham i nadále měl tlak, ale gól do konce poločasu nedal, další střelu mimo si vzal na starosti Lookman. Kdyby na stadionu byli diváci, tak domácí vypískají, Everton mohl být rád, že první půle skončila 0:0.

Tento stav ale trval ve druhé půli jen tři minuty. Aina s Lookmanem vyřadili ze hry ukázkovou narážečkou Doucourého s Colemanem a Maja měl před sebou jednoduchý úkol – trefit branku ze tří metrů. S tím neměl problém – 0:1! I nadále vypadala hra tak, že hosté hrají bago a domácí jsou stále uprostřed.

Loftus-Cheek takhle přihrál do šance Lookmanovi, ale ten si v neděli opravdu nenazul strelky. V 57. minutě provedl Ancelotti střídání, na hřiště přišel King místo Daviese, ale nemělo to efekt. A tak hosté zvýšili. Reed poslal ránu z 20 metrů do tyčky, u dorážky byl jako první opět Maja a pohodlně ze čtyř metrů vsítil – 0:2!

Domácí se jakž takž vzchopili v poslední čtvrthodině, střelu Sigurdssona musel chytat Aréola nadvakrát a Gomesova branka z ofsajdu neplatila. Everton zvládl vyprodukovat sérii standardních situací, největší šancí z nich byla hlavička Keana, která ale mířila přímo na brankáře, ten si připsal snadný zákrok. Utkání skončilo žlutými kartami pro Keana s Onomahem po vzájemné strkanici. Fulham tak vyhrál v Goodison Parku poprvé ve své historii, Everton bolestivě připomněl platnost onoho přísloví o posvícení.

Muž zápasu

Vybírat mohu pochopitelně jen mezi hráči hostů, kandidátů je několik, ale je pouze jeden střelec. Míč pro nejlepšího hráče utkání si tak odváží Maja.

Branky: 48. a 65. Maja

Karty:  90+5. Keane – 90+5. Onomah

Everton FC: Olsen – Coleman (57. Keane), Holgate, Godfrey, Digne – Doucouré, Davies (57. King), Gomes – Rodríguez (68. Bernard), Sigurðsson, Richarlison

Fulham FC: Aréola – Tete, Andersen, Adarabioyo, Aina – Loftus-Cheek, Reed, Lemina (90+1. Onomah), Lookman (83. Anguissa) – Decordova-Reid, Maja (73. Cavaleiro)

Rozhodčí: Andy Madley Bez diváků