Everton – Manchester City 1:3

17/02/2021 10 Od Riči

Ligová dohrávka 16. kola žádné překvapení nepřinesla. Suverénní Citizens natáhli vítěznou šňůru na 12 ligových zápasů, zatímco Everton prohrál podruhé v řadě.

Carlo Ancelotti se vrátil k dříve osvědčenému valu se čtyřmi stopery napříč obrannou linií, takže levý bek Digne byl vysunut do zálohy. Stále zraněného Calverta-Lewina nahradil na hrotu útoku Richarlison, pod nímž operoval Sigurdsson. Mezi tři tyče se vrátil uzdravený Pickford. Hosté se museli vypořádat s absencí čerstvě zraněné opory Ilkaye Gündogana a Johna Stonese, starého známého v Goodison Parku, nechali pouze sedět na lavičce.

Guardiolovci podle očekávání začali utkání aktivně a od první minuty šli štěstíčku naproti. Po čtvrthodině hry navíc Everton přišel o zraněného stopera Minu, místo něhož vyběhl na hrací plochu pravý bek Coleman. Do srdce obrany se přesunul Holgate.

Převaha Citizens byla drtivá, byla asi jen otázka času, kdy využijí nějaké té mezery v obraně domácích. To se povedlo Fodenovi ve 32. minutě, jeho střela po teči od Colemana zapadla za záda bezmocného Pickforda – 0:1.

Toffees po inkasované brance nečekaně brzy zjistili, že se také mohou vydat na polovinu soupeře, a jejich zvýšená aktivita přinesla takřka okamžitou odměnu. Digneho volej sice nejprve orazítkoval tyč, od ní se však míč odrazil do kolena dobře stojícího Richarlisona a nakonec skončil v síti – 1:1.

Po přestávce se City opět ujalo taktovky a Pickford se několikrát činil. Krátký byl až na precizní obstřel Mahreze z 63. minuty, který měl dostatek času a prostoru srovnat mířidla za hranicí vápna – 1:2.

Ancelotti reagoval na nepříznivý stav dvojitým střídáním. Dohráli Davies (dnes velmi dobrý) a Iwobi (také hrál slušně), naopak ofenzivu posílili Rodríguez a King.

Než zmíněná dvojice ale dokázala něco vyprodukovat, o slovo se přihlásil Bernardo Silva, jenž si bez většího zájmu mužů v modrém navedl míč na střelu a nachytal trochu nesoustředěného Pickforda – 1:3. Škoda, když však následně De Bruyne vystřídá Sterlinga, skóre na ukazateli se zdá být jaksi samozřejmé. Citizens holt poslední měsíce hrají svou vlastní ligu a současný Everton pro ně nepředstavoval výraznější překážku.

Tak hurá v sobotu do jámy lvové.

Branky: 37. Richarlison – 32. Phil Foden, 63. Riyad Mahrez, 77. Bernardo Silva

ŽK: 28. Abdoulaye Doucouré, 45. Richarlison – 67. Raheem Sterling

Everton: Jordan Pickford, Lucas Digne, Ben Godfrey, Michael Keane, Yerry Mina (18. Séamus Coleman), Mason Holgate, Gylfi Sigurdsson, Abdoulaye Doucouré, Alex Iwobi (69. Joshua King), Tom Davies (69. James Rodríguez), Richarlison

Manchester City: Ederson, Kyle Walker, João Cancelo, Aymeric Laporte, Rúben Dias, Bernardo Silva, Rodri (90. Fernandinho), Phil Foden, Riyad Mahrez, Raheem Sterling (80. Kevin De Bruyne), Gabriel Jesus

Rozhodčí: Andre Marriner

Bez diváků