Liverpool – Everton 0:2

21/02/2021 20 Od Petr

Po více než dvaceti letech dokázal Everton urvat vítězství v derby na Anfield Road. Hlavně kvůli pozornému výkonu v defenzivě a gólům Richarlisona a Sigurdssona se Liverpool barví domodra.

Dlouho trvající nepříznivá bilance byla zlomena – Everton si z Merseyside derby odváží 3 body a dotáhl se v tabulce na svého největšího soka, který má o zápas více. Liverpool vyšel střelecky naprázdno, počtvrté v řadě na domácím stadionu, což se mu nepovedlo téměř 100 let. Říká se, že diváci jsou dvanáctým hráčem týmu, Liverpool i Everton v této sezóně ukazují, že hrát doma před prázdnými tribunami je někdy jako hrát v deseti.

Sestavy

Klopp poslal do hry stejnou jedenáctku, která se mu osvědčila v úterním zápase Ligy mistrů. Stoperskou dvojici vytvořili i kvůli početné marodce Kabak s Hendersonem, na krajích Alexander-Arnold a Andy Robertson. Ve záloze operovali Thiago, Wijnaldum a mladík Jones. Útočné trio Salah – Firmino – Mané, které v poslední sezóně demolovalo jednu obranu za druhou, bylo i dnes kompletní.

Hostující manažer Carlo Ancelotti tentokrát zvolil výbornou strategii, do brány se vrátil k nevoli mnohých fanoušků LFC Pickford, čtyřčlenou obranu tvořili Coleman, Holgate, Keane a Godfrey. Ne tak úplně čtyřčlenou, Lucas Digne nasazený opět do záložní řady se často stahoval a vypomáhal v obraně. Ve středu pole ho doplnili Gomes, Davies a Doucouré. I když byl po zranění fit Dominic Calvert-Lewin, italský stratég poslal do hry Richarlisona na hrot, James Rodriguez operoval pod ním.

Bleskový nástup

Tento tah se vyplatil už ve třetí minutě zápasu. Míč pro Jamese vybojoval po autovém vhazování Doucouré, tvořivý Kolumbijec se moc nerozmýšlel a poslal míč uličkou na ideálně nabíhajícího Richarlisona. Jeho zakončení nebylo o nic horší než náběh – tvrdě, po zemi, na vzdálenější tyč – 1:0 pro Everton!

Svěřenci německého trenéra se s něčím takovým nemohli a nechtěli smířit, v dalších minutách postupně zvyšovali obrátky a tlak na defenzivu Karamelek, nicméně bez kýženého efektu. Kritické momenty přežili hosté v rozmezí 19. a 21. minuty. Nejprve povedenou kombinaci útočného tria Liverpoolu zakončoval i kvůli teči bránícího Keana vedle Firmino. O chvíli později se míč odrazil k Hendersonovi číhajícímu za vápnem, ten se s tím nemazal a poslal volejem pozdrav ke vzdálenější tyči Pickfordovy brány. Díky skvělému zákroku se kopal jen další roh. Další střelecký pokus zpoza vápna vyslal nabíhající Alexander-Arnold, prudká střela však těsně minula břevno.

Komplikace v obraně LFC

Nejenže se Liverpoolu nepodařilo zužitkovat velký tlak, ale ve třicáté minutě se ještě prohloubily problémy s obranou úřadujícího mistra. Ze hřiště odkulhal Henderson a na jeho místo se postavil Nathaniel Phillips. V tu chvíli už obrana městského rivala ani zdaleka nepřipomínala mnohdy nepřekonatelnou překážku z poslední sezóny. Už ve 33′ toho mohl využít nabíhající Coleman, který si těsně před bránou našel centr Digneho, ovšem Alisson předvedl dobrý zákrok a podržel svůj tým. V prvním poločase se následně už neudálo nic moc zásadního, po žluté kartě jen obdrželi Gomes a Kabak.

Druhý poločas beze změn

Úvod druhé půle nepřinesl žádné střídání ani změnu obrazu hry. Na hráčích Liverpoolu i na celé hře samotné bylo vidět jak moc prahnou po vyrovnání. Kromě několika dobrých náznaků šance a místy až neuvěřitelně vysokého držení míče se ale na straně červených nic nepohlo kupředu.

Ancelotti na tento tlak reagoval střídáním vskutku geniálním, když poslal do hry nejlepšího střelce Calverta-Lewina a stáhnul Rodrigueze. Ve stejnou chvíli se na hřiště dostal i domácí Shaquiri, kterému uvolnil místo Jones. Hra na dva útočníky po chvíli přinesla potřebnou první střelu na bránu ve druhém poločase.

Honba za vyrovnáním

Pohotovým zákrokem se musel prezentovat Pickford v 69.minutě utkání. Salah si narazil míč se Shaquirim a dostal se velmi blízko k bráně, bohužel pro něj až moc blízko. Hostující brankář vyrazil a stáhl míč před druhým jmenovaným. Domácí i přes velkou herní převahu nebyli schopni dosáhnout vyrovnávajícího gólu, proto přišlo rozuzlení z kopaček The Toffees. Perfektní protiútok z vlastního vápna rozehrál Tom Davies. Richarlison potáhl míč po straně hřiště a adresoval přihrávku Calvertovi-Lewinovi, který sice neskóroval, ale ve vápně se střetl s padajícím Alexandrem-Arnoldem a vybojoval penaltu. Tu v 83. minutě zkušeně proměnil Sigurdsson, který nahradil zbytečně faulujícího Gomeze – 2:0 pro hosty.

Závěr zápasu

Nastavení druhé půle přineslo jednu zajímavou šanci na každé straně. Tou dobou už byli na hřišti i Iwobi a Origi, kterému se v Merseyside derby daří. Nejprve se domácím málem podařilo snížit perfektní střelou, kterou vyslal Wijnaldum z hranice vápna. Pickford ale korunoval dnešní podařený výkon a vytěsnil jeho ránu směřující pod břevno. Těsně před závěrečným hvizdem zkoušel ze stejného prostoru vystřelit na druhé straně Sigurdsson, ale minul.

Zápas tak skončil pro Everton ziskem tří bodů a vítězstvím v derby po dlouhé době. Vybírat hráče utkání si dnes netroufnu, spíš než individuální výkony rozhodla utkání taktická připravenost, střídání, týmový výkon a perfektní práce v obraně (samozřejmě mám na mysli obranu Evertonu…)

Up the Toffees !!!

(foto zdroj: Football365)

Branky: 3′ Richarlison, 83′ Sigurdsson(p)

ŽK: 46′ Kabak, 67′ Mané – 41′ Gomes

Liverpool FC: Alisson, Trent Alexander-Arnold, Ozan Muhammed Kabak, Andrew Robertson, Georginio Wijnaldum, Jordan Henderson (30. Nathaniel Phillips), Thiago Alcântara (87. Divock Origi), Curtis Jones (63. Xherdan Shaqiri), Roberto Firmino, Mohamed Salah, Sadio Mané

Everton: Jordan Pickford, Séamus Coleman, Lucas Digne, Ben Godfrey, Michael Keane, Mason Holgate, James Rodríguez (62. Dominic Calvert-Lewin), Abdoulaye Doucouré, André Gomes (59. Gylfi Sigurdsson), Tom Davies, Richarlison (86. Alex Iwobi)

Rozhodčí: Chris Kavanagh