Přichází Toni Duggan

09/07/2021 1 Od Karamela

Everton Women to s posilováním týmu myslí vážně. Na Walton Hall Park přivedl legendu anglického fotbalu Toni Duggan.

Začátky a Everton

29 letá Toni Duggan se po letech vrací domů. Narodila se totiž v Liverpoolu a udává se, že od dětství toužila hrát za Reds. To se jí však nejen nevyplnilo, ale naopak její kroky vedly do Evertonu. V roce 2007 uzavřela s Evertonem svojí první seniorskou smlouvu. Debutovala jako náhradnice při zranění tehdejší strikerky a hned se zapsala gólem, který poslal Everton do finále ligového poháru. Toni byla nejen u zlatého období evertonských žen, ale také jej svými góly a asistencemi velmi aktivně pomáhala tvořit. V roce 2010 vedla karamely do finále FA Cup, ve kterém zdolaly Arsenal v prodloužení 3:2.  V roce 2011 byla Toni na vrcholu své kariéry a dostala svojí první pozvánku do seniorské reprezentace. Roku 2012 se stala Anglickou hráčkou roku do 23 let, o rok později byla vyhodnocena jako nejlepší hráčka Severozápadu. V královsky modrém dresu zaknihovala ve 40 utkáních pěkných 17 branek.

Manchester City

Další kroky její kariéry vedly Toni k Citizens, za které hrála v letech 2013-2017. Za 44 utkáních se její jméno objevilo v gólových zápisech 19 krát, v 7 utkáni v Champions League skórovala 3 krát. Manchester byl ale také místem největšího skandálu kariéry Duggan. Roku 2015 v  hostinci se spoluhráčkami náhodou potkaly legendárního holandského milovníka držení míče Louise van Gaala, tehdá manažera MUTD a na jeho žádost se s ním vyfotografovaly. Toni tuto fotografii záhy zveřejnila na svém instagramovém účtu. Bohužel si k tomuto kroku nevybral vhodnou dobu: několik hodin před její publikací podlehli Citizens rudým ďáblům na Old Trafford 2:4 . Fanoušci žádali téměř hlavu Duggan a jistě její vyloučení z týmu, takže nešťastné hráčce nezbylo, než si posypat hlavu popelem a kát se. Fotografii lze dohledat na internetu a pro Evertonians je zajímavá i tím, že po levé straně Holanďana se zubí naše další hvězda Izzy Christiansen. Zbytek její kariéry v Manchesteru proběhl již v poklidu. Za zmínku stojí i utkání MCFC v Bristolu v roce 2017, na které nečekaně dorazil z Liverpoolu dědeček Toni Duggan, aby svojí vnučku překvapil. Což se mu opravdu povedlo a ona se mu za 360 mil dlouhou cestu odvděčila hattrickem do sítě Robins.

Barcelona a Atlético Madrid

Dvě sezóny strávila Duggan v katalánském klubu, dvě v Madridu. Také na Pyrenejském poloostrově si počínala velmi solidně. V obou klubech zažila evropský fotbal, s Barcelonou roku 2019 hrála ve finále Champions League, kde se spoluhráčkami podlehly Lonu 1:4. V Atléticu si sáhla na stříbrné nádobí, když ve finále španělského poháru červenobílé porazili Levante 3:0.

Znovu Everton

Nejen fotbalové schopnosti, ale i vítězná mentalita a síla osobnosti Toni Duggan přiměly Everton přivést svojí odchovankyni po letech zpět. Tak na co víc ještě čekat, aby jednomu v nové sezóně stálo za to sledovat dění na Walton Hall Park? Welcome home again, Toni!

P.S.: Abych nepopouzel fotbalové znalce, tak jen dodávám, že Toni obvykle hraje devítku nebo křídlo. Koukám, že v článku se na to nějak nedostalo.

Zdroj: wikipedia org,
https://richathletes.com/toni-duggan-bio-stats-net-worth/