Begović a Townsend – první posily Beníteze

21/07/2021 3 Od Riči

Nový manažer Rafael Benítez rozšířil kádr Evertonu o dva zkušené harcovníky, zdarma a bez fanfár přicházejí brankář Asmir Begović a křídelník Andros Townsend.

30letý Townsend se stěhuje na Goodison Park na volný přestup z hlavního města, kde pět let působil v dresu Crystalu Palace. Pracovitý křídelník odehrál za Eagles 185 zápasů, v nichž vstřelil 16 branek a připsal si 28 asistencí.

„Everton je obrovský klub s ambicemi. Možná přicházím s nálepkou hráče na lavičku, mým úkolem tedy bude přesvědčit o tom, že se mohu stát důležitým členem týmu. Jsem motivovaný uspět a těším se na opětovnou spolupráci s Rafou, který mi osobně zavolal, abych přestoupil k němu do Evertonu. Pro mě osobně se jednalo o velmi snadné rozhodnutí. Cítím se na vrcholu své kariéry, což snad brzy názorně předvedu,“ pověděl 13násobných anglický reprezentant.

Benítez vedl svého oblíbence na jaře 2016, kdy se oba potkali krátce v Newcastlu, s nímž tehdy sestoupili z Premier League. Townsend je jinak odchovancem Tottenhamu Hotspur, který ho ale spíše posílal na různá hostování do nižších soutěží, než aby mu dal pořádnou šanci. S Toffees podepsal smlouvu na dva roky.

Druhou nízkonákladovou posilou je 34letý brankář Asmir Begović, jehož Toffees získali zdarma z druholigového Bournemouthu a uzavřeli s ním smlouvu na jeden rok s opcí na další. Reprezentant Bosny a Hercegoviny odchytal v Premier League přes 250 zápasů během štací ve Stoke, Chelsea a právě u Cherries, kde působil poslední čtyři roky se střídavými úspěchy. Kvůli nízkému vytížení si střihl hostování v ázerbajdžánském Qarabagu či milánském AC, poslední sezónu se ale dočkal pravidelného herního vytížení v Championshipu.

V Evertonu by měl zaujmout pozici uvolněné brankářské dvojky po odchodu Robina Olsena „Doplňuji výbornou brankářskou partu, které vévodí Jordan Pickford, gólman světové úrovně. Těším se, jak se budeme v naší brankařské skupině navzájem vybičovávat k vysokým standardům,“ prozradil 199 centimetrů vytáhlý čahoun.

Podle důvěryhodných zdrojů by se měl na Goodison Park brzy stěhovat i křídelník Demarai Gray z Leverkusenu.