Rondón očekávanou posilou, James zůstává

31/08/2021 19 Od Riči

Deadline Day v podání Evertonu se nesl v poklidném duchu celého přestupového léta, hráčské řady rozšířil pouze jeden fotbalově postarší venezuelský útočník.

José Salomón Rondón Giménez bude oblékat barvy The Royal Blue hlavně kvůli manažerovi Benítezovi, který ho vedl v Newcastlu a rovněž si ho před dvěma lety vytáhl i do čínského celku Dalian Professional (hamšíkovsky Ta-lien I-fang), odkud se právě brzy 32letý útočník zdarma přesouvá na Goodison Park, kde stvrdil podpisem dvouletou smlouvu s opcí na třetí rok.

„Nastupovat za klub s tak bohatou historií, jakou se chlubí Everton, mě naplňuje hrdostí. Nemohu se dočkat, až vyběhnu na hřiště a opět se shledám s Rafou Benítezem, manažerem, který změnil můj pohled na fotbal. Těší mě, že mi důvěřuje,“ prohlásil šťastný 83násobný venezuelský reprezentant, který by měl plnit roli náhradníka za jasnou útočnou jedničkou Toffees Calvertem-Lewinem.

Mimochodem pod Benítezem hrál Rondón na Ostrovech pouze v ročníku 2018/19, kdy v Magpies zaknihoval 11 branek a sedm asistencí v 31 ligových zápasech.

S fotbalem toho ale procestoval daleko více. Působil v Las Palmas, Malaze, Rubinu Kazaň, Zenitu Petrohrad, West Bromu a naposledy v loňském ročníku na hostování v moskevském CSKA. Statistici mu na klubové úrovni evidují 435 odkopaných zápasů a 151 vstřelených gólů.

Toffees tak během letošního léta přivedli pět hráčů, kteří dohromady mají 157 let a stáli 1,7 milionu liber, respektive Begović, Lonergan, Townsend, Rondón byli zdarma a platilo se pouze za přestup Graye z Leverkusenu.

Jedná se o suverénně nejmenší sumu z celé Premier League, na druhou stranu není až tak překvapivá, vezmou-li se v úvahu poslední léta, kdy Everton utrácel stamiliony na průměrné hráče, které navíc královsky platil, či dokonce ještě platí.

Fotbalová finanční pravidla – ať už Premier League, nebo UEFA – nejsou nastavena férově, Everton ale rovněž dohnalo jeho tristní hospodaření.

Po skončení loňské sezóny si Toffees dali za úkol zbavit se štědře placených hráčů, kteří často pobírají mzdy na úrovni celků hrající Ligu mistrů. Ovšem udat tyto přeplacené hvězdy nemusí být úplně jednoduché, což se nakonec i ukázalo trpkou realitou.

A protože Evertonu nedokázal ukrojit ze svého mzdového rozpočtu více, než by si přál, nemohl uskutečnit některé vysněné příchody jako křídelníka Luise Díaze z Porta nebo kvalitního pravého obránce.

Samostatnou kapitolou je potom James Rodríguez. Brilantní fotbalista, jenž ale nezapadá do Benítezovy koncepce. I když sám hráč dal najevo, že rád bude rád pokračovat v Evertonu, klub se ho na přání manažera snažil zbavit. Avšak jeho vysokou gáži, prý až 200 tisíc liber týdně, odmítali v Miláně, Madridu i Portu, a Kolumbijec tedy zůstává. Zda bude i hrát, ukáží až následující týdny.