Everton W – Manchester City W 0:4

05/09/2021 2 Od Karamela

Po nadějných přípravných zápasech, ambiciózním příchodu letních posil a plánování cesty za evropskou slávu přišel tvrdý návrat do reality.

Na pažit vybíhá nedočkavý tým nabitý nadějnými letními posilami, na lavičce poposedává v podstatě další základní sestava, je krásné počasí a na Goodison Park povzbuzují fanoušci. Lepší začátek nové sezóny si Evertonians nemohli přát. Tato růžová bublina však vzala velmi rychle za své byvši probodnuta nejen ostudným skóre, ale také zoufalým výkonem našeho týmu. Pusťme se tedy do reportu z této blamáže, ať jej máme rychle za sebou.

První poločas

začal velmi nadějně: Anvegård s Dali si podaly obranu Citizens, ale bohužel druhá jmenovaná pálila ve slibné pozici vedle. Na druhé straně Beckie vtrhla mezi naší obranu jak velká voda, ale její střelu vyrazila MacIver. Pár minut nato byla naše gólmanka opět v akci, když vyrážela pokus své, žel již  bývalé spoluhráčky Raso. Zaváhání Losada dobře vystihla Anvegård, ale střelu, kterou vyslala do levého dolního rohu branky zlikvidovala Taieb. Tímto se nadlouho vyčerpaly nadějné situace pro domácí a začali úřadovat hosté. Přišlo šílených dvanáct minut: nejprve Losada dělovkou využila přihrávku Weir – 0:1. O chvíli později Beckie ignorovala naší obranu, s míčem si přišla kam potřebovala a zvýšila na 0:2. Aby toho nebylo málo, v 38. minutě prošla Raso před naší branku, nahrála Shaw a ta zblízka neměla potíže s dalším gólem – 0:3. Na zbytek poločasu je lépe zapomenout.

Druhý poločas

poskytl o něco méně zoufalou podívanou. Everton přestal hrát se City otevřenou hru a pokusil se zejména konsolidovat obranu. Turner v 63. minutě velmi dobře zahrála přímý kop, ale náhradní brankářka Citizens střelu kryla. Chvíli nato ukázala zuby i Duggan, ale mířila nad. Bohužel naše naděje na korekci výsledku vzala za své v 67. minutě. Tehdy se k přímému kopu hostů postavila jejich kapitánka Houghton a nádhernou střelou zavěsila do pravého horního rohu brány – 0:4. Naše zeď i gólmanka se řídily osvědčeným volebním heslem Miroslava Kalouska „Neuhneme!“ a  neodlepily se od země ani o milimetr. A to by myslím jako hlášení stačilo.

Shrnutí

Nejen my,  rovněž City přes léto upgradovalo a netají se tím, že velmi vážně usiluje o zisk ligového titulu a o evropský úspěch. Jejich řady rozšířila  kromě jiných barcelonská ex-kapitánka Losada nebo jamajská strikerka Shaw. A také má ve svých řadách aktuální olympijskou zlatou medialistku Beckie jakož i další hráčky světových kvalit. Nicméně ani náš tým není papírově bezzubý. Bezzubým se stal svojí nepochopitelnou hrou. V pozápasovém hodnocení  Turner konstatovala: „Nemyslím, že jsme udělaly to, co jsme si předsevzaly.“ Pevně v to doufám. A také věřím, že rozestavení s pěti obránci a dírou uprostřed zvící Mostecké uhelné pánve v dalších utkáních neuvidíme. První zápas sezóny ukázal, že i nadále propast mezi špičkou WSL a Evertonem je pravděpodobně ohromná. Více napoví příští týden match s Chelsea. Obvykle sice s Pensioners také prohrajeme, ale na předvedený výkon se dá dívat. Tak smažme nepodařený vstup do sezóny a Come on, you blue girls!

Fotografie: Toni Duggan se probíjí přes Esme Morgan (zdroj: gettyimages)

Branky: Losada 26´, Beckie 36´, Shaw 38´, Houghton 67´

Žluté karty: Björn

Everton (5-3-2): MacIver – Finnigan (Bennison 46), Sevecke, Björn, George, Turner – Christiansen, Galli (Graham 83), Dali (Emslie 46) – Anvegård (Gauvin 83), Duggan (Sørensen 83)

Manchester City (4-3-3):Taieb – Stokes, Houghton, Greenwood (Kennedy 73), Morgan – Coombs (Scott 81), Losada,  Weir (Stanway 65) – Raso, Shaw (White 65), Beckie (Hemp 73)
Diváci: 3638