Reading W – Everton W 0:3

03/10/2021 2 Od Karamela

Druhdy Madejski, nyní The Select Car Leasing Stadium byl scénou, na které se utkaly dva týmy naléhavě potřebující body.

Tato potřeba byla větší u domácích, kterým se letos ještě bodovat ani skórovat zatím nepodařilo. Everton do starobylého města nad Temží dorazil bez Sørensen, která si minulý víkend v zápase proti Birminghamu přetrhla přední zkřížený vaz. Na lavičku byla posazena Grace Clinton ve prospěch Anny Anvegård a Nathalia Björn se do nominace na zápas nevešla vůbec.

První poločas

pro nás začal tím nejlepším možným způsobem: ve 2. minutě využila Anvegård chybu, kterou před vlastní brankou vyprodukovala kapitánka domácích  Harding a vstřelila první gól zápasu – 0:1. Bezprostředně po gólu se evertonské hráčky vydaly k lavičce pro dres s číslem 14, se kterým gól oslavily a věnovaly nepřítomné Sørensen. Tento úvod předznamenal další průběh celého zápasu. Everton si otevřel jednosměrku na půli soupeřek a Reading neúčinně hrozil ze sporadických protiútoků. Hlavní roli v kontraakcích měla Deanne Rose, špičková hráčka Kanady a úřadující olympijská vítězka. Je třeba poznamenat, že s její eliminací měla Turner plné ruce práce a mnohdy byla nutná i pomoc kolegyň. Naštěstí pro nás neměla obvykle Rose k ruce žádnou ze svých spoluhráček, a tak k ohrožení naší branky docházelo jen ojediněle. Největší šanci Readingu v první půli měla Eikeland. Míč před ní zachraňovala mimo vápno vyběhnuvší MacIver a pravděpodobně jej odehrála hrudníkem, i když Royals reklamovaly ruku. Další gól Evertonu přidala po pěkné spolupráci s Christiansen Emslie –  0:2. Těsně před poločasem se postavila k přímému kopu Turner a moc hezky zakroutila míč přímo do brány. Moloney v brance domácích se nestačila ani pohnout – 0:3.

Druhý polčas

probíhal opět v naší režii. Velmi intenzivně jsme se snažili přidat čtvrtý gól. Hlavička Anvegård skončila na břevně, střelu Emslie vyrazila Moloney, a tak se naděje Evertonu na zvýšení upnuly k puntíku desítky. Na něj si po faulu na svou osobu srovnala míč Christiansen. Bohužel její penalta nepatřila mezi ty nejlépe kopnuté a Moloney jí vyrazila. K dorážce se Izzy sice dostala, ale to už její střelu zblokovala hradba pruhovaných dresů. Reading propadal čím dál tím větší frustraci. Jejím výsledkem byla i situace z konce poločasu: k přímému kopu těsně za polovinou hřiště se postavila Lily Woodman a reklamovala příliš blízko postavenou Emslie. Když odkrokovala vzdálenost od míče k naší křídelnici, vyšlo jí to na devět kroků místo deseti. Přeměření bylo ohodnoceno jako zdržování a oceněno žlutou kartou. Druhou kartu téže barvy tasila následně rozhodčí i směrem k protestující manažerce domácích Kelly Chambers. Po tomto incidentu bylo utkání ukončeno.

Shrnutí

Reading prožívá těžký vstup do sezóny, ale vůbec mi nevadí, že jsme k němu dnes přispěli. Jen škoda neproměněné penalty, ve středu tabulky je tlačenice a každý bod ve skóre má cenu zlata. Anna Anvegård ukázala, že je na hrotu výrazně živější než Valérie Gauvin. Aurora Galli dnes podala svůj zatím nejlepší letošní výkon a vypadá to, že konečně získala sebejistotu. A Dan Turner potvrdila, že je prostě třída. Nicméně chválu by si dnes zasloužilo více hráček, pro což je vhodný prostor v diskuzi pod článkem.  V tabulce jsme se dostali před Citizens, které dnes padly s West Hamem, takže to vypadá, že sezóna bude divoká. Stojí za to jí podrobněji sledovat. Come on, you blue girls!

Fotografie: Claire Emslie (Gettyimages)

Branky: Anvegård, Emslie, Turner

ŽK: Woodham

Reading (4-3-3): Moloney, Bryson, Cooper (Peplow 15´), Evans, Woodham, Chaplen, Vanhaevermaet, Harding (Harries 33´), Rose, Eikeland, Dowie.

Everton (4-3-3): MacIver, Maier (Fininnigan 63), Sevecke, George, Turner (Pattinson 76),  Dali (Clinton 81´), Galli, Christiansen, Emslie, Anvegård (Gauvin 63´), Duggan (Bennison 80´)

Rozhodčí: Lucy May