West Ham W – Everton W 3:0

24/01/2022 3 Od Karamela

Po více než pětitýdenní sváteční a covidové pauze zahájily Everton Women konečně ostrým zápasem nový fotbalový rok.

Přestupové období zatím žádné změny v našem týmu nepřineslo, což je škoda. Zato na Chigwell Construction Stadium přišla o berlích své spoluhráčky povzbudit Nicoline Sørensen. Nico se zdárně zotavuje po operaci přetrženého předního zkříženého vazu. Claire Emslie se už z poranění hamstringu vykurýrovala, a mohla se tak vrátit do sestavy, i když začínala na lavičce. Takže aspoň nějaké pozitivní zprávy  zkraje roku nakonec přinášíme.

První poločas

přinesl pohledný svižný fotbal z obou stran. Everton rozhodně v Londýně nezačal zakřiknutě. Ve 4. minutě se Gauvin uvedla první hlavičkou, bohužel jen do náruče Leat. Ve 12. minutě se poprvé rozezvučelo břevno po dalekonosné střele Bennison. V dalším průběhu poločasu se o střely z dálky pokoušely i Turner, Anvegård a Dali, ale valné obtíže westhamské Leat tím nezpůsobily. Za domácí se o otevření skóre pokusila Brynjarsdóttir, ovšem ani ona nehlavičkovala nebezpečně. Největší evertonskou šanci poločasu měla ve 30. minutě  Gauvin, ale její hlavička našla zase jen břevno. V této části zápasu měly domácí s naší aktivitou značné obtíže a vypadalo to, že je jen otázkou času, kdy se rozvlní síť branky. Ta se nakonec skutečně rozvlnila v minutě 43., bohužel na nesprávné straně hřiště. Kateřina Svitková protančila od poloviny hřiště kolem našich hráček, v malém vápně si narazila s Lisou Evans a zblízka překonala MacIver – 1:0. Ledová sprcha pro naší stranu!

Druhý poločas

začal v nezměněné sestavě. Gól Walker ve 47. minutě byl naštěstí anulován pro ofsajd. A byl to West Ham, kdy měl v této části zápasu navrch. Přímý kop Pattinson sice zahrála slušně, ale z následného protiútoku na hranici ofsajdu vyrazila dopředu Lisa Evans. Tu ve vápně za cenu předpokládané penalty srazila Turner, ale stejně se Skotce podařilo ještě odcentrovat na nabíhající Dagny Brynjarsdóttir a ta neminula – 2:0. Snížení měla vzápětí na kopačce Sevecke po výborném krosu Pattinson, ale zblízka mířila nad. Což bylo z naší strany do konce zápasu téměř vše. Hráli jsme značne frustrovaní a pod těžkou psychickou dekou. Dílo zkázy pak po chybě Christiansen dokonala Claudia Walker – 3:0.

Shrnutí

Po dnešní prohře jsme se ocitli na 10. místě, 7 bodů od sestupové pozice. Oproti sousedkám v tabulce máme dva zápasy k dobru. Sedm bodů a dva zápasy sice dávají jistou naději, ale, jak praví dnešní komentář BBC „Pretty safe you’d think but the signs of life from bottom two Leicester and Birmingham in recent weeks will make Everton fans edgy.“ Ano, dno tabulky začíná vykazovat známky života a nám tak opravdu začíná téct do bot. Pokud se naše výkony rychle a zásadně nezmění, je boj o holou záchranu velmi představitelný. Sestup by se pro tým nabitý relativními hvězdami mohl stát osudným a vzhledem k tomu, že z Championship se do WSL vehementně tlačí ženy LFC, tak i ostudným. Takže do toho, jde nám o hodně. Come on, you blue girls!

(Fotozdroj bbc.com)

Branky: Svitková (43´ ), Brynjarsdóttir (57´), Walker (86´)  Sestřih: WHUFC.com

West Ham (4-4-2): Leat; Flaherty, Parker, Fisk, Longhurts; Evans, Wyne (Snerle 61´), Stringer, Svitková; Walker, Brynjarsdóttir

Everton (4-2-3-1): MacIver; Turner, Sevecke, George, Pattinson, (Björn 63´); Christiansen, Galli; Anvegård (Duggan 63´), Bennison (Emslie 71 ´), Dali; Gauvin

Rozhodčí: Lauren Impey