Everton W – Leicester City W 3:2

13/03/2022 2 Od Karamela

Silný vítr přivál z Midlands lišky na Walton Hall Park a s nimi i přestřelku jak od O.K. Corral.

S mírnými změnami oproti poslednímu zápasu a s odhodláním urvat maximum bodů nastoupil náš tým před domácím publikem. A uspěl!

První poločas:

V páté minutě se vcelku vlažnou střelou za neméně vlažného zájmu Finnigan prezentovala Jemma Purfield. Míč k překvapení všech však prošel po zemi náručí MacIver a bylo to rázem 0:1. Opověděli jsme pěknou soustavou kombinací zakončenou střelou Dali vysoko nad břevno a záhy přímákem Bennison mimo branku. Ale ani pak jsme se nehodlali vzdálit z poloviny soupeře. Na branku Foxes se valila vlna za vlnou. Bohužel vždy tomu něco chybělo. V 19. minutě zachraňovala Harris míč těsně před kopačkou Anvegård a na druhé straně zakrátko MacIver zakročila obdobně. O chvilku později Duggan v dobré pozici nedosáhla hlavou na pas Anvegård. Hnali jsme za za vyrovnáním, ale nepomohl ani roh, ani dalekonosná střela Bennison. ve 32. minutě dostala od Anvegård pěkné přiťuknutí Toni Duggan a zbylo jí jen obejít Harris v brance hostí. A to se jí také povedlo – 1:1. Ve 40. minutě opět zasáhla Anna Anvegård, když vystihla nepřesné zpracování míče soupeřkou a zvýšila na 2:1. Radost karamel ale trvala jen do 44. minuty, kdy si pro míč z přímého kopu šla MacIver velmi nejistě a Sam Tierney hlavou srovnala – 2:2. Slibný pokus Izzy Christiansen nás  těsně před přestávkou dostat znovu do vedení byl vychatán výbornou Harris.

Druhý poločas:

přinesl v 52. minutě spolupráci dvou našich Švédek: Po přihrávce Bennison do vápna poslala ležérní patičkou a svým druhým dnešním gólem Anvegård Toffees opět do vedení – 3:2. Ale zdaleka nebylo vše hotovo. Lišky začaly kousat, naštěstí jejich střely postrádaly přesnost, nebo je zlikvidovala Sandy mezi našimi tyčemi. Za nás poslala vizitku návštěvnicím Dali, ale míč za brankovu čáru nedopravila. V 80. minutě kryla MacIver dvojici jedovatých lišáckých střel a pak si cosi vyjasňovala s obránkyněmi. Leicester se urputně snažil vyrovnat, ale odolávali jsme . V 90. minutě nárokovaly lišky ruku a roh, ani jednoho se jim nedostalo. Anvegård ještě zkusila zkompletovat hattrick, ale její střela šla nad břevno. V páté minutě nastavení bravurně zastavila poslední akci Foxes i poslední akci zápasu McIver, když lapila kros Tierney.

Shrnutí

Pohledný zápas, dobrý ofenzivní výkon a vítězství. Rozdíl mezi nedávným marasmem a touto reakcí na dnešní první obdržený gól je až neuvěřitelný. Nevím, zda jde o výsledky působení Chrise Robertse nebo znovu nalezený týmový duch a důvěru ve vlastní fotbalové schopnosti. Ať to je cokoliv, díky za to. V tabulce jsme přeskočili Villans, patří nám 9. místo (z 12) se 17 body. Villans za námi mají bodů 16, West Ham před námi 20. Od sestupu nás dělí 13 bodů, od postupu do Evropy 14.  Stále máme zápas k dobru. Nakolik je  dosažené zlepšení pevné, ukáže nemilosrdně budoucnost. Zbytek března totiž bude zlý: ve středu 16. ligový mač s Chelsea, pak nás v rámci WFA Cup hostí MCFC, načež si o tři dny později zápas zopakujeme, tentokrát jako ligový. A 27. jedeme na Old Trafford. Pokud z této smrtonosné šňůry vytěžíme postup nebo  jeden dva body, bude to úspěch. Sláva Ukrajině!

Fotografie: Duggan, Anvegård a McManus (zdroj: bbc.com)

Branky: Duggan (32´), Anvegård (40´+ 52´) – Purfield (5´), Tierney (44´)

ŽK: George

Everton (4-2-3-1): MacIver; Pattinson (Björn 88´), Finnigan, George, Turner; Bennison, Galli; Dali (Graham 77´), Christiansen, Anvegård; Duggan (Emslie 84´).

Leicester (5-3-2): Harris; Howard, Plumptre, McManus, de Graaf, Purfield; O’Brien, Pike, Tierney; Flint, Gregory (Brougham 84´)

Rozhodčí: Kirsty Dowle