Everton W – Manchester United W 0:3

30/10/2022 0 Od Karamela

Další zápas, ve kterém se nám podařilo udržet čisté konto. Bohužel na straně vstřelených gólů. Zato na straně příjmové svítí ostudná trojka.

Větrem bičovaný Walton Hall park se stal dějištěm dalšího kroku ve snaze United zajistit si účast v pohárové Evropě. V řadách soupeřek jsem i dnes mohli přivítat dvě bývalé Evertonians: Milie Turner a Nikitu Parris. Branku MUTD bránila Mary Earps, která pomohla MUTD uhájit čisté konto  v sedmi z posledních osmi zápasů. Celkem se jí to ve WSL podařilo 46krát, což je rekord. Domácí do zápasu nastupovaly posílené středeční výhrou nad Villans. Oproti minulé sestavě nastoupily v základu  Clare Wheeler a Aggie Bever-Jones namísto dua Holmgaard – Snoijs. A ještě Z-Cars, rozlosování stran a šlo se na věc.

„Jakési kličky neobratné tu provádíš…“

Začátek zápasu nepatřil právě mezi ty strhující. Zpočátku jsme se snažili dostat hostky pod tlak, ale tato snaha vzala velmi rychle za své. Naopak to byly ďáblice, kdo si počínal aktivněji. Již v 6. minutě vystřelila Toone tvrdě pod břevno a řádně protáhla Brosnan. Everton odpověděl  pěknou akcí aktivní Jess Park vpravo, ale Earps dostat do potíží se nám nepodařilo.

Ve 13. minutě nám zasadily United první ránu, když hlavičku Galton doklepla do sítě Parris – 0:1. O dvě minuty později musela zasahovat i Earps, která čelila z ostrého úhlu pálící George. United začali dominovat v držení míče, i když přímo ohrozit naší branku se jim příliš nedařilo. Naše klopotná snaha o útok obvykle končila před finální třetinou hřiště. Jen Park se i nadále občas podařilo provětrat zadní řady United a Beever-Jones se prezentoval střelou s větrem způsobenou falší a zaměstnala tak manchesterskou brankářku.

Zakrátko se o další vzrušení opět postarala Beever-Jones, když po její střele možná zahrála rukou Blundell. Ale nemaje VARu, rozhodčí situaci posoudil jako regulérní. Poločas se prodlužoval o pět minut, ale na hráčkách obou stran bylo vidět, že už mají vichru dost a rády by se na chvíli ukryly v bezvětří šaten.

„… Příležitost se tu naskýtá k rushovému útoku… hřiště volné, i brankář by oko přimhouřil…“

Reds začaly druhou půli výrazně ostřeji. Střela Toone byla blokovaná a následně Galton tvrdě pálila těsně nad břevno. Jestliže na konci prvního poločasu se zdálo, že po inkasovaném gólu jsme se vrátili do zápasu, tak navázat na předpřestávkový výkon se nám nepodařilo. Vlažná střela Graham zdálky nepředstavovala pro Earps žádný problém. Ostudnou pro celou defenzivní činnost karamel byla 55. minuta, kdy Galton cca 30 metrů od brány získala míč a nikým neatakovaná bez problémů dorazila do vápna, kde bez obtíží zvýšila vedení – 0:2.

United tímto gólem opanovaly zápas. Veje v 66. minutě mohla snížit, ale její nadějná střela byla blokována Blundell. O dvě minuty později vypálila z hranice vápna Ladd. Vzápětí se dostala k míči Garcia, která jej uklidila do naší sítě – 0:3. O několik minut později jen díky zásahu Brosnan jsme nedostali čtvrtý gól, tentokrát z kopačky Russo. Na druhé straně Earps zkušeně vychytala nadějný pokus Holmgaard. A ke všemu jsme posledních deset minut hry jsme dohrávali v deseti, když pro zranění odstoupila Veje a my již neměli volné střídání. Přesto se skóre již dále neměnilo.

Nedaří se, nedaří

Proti United se nám dlouhodobě nedaří. Za dobu trvání WSL se nám je ještě porazit nepodařilo. Svůj podíl na tom v dnešním zápase mělo i to, že jde momentálně o ženstvo, jehož barvy hájí tři opory anglické reprezentace: Toone, Russo a Earps. Reds se tento rok netají tím, že pokud se neprobojují do příštího ročníku Champions League, bude to neúspěch. Ale kvalita soupeře nemůže být omluvou pro náš bídný výkon v druhé půli, kdy jsme naprosto nedokázali se soupeřkami držet krok.

Zatímco křik Earps dirigující obranu jsme slyšeli i my u počítačů, tak naše obrana nejenže působila nekoordinovaně, ale nejspíš i nekoordinovaná byla. To, že při trochu větším tlaku soupeře si nejsme schopni vypracovat šance se dnes opět naplno projevilo. I manažer po zápase  viděl věci celkem realisticky, když řekl pro BBC: „… 25 minut dobré hry proti týmům jako United nestačí. Pravděpodobně na této úrovni nyní jsme…“

Věřme tedy, že se z této úrovně co nejrychleji dostaneme. A také věřme, že zranění Katrine Veje není nic závažného. Á propos zranění: máme i jednu dobrou zprávu. Od příštího týdne začne Nicoline Sørensen se naplno trénovat se zbytkem ženstva. Po roce se tedy zotavila z poranění předního zkříženého vazu, což je zpráva vynikající. Příští zápas je v neděli 6.11. od 15:00. kdy v Londýně budeme čelit rozjetému Tottenhamu.

Come On You Blue Girls!

Citace z knihy Rada, Žák „Bohatýrská trilogie“, Státní nakladatelství krásné literatury,  hudby a umění n.p., Praha 1959
Fotografie: Karen Holmgaard. Zdroj: Getty images

Držení míče: 48%:52%  Střely 4:10 (na bránu 3:5)  Fauly 8:14

Branky: Parris (13´), Galton (55) Ladd (68´)  ŽK: George – Blundell

Everton (3-4-3): Brosnan; Veje, Sevecke, Finnigan (Galli 69′); George (Stenevik 61´), Björn, Wheeler, Graham (Holmgaard 62´); Park, Bennison (Christiansen 45´), Beever-Jones (Snoeijs 45´)

Manchester United (4-1-4-1): Earps; Blundell (Thomas 81´), Le Tissier (Tounkara 86´), Turner, Thorisdóttir; Zelem; García (Russo 7´), Ladd, Toone (Stainforth 71´), Galton, Parris (Bøe Risa 86´)

Rozhodčí: Adam Herczeg  Návštěvnost: 1752 diváků