Everton – Brighton & Hove Albion 1:4

03/01/2023 2 Od Riči

Totální kapitulace. Everton na domácí půdě vyhořel s Brightonem, který se při komfortní výhře snad ani nezpotil. Po roce opět visí na vlásku manažerská změna.

Manažer Lampard z nějakého prapodivného důvodu upustil od fungujícího rozestavení s pěti stopery a Godfreyho, vracejícího se po zranění, nahradil křídelník McNeil. Vykartovaného Onanu zastoupil ve středu pole Davies a stále nemocný Gordon neusedl ani na lavičku náhradníků, kde už byl přichystaný z hostování povolaný útočník Simms.

Toffees vstoupili do utkání aktivně a již v páté minutě měli jít do vedení. Calvert-Lewin připravil palebnou pozici pro Iwobiho, jehož pokus z hranice penalty reflexivně zlikvidoval brankář Sánchez. Postupem času ale přebrali taktovku hosté a v 10. minutě se rovněž dostali do první nadějné šance, když Mitoma zblízka hlavičkoval nad bránu po Marchově centru.

Japonský křídelník ale nemusel dlouho čekat na gólový zápis. Ve 14. minutě Patterson hrubě podcenil odskok míče na mokré trávě a Mitoma mohl vlétnout do vápna a otevřít skóre – 0:1. Velmi, velmi zbytečná branka, která ale pro nedbalou obranu Evertonu nebyla varováním. Už za několik minut zakončoval do tyče nehlídaný 18letý hroťák Ferguson.

Brighton posléze ubral ve snaze útočit a přenechal iniciativu Evertonu, který si s ní ale nevěděl rady. V ofenzivě už klasicky působil nemohoucně a bojácně. Ani nedokázal vyprodukovat pořádný centr na Calverta-Lewina, a tak zaslouženě odkráčel do kabin s jednobrankovým mankem.

Těžko říci, co se o poločase dělo v kabině Evertonu. Pravděpodobně vůbec nic. Lampard se neodhodlal změnit nefungující systém a hráči vstoupili odevzdaně do druhého poločasu. Navíc rezignovali na veškeré bránění a už v 57. minutě prohrávali 0:4. Nejprve si s obranou pohráli mladíci Sarmiento se zakončujícím Fergusonem, poté také March a vrchol všemu nasadil Gueye, který na půlce poslal Grosse do samostatného nájezdu na Pickforda.

Zbytek zápasu snad ani nemá cenu komentovat. Jen v nastavení korigoval debakl proměněnou penaltou Gray po faulu na Iwobiho – 1:4.

Everton v lize nevyhrál už šest utkání a po roce zase nebezpečně koketuje se sestupem. Mluvit nelze ani o herním zlepšením, a tak se oprávněně bude hovořit o budoucnosti Franka Lamparda.

Branky: 90+2. Demarai Gray (pen.) – 14. Kaoru Mitoma, 51. Evan Ferguson, 54. Solly March, 57. Pascal Groß

ŽK: 74. Isaac Price, 75. Alex Iwobi, 90. Abdoulaye Doucouré – 45. Evan Ferguson

Everton: Jordan Pickford, James Tarkowski, Conor Coady, Vitalij Mykolenko, Nathan Patterson (63. Séamus Coleman), Idrissa Gueye (64. Neal Maupay), Tom Davies, Alex Iwobi, Demarai Gray, Dominic Calvert-Lewin, Dwight McNeil (58. Abdoulaye Doucouré)

Brighton: Robert Sánchez, Jöel Veltman (71. Tariq Lamptey), Lewis Dunk, Pervis Estupiñán, Levi Colwill, Pascal Groß, Solly March (79. Andrew Moran), Kaoru Mitoma (78. Adam Lallana), Moisés Caicedo, Jeremy Sarmiento (62. Alexis Mac Allister), Evan Ferguson (71. Julio Enciso)

Rozhodčí: Andre Marriner