Manchester United – Everton 3:1

06/01/2023 4 Od Javor

Domácí nakonec splnili úlohu favorita, leč dvoubrankový rozdíl neodpovídá předvedené hře.

Everton nastoupil v rozestavení 5-3-2. Trojice Calvert-Lewin, Gordon a Simms usedla na lavičku náhradníků. Brankář soupeře De Gea nastoupil k zápasu číslo 511, čímž se v počtu odehraných utkání za klub dostal na 10. místo všech dob.

Každý tým sní o rychlé brance. Favoritovi zápasu se to povedlo hned ve čtvrté minutě. Rashford v prostoru levého křídla přesprintoval Godfreyho a poslal přihrávku podél malého vápna. Tam už číhal Antony, který se zakončením ve skluzu do prázdné branky (ač na dlouhou nohu) neměl problém – 1:0! V dalším útoku vystřelil Martial z asi 18 metrů, ale vedle pravé tyče. Domácí pokračovali v tlaku, s obdivuhodnou lehkostí se dostávali do prostoru před šestnáctkou, ale Pickforda k zákroku nedonutili.

Obranná část zálohy neexistovala, zároveň Everton nebyl schopen podržet míč na svých kopačkách. Ale pak zahrozil Gray střelou do tyče, která se odrazila do De Gey a na roh. Následně už hosté vyrovnali. Manchester United tento roh neodvrátil, Onana přihrál Maupayovi, ten vrátil míč před branku podél brankové čáry tak, že prošel De Geovi mezi nohama a Coady byl u volného míče na dvou metrech od čáry nejrychleji a dorazil pumlíč do sítě – 1:1! 

Nechybělo mnoho a z rozehrávky mohl padnout gól. Rashford uvolnil Martiala, ten mírně z úhlu trefil Pickforda, který musel vytasit důležitý zákrok, další střelu stejného hráče zblokoval Tarkowski. Hrálo se v tempu, neutrálové se určitě nenudili. Po několika nudnějších minutách zaujala zbytečná žlutá karta Fernandese po přišlápnutí zezadu na kotník Onany. Kapitán domácích protestoval hezky, ale marně. Další solidní zákrok musel Pickford předvést proti střele Rashforda, když Iwobi naprosto v klidu vyklusal bránění po své ztrátě míče.

Další příležitosti domácích předcházela naprosto zbytečná ztráta míče před rohovým praporkem (co se tam ta bránící trojice snažila tím báčkem dokázat, to fakt netuším), United zakombinovali a ke střele se dostal Eriksen, který pouze těsně netrefil pravou šibenici. Obraz hry se ustálil – domácí mají mírný tlak, hosté využívají každou příležitost k protiútoku. V prvním poločase všechny útočné akce hostí šly přes Graye, ale na jeho konci se špatně rozhodl a místo střely jen zbytečnou nahrávkou odevzdal míč. Do kabin šli rozhodně s lepší náladou hosté.

Druhá polovina začala faulem Malacii na Iwobiho, jeho kotník šel do velmi nepřirozené polohy a lze očekávat, že si nigerijský záložník několik týdnů nezahraje, hřiště opustil na nosítkách a vystřídal ho Doucouré. Přesto prošlápnutý kotník nestál rozhodčímu za odpískání faulu. A hned z rozehrání se domácí opětovně dostali do vedení. Rashford vrátil od brankové čáry míč do ohně a Coady čelem k vlastní brance si srazil míč za Pickforda – 2:1! To byly dvě rány pro hosty za několik minut.

Ale brzy mohlo být vyrovnáno. Doucouré doklopýtal k malému vápnu, ale ještě stihl přihrát Colemanovi, jeho přihrávku vyrazil De Gea jen k Mykolenkovi, dorážku ze sedmi metrů vykopl metr před čárou Dalot. Hned poté musel vyrazit střelu   Fernandese zpoza vápna nad břevno Pickford. Další branku vstřelil Calvert-Lewin, ale ta nebyla uznána, přihrávka Colemana na Graye byla do ofsajdu (ten potom napálil míč do hrudníku Calverta-Lewina, od něhož se míč odrazil do branky). Následně dostal Onana žlutou kartu a Rashford donutil Pickforda ke skvělému zákroku. Old Trafford ale přece jen viděl ještě branku. Godfrey nešikovně zfauloval v šestnáctce Garnacha a Rashford se z penalty nemýlil – 3:1!

Před zápasem se spekulovalo, že když Lampard prohraje, bude vyhozen. Dopadne to tak?

Branky: 4. Antony, 52. Coady (vl.), 90+5. Rashford (pen.) – 14. Coady

Žluté karty: 28. Fernandes – 61. Godfrey, 67. Doucouré, 88. Onana

Manchester United FC: De Gea – Malacia (76. Martínez), Shaw, Varane, Dalot – Casemiro (71. Fred), Eriksen (83. Maguire) – Rashford, Fernandes, Antony (84. McTominay) – Martial (71. Garacho)

Everton FC: Pickford – Mykolenko (81. McNeil), Tarkowski, Coady, Godfrey, Coleman (81. Gordon) – Onana, Gana, Iwobi (51. Doucouré) – Gray, Maupay (69. Calvert-Lewi)

Rozhodčí: Darren England  Diváci: 72 306