Everton W – West Ham W 3:0

23/01/2023 1 Od Karamela

Solidní domácí výkon nám zajistil tři body po vítězství 3:0 nad kladivářkami.

Souboj dvou týmu s podobnými ambicemi („the best oft the rest“) i s podobným stylem hry se v letošní sezóně neodehrál poprvé. Při minulém setkání, kterým byl úvodní zápas sezóny jsme těsně prohráli 0:1. Dnes přišel čas na revanš. Tím spíše, že nedávná prohra mužského týmu s West Hamem přivedla chloubu Mersyside téměř na dno ligové tabulky. Krom odhodlání nám do karet hrály i zlepšené výkony v posledních zápasech a dobrý zdravotní stav týmu: Kromě těhotné Duggan a marodící Veje měl Sørensen k dispozici kompletní ženstvo a nebál se ho použít. 

První poločas

Už tři minuty po zahájení hry rozehrála Sørensen  roh nakrátko, Park zakvedlala méčem před vápnem a vyslala kros před bránu. Zde se do míče hlavou opřela Karen Holmgaard a usměrnila jej tam, kam patřil – 1:0.  Zanedlouho poté, přesněji v minutě 12. zahrávala Sørensen další roh a tentokrát to byla Finnigan, kdo hlavičkoval do sítě – 2:0. Snový začátek zápasu nezaujal jen Evertonians, ale také statistiky BBC, kteří se promptně vytasili se sdělením, že v prvních patnácti minutách zápasu už West Ham v této sezóně inkasoval pětkrát, což je ligový rekord ročníku. Everton naproti tomu v prvních 15 minutách střelil gólů už pět, což ho staví na druhou příčku této užitečné statistiky (hned za šest branek MCFC). West Ham byl v této fázi zápasu zralý na ručník. Hráčky v královské modré byli vesměs u míče dříve a zaměstnávaly zadní řady hostek. Bennison si ve sředu hřiště dělala co chtěla a Park ani  Sørensen také nenechaly obránkyně Hammers vydechnout. Pokud Londýňanky přeci jen merunu ukořistily, tak zafungovala spolehlivě naše obrana. O nadcházející poločasové přestávce se tak evertonský fanoušek mohl v klidu občerstvit a těšit se na pokračování.

Druhý poločas

Velmi krátce po návratu ze šaten musela obrana West Hamu hasit akutní nebezpěčí z kopačky Park, takže se zdálo, že druhá půle zápasu se ponese v duchu té první. Ale nebylo to úplně tak, Hammers ožily. Na rozdíl od minulých zápasů Ramsey v naší bráně nevypadala dnes pod tlakem dvakrát jistě. Když už to vypadalo, že je partie vyrovnaná, vyvezla Galli míč na půli soupeřek, před vápnem našla nabíhající Beever-Jones a po její dělovce zpoza vápna to bylo už 3:0. Tímto gólem střídající hráčky se Everton se třemi zásahy vyhoupl na druhé místo v soutěži o nejvíce gólů substituentů. Před námi je pouze City se čtyřmi zářezy. Ve zbývající dvacetiminutovce nás ještě zachraňovalo, břevno, šibenice a velká smůla Longhurst, ale celkem vzato to byl z naší strany zdařilý zápas.

Shrnutí

Tabulkou sice nestoupáme, protože Citizens před námi mají náskok pěti bodů, ale naše výkony se nepochybně lepší. Sørensen zjevně odvádí dobrou práci. Páté místo v tabulce ostatně hovoří jasně. I když se sezóna, jak známo může ještě vyvinou ledasjak, trápení loňského roku s únikem ze sestupových hlubin nám snad letos hrozit nebude.  A jak jsme na tom s poháry? Z Conti Cup jsme už venku, ale FA Cup ve hře stále je. A v neděli 29.1. od 14:00  v rámci 4. kola FA Vitality Cup přivítáme na domácím hřišti Birmingham City. COYB!

Fotografie: Karen Holmgaard slaví svůj premiérový  ligový gól (zdroj: Getty Images via roayalbluemersey.sbnation.com)

Statistika: Držení míče: 43%:57%. Střely 9:9 (na bránu 5:2)

Branky: K. Holmgaard (3´), Finnigan (12´), Beever-Jones (70´)

Everton (4-3-3): Ramsey; Hope, Finnigan, Sevecke (S. Holmgaard 83′), George; Bennison, K. Holmgaard, Wheeler (Galli 63´); Sørensen (Christiansen 74´), Snoeijs (Beever-Jones 62´), Park (Stenevik 83´)

West Ham (4-3-3): Arnold; Shimizu, Cissoko, Fisk, Smith; Stringer (Parker 74), Brynjarsdóttir (Atkinson 80 ´), Hayashi (Houssein 80´); Longhurst (Flannery 80´), Asseyi, Evans (Filis 66´)

Rozhodčí: Tom Nield