Gordon si vytrucoval přestup do Newcastlu

29/01/2023 1 Od Riči

Anthony Gordon se sice obrátil zády ke svému mateřskému klubu, Everton ale nakonec nesmutní, jelikož za jeho přestup inkasuje od Newcastlu až 40 milionů liber v jedné splátce (!).

Nezvyklá struktura transferu – obvykle se částka rozkládá na splátky do několika let – výrazně zlepší neutěšenou finanční situaci Toffees a snad bude znamenat zkompletování jedno či dvou příchodů do konce přestupového okna v úterý.

Kromě 40milionové základní částky jsou ve smlouvě o přestupu také zahrnuty výkonnostní bonusy do výše pěti milionů liber a navíc z případného dalšího prodeje Gordona Everton obdrží od Magpies menší neuvedená procenta.

Zmíněné detaily jsou pochopitelně neoficiální, pocházejí ale z dobře ověřených zdrojů. Lze tedy konstatovat, že Everton uzavřel velmi výhodný obchod za hráče, který podal žádost o přestup a tři dny se neukázal na tréninku, jenž mimochodem vedl jeho dětský idol Leighton Baines.

Už od léta prosakovaly informace o zhoršeném přístupu stále jen 21letého talentu, který v loňské sezóně předváděl velmi slibné výkony a na začátku letošního ročníku se od něho očekávaly velké věci. Ty se ale nedostavily. Už bývalý manažer Lampard mu přitom plně důvěřoval, v létě rázně odmítl 50milinové nabídky Chelsea a Tottenham na jeho prodej, a naopak mu svěřil dres s magickým číslem deset a klub mu předložil novou dlouholetou smlouvu, již však Gordon odmítl podepsat.

Agilní křídelník s velkým potenciálem debutoval v prvním týmu Evertonu coby šestnáctiletý v roce 2017 v zápase Evropské ligy na půdě Apollonu Limassol. Z klubového akademie ho ale natrvalo vytáhl manažer Carlo Ancelotti na začátku roku 2020. Posléze si Gordon střihl také hostování v druholigovém Prestonu a od loňské sezóny již stabilně patřil do základní sestavy Toffees, za které celkem odehrál 78 utkání, v nichž vstřelil sedm branek včetně tří v aktuálním ročníku.

V ambiciózním Newcastlu podepsal smlouvu do roku 2028.