Everton W – Liverpool W 1:1

26/03/2023 4 Od Karamela

První a asi i poslední ženské derby na Goodison Park přineslo remízu. Výsledek je snad akceptovatelný, ale výkon byl podivný.

100. zápas pro Gabby George v královské modři, rekordní návštěva 21 161 fanoušků a první a nejspíš zároveň i poslední ženské derby na Goodison Park činilo z pátečního večera mimořádnou událost. Nicméně od podzimního výprasku domácích 0:3 na Anfieldu už uplynulo hodně vody. Reds se ve WSL otrkaly a dokázaly potrápit i slovutnější týmy, než jsme my. A prahly po pomstě. Sørensen měl k dispozici kompletní ženstvo, kromě stále zraněné Ramsey a zotavující se Karen Holmgaard. A navíc slušně nadupaný Goodison Park jako dvanáctou hráčku.

První poločas

byla až do 27. minuty navýsost nudná záležitost, kdy ani jeden z týmů nedokázal vpředu vymyslet nic rozumného. Snad jsme měli trochu navrch díky aktivitě Sørensen a Veje. Bohužel ani jimi založené akce ani přihrávky do ohně nenašly své zakončovatelky. Také střela Gabby George z 27. minuty byla nejspíš i samotnou autorkou zamýšlená jako přihrávka do ohně. K všeobecnému překvapení ale díky falši a patrně i díky teči brankářky hostí skončil míč v síti – 1:0! O pět minut později Finnigan svojí střelou překonala Laws v brance hostí. Žel, míč ještě před brankovou čarou přilehla Bonner. Sørensen před dugoutem marně zoufale poskakoval, opravdu chybělo jen málo. Ale nebylo nám dopřáno dohrát poločas v klidu. Ve 37. minutě nejlepší střelkyně hostí Stengel ještě svojí střelou jen vyprášila rukavice Brosnan. Ve  40. minutě si poradila s naší obranou a  robinzonáda Brosnan už byla tentokrát marná – 1:1.

Druhý poločas

byl zajímavý hlavně neuznanými góly. První přišel krátce po padesáté minutě, kdy po rohu naší síť rozvlnila Robe. Nicméně radost červených utnula rozhodčí pro faul na Brosnan, kdy naší brankářku těsně před gólem přidržela Holland. V této fázi zápasu jsme rozhodně navrch neměli. Naštěstí LFC nedokázal svojí převahu zúročit, i když Stengel k tomu neměla daleko.  Za nás mohla skórovat Park po milimetrově přesném pasu Sørensen, bohužel přestřelila. V 75. minutě se radovali Blues na hřišti i v hledišti poté, co opět Park pěknou střelou zpoza vápna zavěsila míč pod břevno. Bohužel si při zpracování pomohla rukou, pro což žena v černém neměla pochopení.  Změnu skóre nepřineslo ani sedm minut nastavení, ve kterém Brosnan sebrala Stengel  z kopačky prestižní vítězství.

The city is ours

aspoň tedy pro tuto sezónu a pro ženský tým. Přesto měl dnešní zápas daleko k výkonu, který by šel nazvat uspokojivým. Na to v něm bylo příliš mnoho nemohoucnosti vpředu, což se bohužel začíná stávat naším charakteristickým rysem. LFC je historicky naším největším zdrojem bodů a soupeřem, kterého jsme ve WSL nejčastěji porazili. Dnes do této statistiky přibyl jeden bod a jedna remíza. Na druhou stranu vše je relativní, jak říkával kolega Albert: loni touto dobou jsme utíkali hrobníkovi z lopaty ve snaze udržet se v elitní dvanáctce ženského anglického fotbalu. Navíc máme nejmladší tým ve WSL, takže  doufejme, že další zlepšování ještě přijde a nespokojíme se s klidným středem tabulky. Teď jen, aby nějakého patlala ve vedení nenapadlo, že Sørensen v roli manažera neodvádí dostatečně dobrou práci. Příští zastávka pro nás bude návštěva Spurs 2.4. COYB!

Fotografie: Gabby George slavící (zdroj LiceScore)

Statistika: Posedlost 63%:37%, střely 13:17 (na branku 3:7)

Branky: George (27´) – Stengel (40´)   ŽK: George – Hinds, Kearns

Everton (4-3-3): Brosnan, Finnigan, Björn, Sevecke,Veje (Bennison 71´); Beever-Jones (Galli 56´), Wheeler (Christiansen 87´), Park; Sørensen, Snoeijs, George (Stenevik 87´)

Liverpool (3-4-1-2): Laws; Robe (Roberts 83´), Bonner, Campbell (Matthews 64´); Koivisto (Taylor 90´), Holland, Nagano, Hinds; Kearns (Lungaard 84´); Stengel, Daniels (van de Sanden 64´)

Rozhodčí: Lauren Impey  Diváci: 22 161