Everton W – Brighton & Hove Albion W 2:1

27/05/2023 0 Od Karamela

Poslední zápas sezony před domácím publikem. Kdy jindy se blýsknout pěknou výhrou? Cesta k ní však nakonec vůbec nebyla snadná.

(Opožděný report zápasu s 21.5. 2023). Minulé setkání s racky nedopadlo nejlépe, porážku 2:3 máme ještě v živé paměti. A po debaklech předchozích dvou zápasů by nám výhra přišla velmi. Řady hráček, se kterými nemohl Sørensen počítat rozšířila vykartovaná Beever-Jones. I tak se ale náš manažer netajil přáním upevnit naší pozici v horní polovině tabulky a na domácím hřišti předvést důstojný výkon.  Soupeřky přijely nejméně pro bod, aby zažehnaly noční můru sestupu. Papírově však nešlo o úkol vůbec lehký, protože jejich obrana patří k nejděravějším v lize a ani ofenziva není nijak slavná (tuto sezónu zatím vyhrály pouze čtyři zápasy). 

První poločas

přinesl zábavný a po nezávislé i napínavý fotbal. První střela zápasu patřila našim soupeřkám, naštěstí Robinson minula. Ve svižném tempu jsme se neúnavně snažili protlačit míč sporadickými skulinami mezi hráčkami v červeném, zatímco Albion sázel na taktéž neúnavný presing. Po necelých deseti minutách hry se dostala do brejku Sørensen, bohužel zakončila jen do boční sítě. Její další pokus o chvíli později sice směřoval do branky, ale byl zneškodněn Walsh. S postupující dobou jsme začali vice a více tlačit soupeřky do defenzívy.

Po půlhodině hry dlouhým nákopem za vysunutou obranu poslala Karen Holmgaard dopředu Snoeijs a naše strikerka se nemýlila – 1:0. Brightonské odpověděly soustavou rychlých přihrávek kolem našeho vápna završených střelou Olme, ale naštěstí tentokrát nad. Když jsme pomalu začali kontrolovat hru a těšili se na konec poločasu, přišla třetí minuta nastavení a s ní i nečekaně zdařilý lob Robinson. Ta pěkným obloučkem překonala vyběhnuvší Ramsey – 1:1. Což pro nás znamenalo studenou sprchu a návrat k usilovné práci. 

Druhý poločas

zahájila slušnou šancí Robinson, ale Ramsey odpověděla robinsonádou a nebezpečí tak bylo zažehnané. Od nás byla při chuti zejména Sørensen, ovšem pro tentokrát vyšla střelecky na prázdno. Na hřišti byly hráčky v modrých dresech  aktivnější, nicméně Brighton měl tuto aktivitu pod kontrolou a číhal na příležitost k protiútoku.  Těch se mu dostávalo jen sporadicky. Přesto deset minut před koncem řádné hrací doby to byly právě Seaguls, kdo se mohly radovat z vedení, naštěstí na nenápadný pas Robinson Lee v gólové pozici nedosáhla. Když už to vypadalo, že se zápas dohraje v poklidném nic neřešícím tempu, tak přišlo šestiminutové prodloužení a v něm výborná práce Bennison, která si nejprve ukázkově tělem odstavila svojí obránkyni a poté propálila skrumáž těl v červených dresech, čímž ustanovila závěrečné skóre – 2:1.

Shrnutí

ať už poslední zápas kolo sezóny dopadne jakkoliv, ročník 22/23 je pro nás skončený. Aspoň co se týká tabulkového umístění. 6. místo je nám pro letošek souzené, bezpečně před LFC a bezpečně z dohledu Top Four. Kromě rozlučkového zápasu Izzy Christiansen doporučuji v posledním kole sledovat zápasy Chelsea a MUTD jakož i Leicesteru a Readingu. Protože na rozdíl od šestého místa není o vítězi ani o sestupujícím zatím rozhodnuto. Reading potřebuje porazit Chelsea (což není příliš pravděpodobné) a doufat, že Leicester nebude bodovat proti Brightonu. Reading by tak rovněž zabránil Chelsea v obhajobě titulu, protože lze předpokládat, že MUTD si s LFC poradí.

V úvahu připadá i remíza Chelsea a vítězství MUTD, kdy by o mistrovi rozhodoval gólový rozdíl (zatím ve prospěch Chelsea). No, a pokud Reading prohraje a Leicester porazí Seaguls, tak Roayals sestoupí a lišky ustanoví nový rekord WSL, kdy dokázaly zabránit sestupu i přes průběžné sedmibodové manko. Takže i na konci sezóny lze sledovat zajímavé dění. Kuriozita kola: samovolná aktivace zavlažovačů trávníku v průběhu hry v zápase Leicesetru s West Hamem. V každém případě COYB!

Fotografie: Bennison slavící (zroj: BBC via GettyImages)

Statistika: Posedlost 62% : 38%, střely 19:17 (na branku 5:9)

Branky: 32´ Snoeijs, 45+1´ Robinson, 90+6´ Bennison   ŽK: 44´ Sarri

Everton (3-4-1-2): Ramsey; Björn, K. Holmgaard (Finnigan 62´), S. Holmgaard (Sevecke 62´); Veje (Stenevik 62´), Galli (Christiansen 73´), Wheeler, Hope; Bennison; Sørensen, Snoeijs

Brighton (3-4-3): Walsh; Connolly, Bergsvand, Morse; Kullberg (Green 45´), Olme (Symonds 45´), Terland (Bance 73´), Pattinson (Visalli 55´); Sarri, Carter (Lee 77´), Robinson

Rozhodčí: Lauren Impey  Diváci: 670