Posila s půlročním zpožděním: Danjuma

23/07/2023 1 Od Riči

Evertonu se na druhý pokus podařilo přivést vytouženou posilu, 26letý Danjuma přichází na roční hostování ze španělského Villarrealu.

Smlouva o hostování nezahrnuje případnou opci na přestup a za roční vypůjčení zaplatí Toffees španělskému celku 3,5 milionu liber.

Ofenzivní univerzál, který umí nastoupit na obou křídlech, podhrotu a také v útoku (se svými 178 centimetry ale není typickým hrotem), byl dlouhodobou přestupovou prioritou sportovního ředitele Evertonu Kevina Thelwella. Ten operuje s velmi osekaným rozpočtem, což vysvětluje zájem o hostování kvalitního hráče, který může pokrýt několik pozic v sestavě.

„Je skvělé být hráčem Evertonu, jsem upřímně šťastný. Měl jsem nabídky také z jiných klubů, ale angažmá v Evertonu mě velmi lákalo kvůli skvělým fanouškům, manažerovi a bohaté historii klubu. Napodruhé už mi to vyšlo,“ nezapomněl Danjuma na lednové extempore, kdy byl dohodnutý na hostování v Evertonu, dokonce měl za sebou focení v modrém dresu, ale po odvolání manažera Franka Lamparda znejistil a kývl na last-minute nabídku Tottenhamu.

„V zimě jsem nakonec nepřestoupil do Evertonu, protože panovala nejistota ohledně nového manažera. Možná o to krásnější je můj přestup nyní. Jsem klubu vděčný za důvěru, kterou do mě vložil. Doufám, že přispěji brankami a asistencemi k výhrám. Nový manažer dokázal zlepšit mužstvo. Těším se, že budu jeho součástí,“ doplnil nový evertonský hráč s číslem deset.

Rodák z nigérijského Lagosu vystřídal ve svých 26 letech už slušnou řádku klubů. Kariéru začínal v akademii PSV, do dospělého fotbalu ale prorazil v jiném nizozemském celku – NEC Nijmegen.

Následně po úspěšné sezóně v belgickém Club Brugge přestoupil do Bournemouthu, s nímž po nepovedené sezóně sestoupil z Premier League, aby v následujícím ročníku pomohl 15 brankami k návratu mezi anglickou elitu. V létě 2021 zamířil za 20 milionů liber do Villarrealu a v barvách Žluté ponorky pokračoval v povedených výkonech, zaznamenal dokonce šest branek v Lize mistrů a s týmem postoupil až do semifinále soutěže.

Na začátku loňské sezóny ale vypadl z týmu kvůli zranění, také se psalo Danjumových neshodách se spoluhráči. Villareal tak Nizozemce ochotně pustil do Premier League během letošní zimy. Půlrok v Tottenhamu ale Danjumovi nevyšel, naskočil jen do devíti ligových zápasů, z toho pouze jednou v základní sestavě, a připsal si jedinou branku. V Premier League se nyní bude snažit prosadit napotřetí.

Everton získal po veteránovi Youngovi druhou letní posilu a nadále zůstává aktivní na přestupovém poli. Aktuálně se prý soustředí na další hráče do útočných pozic a také na zkušeného středního obránce. Nejvíce se momentálně spekuluje o příchodu křídelníka Wilfrieda Gnonta z Leedsu a útočníka El Bilala Toureho z Almeria. Křídelník Anthony Elanga a útočník Moussa Dembélé, o něž se Toffees zajímali, preferují jiné destinace. V následujících dnech by naopak měl mladý útočník Tom Cannon zamířit na opětovné hostování do Prestonu. Také se spekuluje o prodeji Holgatea, Graye či Maupaye.

(fotozdroj: evertonfc.com)