Stoke City – Everton 0:1

30/07/2023 1 Od Javor

Gól Onany z nastaveného času druhého poločasu zajistil, že v přípravném období Everton ještě neprohrál.

Dyche opět zvolil rozestavení 4-3-3, debutu za Everton se na pozici hroťáka dočkal Danjuma. V záloze byla tentokrát vyzkoušena trojice Gana-Garner-Doucouré.

Aktivněji začali domácí, přece jen bylo vidět, že jsou v přípravě o krok dál. Nicméně zaznámeníhodnou šanci si nevytvořili. A tak zahrozili hosté. Ve 20. minutě centr Younga sklepl hlavou Keane k Doucourému, ale jeho střelu zblokoval Wilcot, pak už domácí zvládli dostat míč pryč. Poté se hrál už zajímavější fotbal. Na střelu Garnera odpovědělo Stoke protiútokem, ale na poslední chvíli zvládl Young zakročit proti případné a nebezpečné střele Chiquinha z malého čtverce. Zbytek poločasu se nesl ve znamení tlaku Evertonu, ale tomu chyběla finální přihrávka. Stoke toho využívalo k relativně častým protiútokům. Ani jeden tým ale už neměl příležitost, o šanci se vůbec nemůžeme bavit.

Do druhého poločasu Branthwaite, Maupay a Onana vystřídali Danjumu a Garnera s Keanem. Právě Onana měl první šanci této části, ale střela z hranice velkého čtverce netrefila zařízení. Za domácí nebezpečně o chvíli později vystřelil Brown, Pickford vyrazil na roh. Následovala pasáž tlaku domácích, ale bez šancí. Když se Everton z tlaku již otřepal, tak přišel ve velkém vápně zákrok na McNeila. Hosté chtěli „pětku“, ale rozhodčí ji nenařídil. McNeil byl o několik minut později vystřídán Dobbinem. Vyrovnanější pasáž vyvrcholila šancí Dobbina po akci Oyanga (vystřídal Doucourého) s Onanou, ale pumlíč opět netrefil branku. A když o několik minut později střela stejného hráče našla síť, stalo se tak do její boční části.

Vzdáleně se ale aspoň podílel na jediné brance. Právě jeho střelu vyrazil brankář Travers na roh. Dobbin se ujal jeho zahrání a po hlavičce Tarkowského míč doslova procedil přes brankáře Onana – 0:1! 

Poslední přípravný zápas (a jediný v Goodison Parku) je v sobotu odpoledne 5. 8.. Své umění nám přijede předvést Sporting Lisabon. Jistá sehranost by se už hodila…

(fotozdroj: Getty Images)

Gól: 90. (+6.) Onana

Stoke City FC: Travers – Hoever, Wilmot, Rose, Stevens (62. Tymon) – Thompson (62.Onomah), Laurent, Johnson
(76. Sidibe) – Chiquinho (62.Vidigal), Brown (62. Wesley), Campbell (62. Mmaee)

Everton FC: Pickford – Patterson, Keane (46. Branthwaite), Tarkowski, Young – Gana, Doucoure (83. Onyango) – Iwobi, Garner (46. Onana), McNeil (69. Dobbin) –  Danjuma (46. Maupay)