Holgate hostuje v Southamptonu

26/08/2023 0 Od Riči

Obránce Mason Holgate podle očekávání opouští Everton, do konce sezóny bude hostovat v druholigovém Southamptonu.

Dohoda o hostování neobsahuje povinnost ani možnost trvalého přestupu a Saints budou platit pouze zhruba polovinu z Holgateovy týdenní mzdy, která dosahuje více než 70 tisíc liber. Smlouva Masona Holgatea s Evertonem vyprší v roce 2025

Co možná někoho překvapí, Holgate má stále pouze 26 let a v Everton působil osm let. Do klubu přestoupil v roce 2015 z Barnsley za dva miliony liber s nadějí, že půjde ve stopách úspěšného Johna Stonese, jehož rovněž nahradil při svém debutu na začátku sezóny 2016/17. Nicméně kariérní cesty anglických obránců se vydaly odlišnými směry.

Zatímco Stones se prosadil v Manchesteru City a reprezentaci, Holgate ustrnul v Evertonu. Během osmi let pravidelně hrával jen pod italským stratégem Carlem Ancelottim a také Frankem Lampardem, kteří využívali jeho univerzálnost. Rodák z Doncasteru nastupoval na stoperu, ale také na krajích obrany nebo jako defenzivní záložník. S příchodem Seana Dychea se ale na hřišti objevoval už pouze sporadicky a před začátkem letošní sezóny obdržel svolení hledat si nový klub.

Je těžké určit, zda Holgate ze své univerzálnosti těžil, když mohl látat díry v sestavě, nebo mu spíše uškodila v udržování konzistentně dobrých výkonů bez opakujících se defenzivních chyb. Každopádně jeho odchod do druhé ligy ve 26 letech, kdy by měl být fotbalista na vrcholu své kariéry, není lichotivým krokem.

(foto zdroj: southamptonfc.com)