Doncaster Rovers – Everton 1:2

30/08/2023 4 Od Javor

Favorit přece jen povinnost splnil…

Dyche sestavu moc neprotočil, jedinými nováčky byli Mykolenko a Godfrey, poprvé v základní sestavě byl Chermiti, úplný nováček Beto stihl být nominován na lavičku. První poločas bylo hodně smutné kino. Výkon hostů lze shrnout jedním slovem – bajle. Ale popořádku.

Od začátku měli domácí tlak, Everton se zmohl pouze na občasné protiútoky skrze nakopávané míče. Už ve třetí minutě mohl Faal střílet do prázdné branky, když byl Pickord u míče později než Ironside, ale nezpracoval balon po prudké přihrávce – to vše zavinil nevhodnou malou domů Keane. Z následného rohu Olawu hlavičkoval mimo, po dalším rohu ze zjevně nacvičeného signálu poslal zcela volný Rowe míč těsně nad břevno. Domácí pokračovali v pálení šancí, proti střele Broadbent musel zasáhnout blokem Onana, rána Seniora šla nakonec přímo na Pickforda.

Everton měl jedinou šanci, po přihrávce Doucourého obešel Danjuma obránce, ale zoči voči brankárovi udělil míči opačnou faleš, takže neškodně přešel brankovou čáru pět metrů vedle. A tak se Doncaster ujal zaslouženého vedení, přičemž inkasovaný gól charakterizoval nevýkon Evertonu v prvním poločase. Rowe po rohu poslal míč na hlavu Ironsidea a ten zblízka prostřelil Pickforda, přičemž Keane si jen tak z radosti povyskočil do vzduchu  – 1:0! Co na tom, že z ofsajdu… Ale to ještě nebyl konec poločasu, Lawlor musel vyrazit střelu Onany a Pickford zakročil proti šanci Rowea. Doncaster si musel drbat hlavu, že vede pouze nejtěsnějším rozdílem.

Naštvaný Dyche udělal o pauze tři změny, přičemž hlavně stažení Dobbina a Chermititho dávalo vzhledem k jejich výkonu smysl. Klubového debutu se tak překvapivě brzy dočkal Beto. Jenže druhý poločas začal tam, kde první skončil. Po ráně Broadbenta musel zasahovat Pickford, Faalovi a Molyneuxovi byly střely zblokovány, na druhé straně si dal Olowu málem vlastní gól po centru Mykolenka. To Everton trochu nastartovalo a začal si vytvářet tlak, ze kterého přišly šance, z jedné i vyrovnání. Jak říkává Martin Hosták, „bylo to taková nenápadná akce“. Beto přesprintoval svého strážce a Doucourého přihrávku za záda dobře chytajícího Lawlora spíš jen tak prodloužil podél něj. Nedosti na tom, bylo vyrovnáno – 1:1! 

Hosté si uvědomili, že když začnou něco hrát, tak budou mít Rovers problém. Najednou byla k vidění hlavička Beta, která se otřela o tyč a technická střela Danjumy, ta lízla břevno. Zlepšený výkon přinesl i vítěznou branku. Danjuma si narazil s Maupayem a střelou po zemi z hranice velkého vápna k bližší tyči zařídil Evertonu vedení – 1:2! Výkon ve druhé půli lze hodnotit kladně a je dobře, že Danjuma s Betem ukázali svůj potenciál. Není se ale co divit, že pozápasová reakce Dycheho se dá shrnout do slova „úleva“. Doncaster celý zápas ukazoval, proč Everton na jeho hřišti dosud nevyhrál.

(foto zdroj: evertonfc.com)

Branky: 44. Ironside – 73. Beto, 88. Danjuma   Karta: 85. Roberts   Muž zápasu redakce: Beto

Doncaster: Lawlor – Senior, Olowu, Bailey – Maxwell (90.+3. Goodman), Westbrooke (90.+3. Sotona), Broadbent, Rowe (70. Roberts), Molyneux – Ironside, Faal (83. Brown)

Everton: Pickford – Mykolenko (75. Tarkowski), Keane, Godfrey, Patterson (46. Young) – Dobbin (46. Gana), Onana, Doucouré (84. Maupay), Garner – Chermiti (46. Beto), Danjuma

Rozhodčí: Tom Reeves  Diváci: 11 430