Iwobi do Fulhamu, Gray zatím zůstává

02/09/2023 9 Od Riči

Alex Iwobi dlouhodobě odmítal prodloužení své končící smlouvy na Goodison Parku, což nakonec vedlo k jeho výhodnému přestupu do Fulhamu.

Cottagers zaplatí za 27letého ofenzivního záložníka, jemuž by příští rok vypršela smlouva v Evertonu, základní částku ve výši 20 milionů liber, která se může navýšit o dva miliony liber vázané na výkonnostní bonusy.

Nigerijský reprezentant přestoupil do Evertonu před čtyřmi lety za 28 milionů liber. I přesto, že byl často jedním z nejkreativnějších hráčů týmu, celkově zaostal za očekáváními hlavně kvůli své nízké produktivitě.

V dresu Toffees odehrál 140 zápasů, ve kterých vstřelil pouhých devět branek a připsal si 15 asistencí. Sedm z těchto asistencí přitom přidal v loňské sezóně, která byla jeho nejlepší během působení v Goodison Parku.

Everton od loňského roku nabízel Iwobimu nový kontrakt, ale hráč požadoval mzdu až okolo sto tisíc liber týdně a také ho lákal návrat do Londýna a možnost soupeřit o lepší než záchranářské příčky.

V Fulhamu se opět setká se svým bývalým manažerem Marcem Silvou, který ho vedl na začátku jeho působení v Evertonu. Na svůj debut v barvách Whites si ale bude muset počkat několik týdnů, jelikož si ve druhém kole letošní sezóny přivodil svalové zranění. Absentovat bude také pravděpodobně na začátku roku 2024, kdy se očekává jeho přibližně šestitýdenní účast na Africkém poháru národů.

Na Goodison Parku zatím naopak zůstává Demarai Gray, i přestože celé léto vyhlížel svůj přestup. Dokonce ani netrénoval s A-týmem Seana Dychea. Everton však na Deadline Day zablokoval jeho odchod do Saudské Arábie, i přestože tamní kluby nabízely za jeho transfer 12 milionů liber.

Blues se v létě zbavili několika ofenzivních hráčů, a protože nedokázali přivést všechny své přestupové cíle, v následujících dnech budou muset vyřešit, zda se Gray vrátí do kádru. 27letý křídelník má smlouvu s Evertonem do roku 2024, přičemž klub má opci na prodloužení o jeden rok. Přestupní období v Saudské Arábii však končí až 7. září, takže nelze vyloučit, že ještě dojde k jeho odchodu.

(foto zdroj: evertonfc.com)