Přichází Kathrine Møller Kühl a Rikke Madsen

16/01/2024 0 Od Karamela

Probíhající přestupové období se konečně i u nás přehouplo do fáze, kdy můžeme referovat nejen o odchodech, ale i o pohybu v opačném směru. Přichází dánské duo Kathrine Møller Kühl a Rikke Madsen.

Dvacetiletá Kathrine Møller Kühl se u nás pravděpodobně dlouho nezdrží, z Arsenalu přichází na hostování jen do konce sezóny. S naším manažerem Brianem Sørensenem se dobře zná ze společného působení v dánském FC Nordsjælland. Společně zažili postup Nordsjællandu do první ligy i zisk dánského ligového poháru v sezóně 2019/2020. Pak se jejich cesty rozešly. Brian se vrátil do Fortuna Hjørring.

Kathrine na Zélandu zůstala až do roku 2023, kdy si jí vyhlédl Arsenal. V Nordsjællandu tak odehrála na pozici defenzivní záložnice čtyři sezóny, ve kterých nastoupila k 71 zápasům a skórovala 7 krát. V Arsenalu zasáhla dio zápasu 13 krát a gól nezaznamenala. Od roku 2021 také nastupuje za dánskou seniorskou reprezentaci, jejíž barvy už hájila 35 krát. Jednou se zapsala i mezi úspěšné střelkyně.

Kroky útočnice Rikke Madsen se ubíraly jinudy. 26 letá rodačka z Jutského poloostrova začala sbírat fotbalové zkušenosti v roce 2018 v Aarhusu. Po jedné sezóně se přesunulua do Norska, přesněji do Vålerengy, odkud se v roce 2022 na půl roku stěhovala do madridského CFF. Zde se však zdržela jen krátce a v sezóně 2022/2023 zamířila do Severní Karolíny ke Courage, odkud si jí na necelou sezónu půjčili protinožci do Melbourne.

A pak už následovalo Merseyside, kde se nám upsala do léta 2025. Je pravda, že Madsen ve svých působištích gólově příliš nezářila a ani její zápasové vytížení nebylo kdovíjaké (kromě Norska, kde za tři roky odehrála 47 zápasů). To se ale může jistě změnit. Také Rikke reprezentuje Dánsko, a to od roku 2019. V červenobílém národním dresu odehrála 24 zápasů a svým jediným reprezentačním gólem přispěla k destrukci Gruzie 14:0 v kvalifikaci na Euro 2022.

Dámy, vítejtě na palubě! COYB! 

Fotografie:   Rikke Madsen (vlevo) a Kathrine Møller Kühl (zdroj: evertonfc.com)